自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據推斷佢應該係7仔買裝備, 而家佢死口唔認, 我相信我如果話delete佢個game, 以後轉無智能電話, 佢應該會認。

我呢一刻問自己, 如果佢認咗我應該點處理? 我真係唔知點算, 大家可以俾d意見我嗎?

我覺得好恐怖, 阿仔行為令我好陌生, 好怕佢將來為咗滿足一些慾望挺而走險。

侯爵府

回覆:求意見, 我個仔拎咗幾千蚊買裝備!

如果佢認左,話d錢係自己既,有乜問題,你又會點?

禁止訪問

大宅

佢用自己儲的錢買裝備,又有偷錢,其實冇犯錯,只係洗錢方法唔明智,媽媽唔洗諗到咁遠,同佢傾下偈

男爵府

回覆:catnapper 的帖子

咁佢話d錢用左係邊?

大宅

冇偷錢*

伯爵府

我明你。但首先吾好諗得甘灰,起碼佢冇偷錢,但價值觀有問題。

公爵府

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

是否假民主?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

我反而怕佢俾人呃錢然後睇唔開。。。已有實例可參考

侯爵府

2018復活節勳章

事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

其實要慢慢同佢講, 事實成件事佢冇做錯, 只係價值觀問題

媽媽覺得唔值, 唔代表仔仔覺得

但, 我會同佢講, 可以買啲書, game, 見到嘅嘢, 唔係虛擬嘅嘢, 同佢慢慢分析, 話佢知咁買落去會點?

水晶宮

引用:Quote:catnapper+發表於+16-5-2+17:39+事源

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-05-02 發表
是否假民主?
唔會,佢仲細,你做媽媽唔教佢正確用錢方式才有問題

scheong    發表於 16-5-3 09:06
99dogdog    發表於 16-5-2 20:56

男爵府

首先佢唔係偷呃拐騙去買遊戲點數,第二,佢只係用儲返黎嘅錢買野俾自己,咁有咩問題?咁做媽咪嘅你,你認為佢應該儲錢黎做咩為止叫合理先?

珍珠宮

回覆樓主:

如果我媽俾我keep自己d錢同用,我都想買自己想買嘅嘢!因為攞正牌嘛!
如果你覺得個仔買裝備係唔明智嘅!咪坦白講清楚囉!等佢明白第二時有嘢需要買就靠佢儲起d零用同利是,咁今次洗咗咁多錢,到佢想搵個錢用吓都冇佢就唔會咁大洗㗎喇!

男爵府

何況,升中學,即係年紀都唔算細啦

男爵府

如果佢D錢用黎買名牌衫褲or 食晒,你又會否一樣咁嬲?

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我中二果年用利是錢買左新遊戲機 買完我呀媽鬧我買野點解唔同佢講 但佢無講原因 我到而家都唔明點解要同佢講

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啲錢係佢既, 冇問題喎

伯爵府

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢,+新年到

原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表
我要留名學嘢!我成日嚾同事對子女要該鬆時要鬆、該緊時要緊,但到了自己個仔犯錯時就做唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢覺得D錢係佢嘅所以佢買自己鐘意嘅嘢!你預先有無講明唔準買裝備?

首頁
12345...6

尾頁

跳至