自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

有玩開facebook既朋友, 小心!! 小心!!

【明報專訊】Facebook的用戶請小心!防病毒軟件公司F-secure表示,一種針對Facebook的新型木馬病毒昨於本港突然活躍,它除會感染受害人的電腦,可能盜走其用戶密碼外,更會冒認受害人發出含病毒超連結的信息給Facebook上的朋友,以感染他人電腦,F-secure單是昨日已在本港收到20至30宗中毒報告。
F-secure區域總監李力恒稱,病毒會偽裝成Facebook用戶的朋友,發出含超連結的信息,邀請收件人看一齣YouTube影片。但用戶按下超連結,實際上會去了一個假YouTube網站,用戶再按更新軟件確認鍵後,木馬病毒程式便會侵入。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

mouth: 我琴日都收到有個唔係好熟既fd..send左條link比我...topic寫乜野...Do you want to have some fun...咁上下...
我開個mail見到係條link就del左

伯爵府

畀面勳章

多謝通知!

原文章由 starry^.^ 於 08-10-14 09:13 發表
有玩開facebook既朋友, 小心!! 小心!!

【明報專訊】Facebook的用戶請小心!防病毒軟件公司F-secure表示,一種針對Facebook的新型木馬病毒昨於本港突然活躍,它除會感染受害人的電腦,可能盜走其用戶密碼外,更會冒認受害人發 ...

珍珠宮

畀面勳章

謝謝樓主提醒....

水晶宮

多謝提醒。。。斷估我噚日已經LAI咗野喇...我無啦啦收到SUPER WALL又係D無厘頭既youtube片黎架...

伯爵府

你有無開嚟睇呀? 快d掃毒睇吓有無事啦!

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-14 09:25 發表
多謝提醒。。。斷估我噚日已經LAI咗野喇...我無啦啦收到SUPER WALL又係D無厘頭既youtube片黎架...

水晶宮

原文章由 starry^.^ 於 08-10-14 09:26 發表
你有無開嚟睇呀? 快d掃毒睇吓有無事啦!

我就係收到E貓話我FD send咗個superwall俾我,click咗入去又有段水蛇春咁長既文字話個網有木馬毒,跟住我唔記得按咗咩制,個畫面就彈咗入去superwall裡面,嗰度又有一堆唔知咩既youtube片...我見唔對路咪即刻熄囉...唔知有無事添架....

我無防毒軟件架...你用開咩黎掃毒架?

伯爵府

咁就大件事喇!!

我部電腦用"Ad-Aware SE Persnal", 又有"Spybot-Searc&Destory", 又有"avast Antivirus", 仲每個星期update吓, 掃吓毒!

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-14 09:35 發表

我就係收到E貓話我FD send咗個superwall俾我,click咗入去又有段水蛇春咁長既文字話個網有木馬毒,跟住我唔記得按咗咩制,個畫面就彈咗入去superwall裡面,嗰度又有一堆唔知咩既youtube片...我見唔對路咪即 ...

大宅

thank..我成日都玩fackbook架...

伯爵府

好媽媽勳章

多謝通知.

子爵府

好在暫時我都收唔到...........

伯爵府

THX!! 我都係玩開facebook架,好驚會中毒呀.....

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

上次睇報紙都知
以為係疑似facebook網站先中招
多謝提醒
而家唔玩

男爵府

就係驚中毒,我都冇玩好耐 lu anyway多謝提示

水晶宮

原文章由 starry^.^ 於 08-10-14 09:40 發表
咁就大件事喇!!

我部電腦用"Ad-Aware SE Persnal", 又有"Spybot-Searc&Destory", 又有"avast Antivirus", 仲每個星期update吓, 掃吓毒!

mouth: 咁中咗木馬會有咩病徵架?我見我部腦到依家都好似無事咁噃...mouth: mouth: mouth:

伯爵府

如果有毒會彈個box出嚟提我ga wor, 你乜野防毒都無, 我都唔知會點bor~
原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-14 17:49 發表

mouth: 咁中咗木馬會有咩病徵架?我見我部腦到依家都好似無事咁噃...mouth: mouth: mouth:

水晶宮

原文章由 starry^.^ 於 08-10-14 17:50 發表
如果有毒會彈個box出嚟提我ga wor, 你乜野防毒都無, 我都唔知會點bor~

mouth: mouth: mouth:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-10-14 17:50 發表
我有防毒咪又係中哂招mouth:

大宅

WA, 好緊要 wor, 等我小心0的先

首頁

尾頁

跳至