自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

巧勁啊
豆漿機都可以講到出 PART II

火石, 你有無用新機整芝麻豆漿, 易洗嗎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

琴日我去點點6買唔到黃豆,無晒貨呀!
最後係藥材舖買左包五蚊雞既黃豆,唔掂呀!
我用左一杯半乾豆,可能又落多左糖,
我覺得唔夠濃,又太甜,
亞仔話好似腐竹糖水。
點點6話訂左今日有貨,
希望佢地d 豆好一d,
你地既份量係咪用乾豆量架?
因為我太心急試機,泡豆唔夠時間啊!
所以今朝泡定豆,放工再試!
我都唔知一杯半豆發起有幾多?!

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 火石 於 08-10-14 09:55 AM 發表
我現在在煲 南杏 + 淮山 , 九陽機好處就係可以加藥材, 如: 蓮子, 淮山、茨實.....

dincat
我昨天買了一包 熟的茨實呀, 你都去買茨實煲下啦, 有益呀,
補脾補腎 ...

我都要補下個腎喎.... 咁用威馬得唔得呀???

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 火石 於 08-10-14 09:55 發表

補脾補腎 ...

我個腎好正常

我要補腦, 第日玩合桃豆漿

[ 本文章最後由 dincat 於 08-10-14 10:01 編輯 ]

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我用乾豆量的, 2杯份量, 我今日都會去點點6入貨.

原文章由 麟媽媽 於 14-10-2008 09:53 發表
琴日我去點點6買唔到黃豆,無晒貨呀!
最後係藥材舖買左包五蚊雞既黃豆,唔掂呀!
我用左一杯半乾豆,可能又落多左糖,
我覺得唔夠濃,又太甜,
亞仔話好似腐竹糖水。
點點6話訂左今日有貨,
希望佢地d 豆好一d,
你地既份量係咪用乾豆 ...

禁止訪問

公爵府

我估大家講係量豆時用乾豆定濕豆去量, 不過最終乾豆係會浸水才用的.

咁你有計過, 1杯乾豆=幾多濕豆?

原文章由 火石 於 14-10-2008 09:59 發表
麟媽 , 你用乾豆, 冇咁香豆漿味架,

我剛才磅過了

一杯 乾豆 : 80克

一杯 濕豆: 70克

[ 本文章最後由 catnapper 於 08-10-14 10:06 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 火石 於 08-10-14 10:02 AM 發表

威馬......... 就係唔得..... 變化少,
只可以: 黃豆、南杏、芝麻、黑豆

芝麻糊, 我整過一次........好油 .....洗死人
而且效果都唔掂, 要人手把隔網的芝麻渣, 放番入芝麻水內
根本就唔好飲 ...

唔制呀..... 無得制.... 佢又唔壞咁我點可以買個個新......
想問下用蔗糖有無問題.

禁止訪問

男爵府

我老公強烈要求我不能買豆漿機, 原因係屋企無地方兼我買買埋埋d玩具, 興高采烈一排之後放入無止景的冷宮.所以尋日搵返部攪拌機出嚟整豆漿, 佢係可以攪藥材成粉架, 原來都唔算好煩喎, d豆漿好好飲喎.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-10-14 10:05 發表

唔制呀..... 無得制.... 佢又唔壞咁我點可以買個個新......
想問下用蔗糖有無問題.

你想佢壞好易姐.......

公爵府

我要返去量下, 2杯乾豆浸完=幾多杯濕豆.

原文章由 火石 於 14-10-2008 10:06 發表
我量過啦, 一平杯: 70克 (濕豆 )
咁我用3杯(濕豆) , 也有人用兩杯
70 X 3 = 210 克 再對 1200 水
去煲豆漿 =

因為之前我用威馬都是 200克(濕豆) 對 750ml 水

威馬 一杯 : 100克
九陽一杯 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁可能我用既豆太少了......
咁即是而家屋企浸緊既豆又太少。

原文章由 火石 於 08-10-14 10:06 發表
我量過啦, 一平杯: 70克 (濕豆 )
咁我用3杯(濕豆) , 也有人用兩杯
70 X 3 = 210 克 再對 1200 水
去煲豆漿 =

因為之前我用威馬都是 200克(濕豆) 對 750ml 水

威馬 一杯 : 100克
九陽一杯 ...

公爵府

如果屋企有攪拌機都可整豆漿就唔好買啦, 你老公都無錯o既

原文章由 Oh!Baby 於 14-10-2008 10:07 發表
我老公強烈要求我不能買豆漿機, 原因係屋企無地方兼我買買埋埋d玩具, 興高采烈一排之後放入無止景的冷宮.所以尋日搵返部攪拌機出嚟整豆漿, 佢係可以攪藥材成粉架, 原來都唔算好煩喎, d豆漿好好飲喎. ...

男爵府

請問可唔可以一次過炒晒d黑豆, 攤涼后放返入bottle, 之後慢慢用架?

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

公爵府

你今晚返去順便量下1.5杯乾豆浸完=幾多濕豆, 有返個數字可以易d明, 因為我都唔知我的份量其實比火石多定少

原文章由 麟媽媽 於 14-10-2008 10:12 發表
咁可能我用既豆太少了......
咁即是而家屋企浸緊既豆又太少。

珍珠宮

原文章由 dincat 於 08-10-14 10:08 AM 發表

你想佢壞好易姐.......

你好衰架.... 唔好教壞我呀....

首頁

尾頁

跳至