自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

YolandaTam 發表於 16-5-1 21:34
我諗係啩, 但我睇嗰陣已講咗隻眼已痛咗幾個鐘頭, 無好轉亦無惡化...
留低平時醫生開嘅葯水樽, 自己去葯房配

珊瑚宮

回覆:眼敏感要睇急症

我屋企人都試過一次假期走去養和睇門診,腳趾下面有少少腫,後尾話懷疑骨裂,而佢哋話只能做就係照x 光同call 專診返嚟睇,只係call service要收2000+

但最後佢哋只收咗我專科診金,因為同場遇啱 霍震x 推住佢仔啟x 原來少爺仔唔知玩咩跌親隻腳,姑娘正想幫我打電話揾醫生時,佢哋個骨科剛剛趕到嚟

水晶宮

引用:敏感封喉嚨先危險~其實眼痕敏感,用水喉水

原帖由 大力大力 於 16-05-01 發表
敏感封喉嚨先危險~

其實眼痕敏感,用水喉水沖两次就唔痕~
用水喉水沖眼
你自己沖自己好啦

jolo    發表於 16-5-2 10:12
mychungyi    發表於 16-5-2 09:34

水晶宮

回覆樓主:

有option 又唔like.
比你可以唔去睇。

大宅

回覆:眼敏感要睇急症?傻的嗎?

比左張紙你你大可唔去睇,又唔係揸住支槍迫你去,選擇在你手,需要嬲嗎?如果悪化起上黎點算。

水晶宮

回覆:眼敏感要睇急症?傻的嗎?

其實你係醫生定佢係醫生?

睇咗醫生當然要俾錢啦
「咁就收咗我二百一十大元」
收多咗你錢?

侯爵府

魔怪媽媽 發表於 16-5-1 20:35
敏感可大可小,醫生唔知你情況,正常第一時間簽紙叫你睇急症, 唔會拖2日先叫你等專科
...

咪係囉,返到屋企先惡化,屎鬼埋到時大家跟文件講嘢,就係誤診囉!唔通醫生低低能能咁講個病人叫我咁樣做,我咩都唔知架

侯爵府

華美 發表於 16-5-2 10:00
咪係囉,返到屋企先惡化,屎鬼埋到時大家跟文件講嘢,就係誤診囉!唔通醫生低低能能咁講個病人叫我咁樣做 ...
我同醫生講咗幾個鐘頭情況無改變, 佢亦揾唔到有乜嘢急嘢喎? 我又唔明嘞,如果真係咁都要去急症, 咁點解人哋小朋友發燒, 燒幾個鐘頭唔退, 父母喺度問去唔去急症又俾大家話係濫用GE?

侯爵府

BKsquare 發表於 16-5-2 09:37
其實你係醫生定佢係醫生?

睇咗醫生當然要俾錢啦
我係嬲白行一趙, 抒發吓而已, 我當然知睇醫生要俾錢, 佢哋每分鐘都係錢.

大宅

回覆樓主:

我試過眼敏感,腫到好似咸蛋超人,夜晚去醫院,分流後即刻比床我瞓同見醫生,仲住左兩晚醫院。嚴重過敏有可能會死架。

侯爵府

Chabie 發表於 16-5-2 11:27
我試過眼敏感,腫到好似咸蛋超人,夜晚去醫院,分流後即刻比床我瞓同見醫生,仲住左兩晚醫院。嚴重過敏有可 ...

好似你嗰次咁就真係緊急啦,希望你唔再有咁嚴重嘅發作,身體健康

大宅

YolandaTam 發表於 16-5-2 12:44
好似你嗰次咁就真係緊急啦,希望你唔再有咁嚴重嘅發作,身體健康

多謝你

侯爵府

YolandaTam 發表於 16-5-2 10:37
我同醫生講咗幾個鐘頭情況無改變, 佢亦揾唔到有乜嘢急嘢喎? 我又唔明嘞,如果真係咁都要去急症, 咁點解人哋 ...

其實呢,你去到就會分流,護士唔覺得你急,就自然會排唔急隊。你講果啲發燒比人話的,相信唔會係醫生懷疑腦膜炎而發燒入去的,你太斷章取義了

翡翠宮

其實你直接攞支藥水去藥房配得唔得??
個醫生之前未做過你生意, 點知你係想點? 一陣大吉利是你真係急性青眼光而佢無叫過你去check 就又有死貓要食?

男爵府

回覆:眼敏感(眼只有少少腫)要睇急症?

我第一次有眼敏感,普通醫生唔識分當紅眼症醫,比錯藥水我,好唔到,然後寫字睇專科好快好左,不如樓主睇專科啦

首頁

尾頁

跳至