興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

2008年10月14日
會員starry^.^ 報料,呼籲大家小心提防中毒~

有玩開facebook既朋友, 小心!! 小心!!

【明報專訊】Facebook的用戶請小心!防病毒軟件公司F-secure表示,一種針對Facebook的新型木馬病毒昨於本港突然活躍,它除會感染受害人的電腦,可能盜走其用戶密碼外,更會冒認受害人發出含病毒超連結的信息給Facebook上的朋友,以感染他人電腦,F-secure單是昨日已在本港收到20至30宗中毒報告。
F-secure區域總監李力恒稱,病毒會偽裝成Facebook用戶的朋友,發出含超連結的信息,邀請收件人看一齣YouTube影片。但用戶按下超連結,實際上會去了一個假YouTube網站,用戶再按更新軟件確認鍵後,木馬病毒程式便會侵入。

王國提示:
使用msn或facebook時要特別留意,即使是你朋友給你訊息,但訊息內容包含連結或zip file或其它檔案邀請你下載,都要小心提防是病毒。

複式洋房

thx

別墅

facebook病毒

我都有發現只要一上fb, 我的電腦就肯定中十個八個病毒, 所以好多時都忍住唔上, 費事又要杀又要影响我工作。

別墅

which antivirus software yours used? my installed antivirus software detected no virus ..

民房

電腦變慢同呢個病毒有冇關係?

男爵府

畀面勳章

原帖由 bkeditor 於 08-10-14 09:35 發表
2008年10月14日
會員starry^.^ 報料,呼籲大家小心提防中毒~

有玩開facebook既朋友, 小心!! 小心!!

【明報專訊】Facebook的用戶請小心!防病毒軟件公司F-secure表示,一種針對Facebook的新型木馬病毒昨於本港突然活躍,它除 ...

多謝bkeditor管理員,

嘩,真有其事嗎?你的提示,令我嚇了一身泠汗.差不多每天都上一兩次,不過在它裏面,極少到不相識的人或網站聊.昨天看一本雜誌,提過一個網站(securityfolder),可以把自己重要的網站放入去,代為保密.即要通過它才可進入.

你認為這樣是否比較安全呢?請問你知道這個網站是否安全嗎?到目前為止,我尚未使用過.想聽下你的意見啊!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

男爵府

畀面勳章

讀了各人的報導,不禁令人毛管出汗.立刻警覺事態嚴重.每天到(面書)的人實在很多很多,如果真是有病毒傳染,那後果非常嚴重.大家要格外小心喔.

男爵府

畀面勳章

因自己都未用過,故連個網名都打錯了,應該係securefolder才對!

大宅

死火嘞,平時都唔會開人哋post的youtube link,係早兩日開咗一條,之後就部腦就慢到蝸牛咁,我電腦有防毒,啱啱用咗成兩粒鍾先做完個system scan,又話冇毒,萬一真係中咗招嘞,可以點除毒呢?

民房

Thanks for info..

禁止訪問

洋房

thanks

洋房

thanks

禁止訪問

洋房

Thank you.

複式洋房

唔該!!!!!!!
我sleep

禁止訪問