自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咪好痛?要休息幾耐?返唔返得工?係咪会起水泡&傷口痛?

thanks!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 isme 於 08-10-13 07:09 發表
係咪好痛?要休息幾耐?返唔返得工?係咪会起水泡&傷口痛?

thanks!!

唔係好痛,唔駛休息,照返正常作息工作就得。每人唔同,應該會起水泡但唔算好痛!

要睇下個醫生手勢好唔好同睇你忍唔忍到痛,基本上一次就得。

我囡忍唔到痛,勁嗌,醫生唔敢咁重手,整左兩次都未得,唉。。。。。

子爵府

好媽媽勳章

我女之前手有兩粒, 一粒整o左兩次就甩, 一粒整o左四次先甩... 我聽好多人講都唔止整一次...
四次o個粒其實已經生o左好耐, 起碼兩年以上, 但因為小朋友o個d有機會自然甩(真係自己甩過但再生), 所以醫生建議唔駛咁早整, 觀察o下....
我女冇嗌過, d姑娘都話佢勁... 我個女話都痛, 但忍到... 雖然有起水泡, 但唔駛特別護理, 保持清潔就得...

我諗如果d疣生得深或者範圍大, 應該會痛d...

原文章由 YuYuMother 於 08-10-13 07:18 發表

唔係好痛,唔駛休息,照返正常作息工作就得。每人唔同,應該會起水泡但唔算好痛!

要睇下個醫生手勢好唔好同睇你忍唔忍到痛,基本上一次就得。

我囡忍唔到痛,勁嗌,醫生唔敢咁重手,整左兩次都未得,唉。。。。。 ...
我想要9999呀...

禁止訪問

複式洋房

YuYumother, 靖嵐,

請問你囡囡果粒幾大?
如果生係腳趾到,咁又会起水泡,係咁穿不到襪&鞋?
要多少天水泡才散?

Thx!!

[ 本文章最後由 isme 於 08-10-13 10:10 編輯 ]

大宅

靖嵐
我阿仔都有幾粒,生在手指頭,我驚佢頂唔順會哭,你的女兒幾多歲?
想請問在那裡有得做?過程要幾長時間和多少錢?
除了這個方法,還有冇其他方法呢?

原文章由 靖嵐 於 08-10-13 08:22 發表
我女之前手有兩粒, 一粒整o左兩次就甩, 一粒整o左四次先甩... 我聽好多人講都唔止整一次...
四次o個粒其實已經生o左好耐, 起碼兩年以上, 但因為小朋友o個d有機會自然甩(真係自己甩過但再生), 所以醫生建議唔駛咁早整 ...

禁止訪問

男爵府

我自己都做過兩次, 真係好鬼痛!

公爵府

我都做過, 因為太久了, 94年起(應該) 到97年才確應是疣, 已經生開晒, 面積太大, 一次又做唔到太多(好多粒), 做了好多次, 結果醫生話一了百了, 入醫院 , 因為在腳指公底部, 唔行得, 一行就出血, 休息了1個月

大宅

我個女上次都生過, 而且去醫生處整完都未得, 仲有條根留咗係到。 後來有人話比我知用一種藥水搽完幾日, 個粒疣之後就會自己掉落黎。

隻藥水我係教協買, 叫 "Salactic Film" $198。 將藥水搽落粒疣處 (小小就得, 唔好搽出界), 用了幾日, 個粒疣就會乾, 然後會連條根一齊掉落。如果係好頑強的疣, 可能要用多幾日啦。

枝藥水好容易乾的, 你要小心用完後關好蓋呀。 不過我上次同個女整完後, 都無再出過, 而枝藥水都乾哂了!

大宅

Monkeyhill,

我在萬靈買了支立消,around HK$175,還未開始用,我會試用下才給阿仔試,因我有兩粒,其實我可以不理,不過阿仔有好多粒,而且會開,我個兩粒都是他送給我的!因我拖住他手仔。

原文章由 monkeyhill 於 08-10-13 11:31 發表
我個女上次都生過, 而且去醫生處整完都未得, 仲有條根留咗係到。 後來有人話比我知用一種藥水搽完幾日, 個粒疣之後就會自己掉落黎。

隻藥水我係教協買, 叫 "Salactic Film" $198。 將藥水搽落粒疣處 (小小就得, 唔 ...

子爵府

hi 各位
我有d心得同大家分,唔知幫吾幫到你地呢!
我之前都試過隻腳趾公生粒"尤",之後約2年內越生越多,約有1x-2x粒,我便去看醫生,比d膏膏我,叫我涼後磨下d尤之後搽膏,過1-2星期只好小小,之後我整d紫雲膏咪貪得意試搽,用2天已覺好d,咪keep住每晚涼後輕輕磨下d"尤"之後就搽紫雲膏用保鮮紙包住訓,過6-8天左右就全消失了,真超開心呀,因為行路都有小小痛,我都有心理準備再唔得就去做冷凍,我都怕痛呀,所以拖噤耐!!!
唔知咪人人得,大家可以試啦!
小朋友做冷凍好慘呀,噤痛!!!mouth: mouth:

子爵府

好媽媽勳章

isme,
我女o個兩粒都係好似紅豆咁大...
佢係生o係手甲邊同手指關節位(手背... 唔知你明唔明), 所以都ok...
如果冇記錯, 個水泡都要起碼成個星期先散...

原文章由 isme 於 08-10-13 09:55 發表
YuYumother, 靖嵐,

請問你囡囡果粒幾大?
如果生係腳趾到,咁又会起水泡,係咁穿不到襪&鞋?
要多少天水泡才散?

Thx!!
我想要9999呀...

子爵府

好媽媽勳章

我個女6歲去做... 如果生o係手指頭, 應該會痛d...
因為我個女有睇開政府皮膚科(本身係睇胎記), 所以家庭醫生話就咁講埋比政府醫生聽就得... 如果唔係, 家庭醫生可以寫紙比我去排期... 新症$100, 舊症$60, 做一次都係$60... 所以上次都係用o左幾百蚊, 好抵... 每次做要相隔一個月, 每次都係一兩分鐘內搞掂, 因為係姑娘做, 唔駛見醫生, 所以唔駛等, 而覆診見醫生就轉三個月見, 我女連續兩次冇返發就轉返以往覆診時間...
其實做之前, 我都有問過醫生可唔可以塗藥, 佢話返發機會大... 另外我都問過藥劑師朋友可唔可以買市面d藥, 佢話唔建議12歲以下買o個d藥用...

原文章由 sauyeema 於 08-10-13 09:57 發表
靖嵐
我阿仔都有幾粒,生在手指頭,我驚佢頂唔順會哭,你的女兒幾多歲?
想請問在那裡有得做?過程要幾長時間和多少錢?
除了這個方法,還有冇其他方法呢?

...
我想要9999呀...

複式洋房

靖嵐,

唔該晒!
咁凍後果個禮拜個水泡痛唔痛? 咪要穿拖鞋lor.
藥劑師有冇話塗藥有咩副作用?

[ 本文章最後由 isme 於 08-10-13 13:36 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

isme,
我女都話痛, 冇噴o個時咁痛囉...
因為我問o個時都好快到期覆診, 所以又冇問有咩副作用喎...

原文章由 isme 於 08-10-13 13:34 發表
靖嵐,

唔該晒!
咁凍後果個禮拜個水泡痛唔痛? 咪要穿拖鞋lor.
藥劑師有冇話塗藥有咩副作用?
我想要9999呀...

男爵府

畀面勳章

冷凍醫療應該係最冇後遺症的
但大概都要做2-3次(睇醫生手勢同疣的情況)
兩次間大概要間隔1-2WK

幾年前做過一次
係腳板底
做完後痛2-3日就好D
一共做2次
確定D疣已經清除乾淨

禁止訪問

大宅

我都生過兩次疣,兩次都係用"香"輕輕咁"點"下粒疣 [老人家教的],跟住過幾日就冇左lu﹗

註﹕我係成年人,純粹個人經驗之談﹗

大宅

我而家在政府的皮膚科做冷凍,因我腳指公生左粒好大的"疣"好耐啦,都2年幾,個e生仲問我仲咩而家先黎睇,我話,痛先去睇ma,唔痛我都唔想理..haha

講番做冷凍,可能因為我太耐啦粒疣,在政府排期做4次,隔3week做1次,我已做了2次,佢會先割左d死皮再嘖冷凍既氣體,第1次無感覺,第2次就有d feel痛,but都不是好痛既,而且好彩我無生水泡.唔知好唔好得番,期望快d攪掂,因而家行路都有時會痛.mouth:

首頁

尾頁

跳至