論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一次請工人, 11月會上工, 我屋企有個水晶飾物櫃是没有鎖的

請問工人會唔會偷水晶架, 對佢地來說, 水晶應該無乜用, 又唔值錢, 係咪可以唔使防呀?? mouth:

禁止訪問

大宅

咁點算呀?!!! 我都有不少水晶架, 雖然唔係全部貴嘢, but好有紀念價值, 我唔想唔見呀 . . .

有無人屋企有水晶飾物, 可以教下我呀

別墅

基本上冇鎖o既o野都會有可能偷, 工人見鍾意就會攞o既, 值唔值錢o既o野都一樣會偷~ 仲有, 唔好見個工人幾聽話幾乖咁就唔會偷o野, 我個印印來了頭一年唔偷, 以為佢乖, 點知一放心信佢就開始偷, 見鍾意就攞左去! 有次我忍無可忍, 好惡咁警告佢如果再偷o野我就報警~ 我諗住遲下佢完約之後就放佢個名响 "非常姐姐" 度, 費事有人中招請佢呀!

大宅

你先同佢講定打底..
當然唔係講唔信佢..
而係話..我地2公婆好重視呢d記念品. 雖然唔值錢, 但你(工人)打掃時小心d..唔洗打掃個水晶櫃.
等佢知你重視..你亦可有意無意數點比佢睇..等佢覺得你數過..唔好以為少左個無人知!!

好難防..不過可以嚇左佢先!

水晶宮

將成個櫃既野 影定晒相先...
起碼有咩唔見 有證據 追得番丫ma!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

屋企所有無鎖既野, 工人都有機會偷架...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

防人之心不可無, 何況係工人

原文章由 swisslady 於 08-10-13 12:13 發表
咁點算呀?!!! 我都有不少水晶架, 雖然唔係全部貴嘢, but好有紀念價值, 我唔想唔見呀 . . .

有無人屋企有水晶飾物, 可以教下我呀

大宅

我本身都諗住唔使佢打掃d水晶, 驚佢整爛, 依家睇離, 真係要同佢事先講一講, 同埋要用個ip cam睇住先至得. . . mouth:

thank you大家的意見, 希望將來唔使上來報告失竊個案

珍珠宮

貪起上黎, 毛都偷你呀~ 諗計鎖起佢啦!! 到時先黎後悔就遲啦~

防人之心不可無~ 工人係外人黎架!

大宅

我都有個位置放水晶的, 我從來都無諗過佢地會偷, 因為都好當眼下, 仲要係無鎖無櫃的. 不過佢地兩個工人都無偷過, 只係打"難"左其中一個, 之後個就叫佢地唔好沬呢到, 我自己沬, 因為都好心痛下o架, 大的幾千元一個, 細的都幾百, 都係自己沬好d.

原文章由 swisslady 於 08-10-13 12:03 發表
我第一次請工人, 11月會上工, 我屋企有個水晶飾物櫃是没有鎖的

請問工人會唔會偷水晶架, 對佢地來說, 水晶應該無乜用, 又唔值錢, 係咪可以唔使防呀?? mouth: ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

原文章由 fion2504 於 08-10-13 13:43 發表
我都有個位置放水晶的, 我從來都無諗過佢地會偷, 因為都好當眼下, 仲要係無鎖無櫃的. 不過佢地兩個工人都無偷過, 只係打"難"左其中一個, 之後個就叫佢地唔好沬呢到, 我自己沬, 因為都好心痛下o架, 大的幾千元一個, ...

比佢打攔的話, 實心痛死我, 因為大部份都係結婚&囡囡出世時朋友送, 或者係結婚週年紀念時自己買的

男爵府

我工人一上工. 我就同佢講明飾物櫃唔洗佢清潔. 唔淮佢開. 點知佢咪一樣照攪我d野. 仲要玩爛我件水晶收埋唔出聲, 到我問佢, 佢至係床下底攞番條屍比我. 仲用左好死多膠水. 痴到一pat 屎噤. 激到我死. 佢仲駁我咀話見有塵. 唔抵得幫我抺. 但其他飾物咪又係鋪滿塵. 

衰人仲串我話佢唔係偷,佢唔知噤值錢. 以為係日本城d 十蚊貨色. 正死野. 我捉佢簽warning. 再攞去天鵝仔維修部急救. 想claim家居保. 保險公司又話唔受保. 最後 忍左個賤人11個月 . 送佢返去 耕田. :;pppp:

原文章由 swisslady 於 08-10-13 13:49 發表

比佢打攔的話, 實心痛死我, 因為大部份都係結婚&囡囡出世時朋友送, 或者係結婚週年紀念時自己買的

大宅

工人打爛野,你地有無諗過扣佢$以作懲罰?
根據法例,僱主有權扣佢hk$300/個別case,上限為1/4月糧

原文章由 satu 於 08-10-13 17:16 發表
我工人一上工. 我就同佢講明飾物櫃唔洗佢清潔. 唔淮佢開. 點知佢咪一樣照攪我d野. 仲要玩爛我件水晶收埋唔出聲, 到我問佢, 佢至係床下底攞番條屍比我. 仲用左好死多膠水. 痴到一pat 屎噤. 激到我死. 佢仲駁我咀話見 ...

男爵府

我都係一屋水晶 ga, 放o係玻璃櫃入面果 d, 我唔駛佢抺 (驚佢整爛), 亦都影晒相, 得閒攞出黎對吓數! 大件放出黎果 d, 佢無本事偷, 手鍊果 d, 放入有鎖 ge 櫃桶.

男爵府

心愛既紀念品至會放出黎飾物櫃既啫, 有d野錢都買唔返. 賠錢都無用. 比300蚊我又點.

我後期忍無可忍, 我都試過叫個衰工人賠實物. 佢有本事抺爛我個女間房既燈罩唔出聲. 大佬, 爆玻璃個陣死佢好啦. 噤危險都瞞住我, 嬲到我出煙. 要佢賠返個一模一樣既比我.

我去鋪頭check 過. 開價$80. 點知間鋪收個哀工人$160. 哈哈哈. 心都涼晒.

原文章由 login_mc 於 08-10-13 17:24 發表
工人打爛野,你地有無諗過扣佢$以作懲罰?
根據法例,僱主有權扣佢hk$300/個別case,上限為1/4月糧

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 shannnb 於 08-10-13 12:33 發表
將成個櫃既野 影定晒相先...
起碼有咩唔見 有證據 追得番丫ma!

係囉, 我覺得應該在工人面前數一次, 同埋全部影晒相.
如果屋企有野唔見, 一係就佢攞, 一係就係佢唔鎖好門, 俾賊入屋. 預先講到明如果有唔見野, 一定會call police.

子爵府

我都係有個水晶飾物櫃, 重有d係年集, 所以有新工人到, 我第一就同佢講lei個櫃你唔洗理, 唔好開同抺

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你講得啱,我工人連我神櫃啲利是都唔放過,佢眞係以為神知,鬼不覺.

原文章由 Siuchoi 於 08-10-13 13:37 發表
貪起上黎, 毛都偷你呀~ 諗計鎖起佢啦!! 到時先黎後悔就遲啦~

防人之心不可無~ 工人係外人黎架!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我啲水晶又係唔駛佢抺, 我自己打理返, 叫佢抺有咩損傷賠嗰$300有鬼用咩? 再講有啲真係買唔返ga, 自己整爛就冇辦法啫.

首頁

尾頁

跳至