自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 sauyeema 於 08-10-13 12:18 發表
Monkeyhill,

我在萬靈買了支疣立消,around HK$175,還未開始用,我會試用下才給阿仔試,因我有兩粒,其實我可以不理,不過阿仔有好多粒,而且會”野”開,我個兩粒都是他送給我的!因我拖住他手仔。

...

我大仔兩年前都生過2粒係隻手指附近.因為唔太大粒,所以我係萭X 買了支疣x消.整左2-3 次左右就好番哂喇.到宜家(touch wood )都冇返發.mouth:

複式洋房

thanks all. 希望搞得掂,其實傳染性高唔高?

公爵府

畀面勳章

我個女隻腳板底有一粒都幾大粒,醫生話唔好一開始做冷凍,試下搽藥水一個月,可能自已脫落

一個月後,四周圍結噹蕉,醫生排期2星期後做冷凍,佢話粒疣都幾大,可能要做2次,就在等待期間,我照常搽藥水,粒疣竟然自己脫落,唔使做冷凍

大宅

生在脛上用唔用得呀...

原文章由 monkeyhill 於 08-10-13 11:31 發表
我個女上次都生過, 而且去醫生處整完都未得, 仲有條根留咗係到。 後來有人話比我知用一種藥水搽完幾日, 個粒疣之後就會自己掉落黎。

隻藥水我係教協買, 叫 "Salactic Film" $198。 將藥水搽落粒疣處 (小小就得, 唔 ...

大宅

2024年龍年勳章

我囡生左條頸到, 揸左藥膏重大粒左, 而加結左蕉, 唔知重要唔要 continue 揸呢??

大宅

我做冷凍要做好幾次,唔會太痛,但每次都會起水泡,而且到現在都未能斷尾

因為有一"群"比較深,醫生要重手d,但之後腳底個水泡就有成個波咁(大約直徑有3cm),要成個月先退

複式洋房

咁咪著唔到鞋&襪 lor?
原文章由 luiwhy 於 08-10-15 09:48 發表
我做冷凍要做好幾次,唔會太痛,但每次都會起水泡,而且到現在都未能斷尾

因為有一"群"比較深,醫生要重手d,但之後腳底個水泡就有成個波咁(大約直徑有3cm),要成個月先退 ...

大宅

2024年龍年勳章

原文章由 ktmami 於 08-10-15 08:41 發表
我囡生左條頸到, 揸左藥膏重大粒左, 而加結左蕉, 唔知重要唔要 continue 揸呢??

大宅

我小腿都有一粒, 都幾大粒吓架....成兩年幾架啦.....有時唔小心整到會好痛同流血.....後尾我同事教我一次斷尾....不過係古老方法, 就係用香, 拜神嗰D香....."辣"落粒疣度, 初初唔痛架...直至要感覺痛先可以停架......當然一定要清洗好傷口啦....跟住就去古老嘅中藥鋪買 $5.00 "青飯", 每日沖完涼就攞黎"摔", 一個月左右就會無晒架啦.....
"青飯"都好難買吓架.....要去到西環皇后大道西嗰d藥材鋪先有架.....

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

ME TOO.

我生在右面上,兩粒,兩粒. 其實會傳染.

原文章由 靖嵐 於 08-10-13 13:16 發表
每次做要相隔一個月, 每次都係一兩分鐘內搞掂, 因為係姑娘做, 唔駛見醫生, 所以唔駛等, 而覆診見醫生就轉三個月見, 我女連續兩次冇返發就轉返以往覆診時間...

大宅

我個囡試過,嗰陣剛3歲,佢又無話好痛.不過整完5個月又翻發,跟住去藥房買枝野滴左 1 week,粒疣就無左lu.枝野叫"屈剛除疣劑", 藥房介紹比我的,幾十蚊一枝

大宅

我之前自己隻腳面有粒蚊"難",之後攪攪下變左疣..........
醫生初時都俾藥水我滴,但我滴滴下"那"到損哂,又係結蕉再去醫生到(都要兩星期先好),
醫生話粒疣未好,只係d藥水"那"親粒疣附近d好皮膚咋.........
之後都係做冷凍,一次ok了......早知一早做手術好過.....
所以個人認為滴藥水會有一定風險囉........

原文章由 ktmami 於 08-10-15 08:41 發表

男爵府

我試過, 本來係雞眼, 自己多手就去攪佢, 攪到傷口感染到疣...係腳指公側, 之後愈長愈大, 好似多左舊肉, 呢~六指琴魔咁, 仲生埋血管...之後連鞋都著唔到, 走去睇皮膚私家, 我個私家好恨, 同我做冷凍, 一鑊過, 就打落係舊"肉"同腳指個連接位~痛到我飛起(自問都唔係怕痛既人, 打針當食飯) , 但一次攪掂, 私家專科特別貴, 成惠$1500....好彩公司保險有得claim....

[

別墅

好媽媽勳章

我腳止尾有粒野,約起了一星期,著唔到鞋,朋友問我做咩著涼鞋,我比佢睇,佢話係雞眼,現在買了雞眼膠布貼,唔知得唔得,十年前腳底生了一粒,朋友媽咪比雞眼膠布我,貼一次,之前(鳥)下佢,見有條根就拑起佢,之後一直都無發,今次腳止尾係第二次,希望好次上次咁啦!

複式洋房

今日啱啱做完, 都痛架....最痛係患處解凍嘅時間.

我隻腳止公有7粒, 手手有2粒, 今次收咗$900蚊, 醫生話有一粒比較大, 可能要做第二次, 做完後患處可能會出水泡或血泡, 等佢自已結焦自然脫落就得喇. 期間可以如常濕水, 冇咩影響.

醫生話隨處都有呢d病毒, 好似傷風感冒菌咁, 易有皮膚敏感或鼻敏感者, 同埋唔夠瞓免疫力低就好易中招. 最緊要係夠瞓喎.
小朋友好多時會自已脫落或者自然痊癒, 因為佢哋嘅免疫力較好. 成人受感染後應該盡快睇好佢.

複式洋房

Thanks!

咁做完之後一,兩個鐘頭係咪仍然痛呢?

水泡要幾多日才退?
原文章由 phyche 於 08-10-28 18:00 發表

我隻腳止公有7粒, 手手有2粒, 今次收咗$900蚊, 醫生話有一粒比較大, 可能要做第二次, 做完後患處可能會出水泡或血泡, 等佢自已結焦自然脫落就得喇. 期間可以如常濕 ...

[ 本文章最後由 isme 於 08-11-22 07:57 編輯 ]

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

phyche

So cheap. May I have the name of the doctor?

原文章由 phyche 於 08-10-28 18:00 發表

我隻腳止公有7粒, 手手有2粒, 今次收咗$900蚊, 醫生話有一粒比較大, 可能要做第二次, 做完後患處可能會出水泡或血泡, 等佢自已結焦自然脫落就得喇. 期間可以如常濕 ...

大宅

Can you PM me the name of the doctor, please, many many thanks!

首頁

尾頁

跳至