自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

內地假和尚認行乞罪 罰款800元或改囚3天代替
【星島日報報道】醒目市民於前日勞動節當日,在荃灣千色店往港鐵站的天橋上,識破內地假和尚行乞,將他收取施捨的過程用手機拍下,報警處理。湖北假和尚王祖云(68歲)被控一項行乞罪,身穿素色便服的他今被解到荃灣法院提堂,他承認控罪後被判罰款800元,如未能繳交罰款,則改為入獄3天處理。
  被告報稱無業,去年4月曾因同類罪行入獄2天。鄭紀航署任主任裁判官質疑,持雙證證的被告於來港首日即到街上行乞,其來港的目的是否只為賺錢。被告起初回答自己來香港玩,指「大陸係咁,住到邊乞到邊」,遭鄭官質疑「我都係中國人,我都知中國民情,大陸冇錢仲可以去旅遊架咩?」,被告最後承認來港是為了賺錢。
  法庭記者:黃詠雯

From Yahoo News

子爵府

回覆樓主:

大陸係咁就返大陸乞啦

公爵府

畀面勳章

bokit 發表於 16-5-3 17:41
大陸係咁就返大陸乞啦
我見到佢地就想

伯爵府

回覆樓主:

有錯請指正:

香港沒有行乞罪
祗有強乞罪!

但呢嗰個案,我覺得係違反逗留條件罪!

公爵府

畀面勳章

db7mu23 發表於 16-5-3 17:56
有錯請指正:

香港沒有行乞罪
報紙寫的, 我都唔係好熟法律

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

粉嶺火車站天橋成日見到個假和尚乞錢,居然仲有人行過會比錢佢。

水晶宮

回覆樓主:

咁係咪覺得佢行乞都可以報警?我經常見行乞果班周圍去,巡迴演唱咁

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該即刻逮介出境
列入黑明單吾比再入境

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實和尚係唔可以通街敲鐘R錢架~不論係咪大陸人,見到都一定唔好上當

子爵府

20幾年前我在中環返工時,這些假和尚巳存在,他們會在lunch time去那些商厦洗樓,逐間公司開門直入,一入來見人就伸手要錢,見你有D猶疑或和善,就企在你身邊5肯走直到你比錢為止或開聲叫“比十蚊都好Y”,若有職員惡D,就叫他們即走否則報警,他們就奪門而逃。那時有假和尚,有假尼姑,全部都20 至30歲左右,聽口音應是本地人。個個星期都有一兩次來公司乞錢,好似返工咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

早排屋企樓下見到有內地和尚周圍問人攞錢,有警察經過都係叫佢走就算

子爵府

回覆:如遇內地假和尚, 原來可報警處理

好奇和尚點分真假
而家越來越多傷殘人士,健全人士行乞
每次都好奇點可以唔比佢咁做

翡翠宮

牛年勳章

如果留左案底,係咪以後可拒絕入境?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

黑色誘惑 發表於 16-5-3 19:04
好奇和尚點分真假

真和尚唔會周圍化緣

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ifc行天橋坐愉景灣船個到 ,又系好多行乞

珍珠宮

罰果$800

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

黑色誘惑 發表於 16-5-3 19:04
好奇和尚點分真假
唔駛分,真和尚跟本唔會喺街化緣,最多喺佛當tim香油.
風雨同路

珍珠宮

alohaaaa 發表於 16-5-3 18:47
應該即刻逮介出境
列入黑明單吾比再入境

Agree

男爵府

用戶要求終止服務

C.Humphrey 發表於 16-5-3 19:09
如果留左案底,係咪以後可拒絕入境?
唔係! 仲可以申請移居來香港.

2000年入境處縱火案主犯施君龍都已經囉左單程證來港定居了.

香港只有越來越亂..

C.Humphrey    發表於 16-5-4 06:53

首頁

尾頁

跳至