自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

公爵府

畀面勳章

大宅

! 講過今日happy friday,就share多一次先! 之後就要聽日先更新啦~~~因為都真係要用力去諗下有咩好寫,各位jm都知,生完BB個人係會記憶力差左...

第二篇 - 做個勇敢日本人!

係我韓國留學嘅時間,我絕大部分都係同台灣人一齊玩嘅,但係同時我亦有一個好好嘅日本朋友,佢大我3年,花名 : 蛋糕姐姐,呢位蛋糕姐姐絕對係一位女中豪傑黎,對於我呢啲又要威又要戴頭盔嘅人黎講,我一直都真心佩服佢做人咁坦蕩蕩嘅

事件一 : 分班

話說呢位蛋糕姐姐性格好可愛,又直腸直肚嘅,每個學期嘅第一日學校都會係門口大堂貼分班結果,所有學生都會一早返學去睇自己分到邊班,再上班房上堂,而基本上分班係冇準則嘅,純粹打散我地再重組嘅啫,而係某一個學期嘅第一日呢,蛋糕姐姐睇完個分班結果就黑口黑面咁上左去班房,當老師一入門口打完句招呼,都仲未開始自我介紹嘅時候,蛋糕姐姐就舉手,跟住就同老師講 : "老師,你唔覺分班結果好有問題咩?!!! 點解我呢班有咁多中國人都仲要分我入黎呢一班啊?!!!"(佢個班大陸人佔左全班嘅一半) 當然,老師同同學呆哂,然後就敷衍左幾句話小息先再傾啦

跟住小息嘅時候,蛋糕姐姐就一個箭步追住老師黎要解釋,而老師就話學校一貫做法都係咁,唔覺得有問題等等...最後係放學嘅時候,蛋糕姐姐就殺到上去搵語言學院嘅院長,要求調班,其實位院長都幾女強人架(因為阿院長係教我個班嘅),但係都係抵唔住蛋糕姐姐嘅攻勢,最後俾佢開左咁多年先例,調左班!!!

事件二 : 同班同學

基本上每一班都一定會有中國學生架喇,雖然阿蛋糕姐姐爭取到去另一班冇咁多中國人嘅班,之但係始終避免唔到要同中國人同班嘅命運嘅,不過蛋糕姐姐個性格咁剛烈,又點會咁易屈服吖...我相信大家都知道同胞講嘢嘅時候分貝之高架喇,我亦唔使再解釋啦,試過有一次同班嘅兩、三位大陸同學開始高分貝講嘢嘅時候,蛋糕姐姐即刻雙手掩耳,極度厭惡嘅表情,再用盡全身嘅力發出... "SHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!",唔單止個幾位大陸同學即刻收口,係全班都即刻靜哂...

過左幾日之後,個幾位同學又再高分貝、尾音"兒來兒去"嘅時候,蛋糕姐姐再用同一姿態表達佢嘅不滿,不過今次唔係發出 "SHH..." 嘅聲,而係... "啊啦啦啦啦啦啦啦" 然後再一串唔知日文韓文定中文嘅語言,配住同樣尾音 "兒來兒去" ,再加一聲尖叫... 呢一下獅吼功,令到成個學期都安靜無比...

事件三 : 獨島

大家如果有留意下韓國日本新聞,都或多或少會知道下日本同好多地方都有主權爭議嘅,好似我地就釣魚台啦,同韓國都有架喎,就係一個叫"獨島"嘅地方,日本人就叫"竹島",有一次,放學之後我同幾個台灣姐姐加埋蛋糕姐姐去左一間區內都ok出名嘅排骨湯店食飯,個間排骨湯店係老字號,好多公公婆婆上左年紀嘅叔叔嬸嬸去食嘅,而且間舖頭好大間,有幾十枱客,個日仲要係時值lunch hour,全場滿座...我地一坐低,舖頭入面嘅阿豬媽就過黎擺位喇,好似香港咁,食飯都會有濕紙巾供應,點知阿豬媽個頭一放低包濕紙巾,阿蛋糕姐姐就指住叫我地睇

其實咪又係一包濕紙巾...不過呢間舖頭個老細應該係十分愛國嘅,佢竟然係包紙巾上面印左大大隻"獨島是韓國的"!!! 阿蛋糕姐姐即刻面都僵埋,跟住好大聲咁講左句 : "唔係啊!!獨島係我地架!!!!!!!"

我地同枱嘅真係嚇到冷汗都標埋,勁驚隔離啲阿叔會衝過黎打我地...就係全場都望住我地嘅時候,蛋糕姐姐話要去廁所冷靜下,起身行左去,我地就即刻望住啲叔叔做哂口型咁講 "唔好意思,我朋友係日本僑胞,佢太愛國激動左少少...啊哈哈哈" 再配個天真笑容,跟住大家就當冇事發生繼續食飯...最後難為阿豬媽真心以為蛋糕姐姐係韓國人咁愛國,俾左大大舊排骨佢... 當然呢餐飯我地食到好心驚膽跳,怕唔知蛋糕姐姐又唔知會唔會爆幾句咩出黎,所以就快快手食完就走,仲要全程勁搵嘢講轉移佢視線...

後記 : 我同蛋糕姐姐仍然好friend,隔左咁多年都仲會互相關心問候,佢亦會黎香港探我,當然性格仲係咁敢愛敢恨...

大宅

bkfans 發表於 16-5-6 12:51
其實我覺得韓國同大陸分別不大.....啲人都粗魯野蠻, 首都以外都有點落後......do you think so??
...
係架,都會架,佢地真係有一啲惡習係要改,例如排隊係會排,唔會打尖,不過就會推人囉...咁當然佢地都有啲可取嘅地方嘅,例如佢地真係好團結,同埋會有階級觀念(當然係指禮貌個邊啦,哈哈)

大宅

Dwmn 發表於 16-5-6 12:58
去邊留學都有唔少咁嘅騎呢人
我以嘢有個friend weekend 由澳洲飛返大陸飲朋友個餐,又有人成幾 ...
哈哈哈,不相伯仲啊!

大宅

耕田妺 發表於 16-5-6 13:00
係喎,楼主講吓你同老公d情史啦
其實我地好平淡,只係文化太唔同,成日有啲爆笑料咁囉,有興趣我都可以share下

大宅

jolps 發表於 16-5-6 13:09
韓國年青人係咪好窮架? 我睇韓劇成日都話窮到冇錢讀大學, 又借都周身債
嗯...我諗度度都有嘅...不過韓國真係好大貧富懸殊嘅問題,例如我C6就係一個好窮、又好慘情嘅代表...慘過白燕、張活游個隻...

大宅

踩玻璃朋友 發表於 16-5-6 13:14
韓國+鄉下人, 聽到都驚幾靚仔都假根本唔會考慮,
不過樓主你又博到果然眼光獨到, 利害! ...
我家C6絕對係萬中無一,不過佢真心唔係靚仔黎

翡翠宮

mrs.ban 發表於 16-5-6 15:23
好! 講過今日happy friday,就share多一次先! 之後就要聽日先更新啦~~~因為都真係要用力去諗下有咩好寫,各 ...
蛋糕姐姐咁嘅性格, 返到日本未必嫁得出

大宅

BIGPAT 發表於 16-5-6 13:17
韓國d 靚女靚仔係米做晒明星?
係掛...不過都係整出黎嘅啫,點都唔多唔少有整嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:mrs.ban 的帖子

大宅

BIGPAT 發表於 16-5-6 13:18
係米真係要講敬語,
係韓劇,見到唔講敬語,係比人罵?
呢個係真架,真係要講敬語,唔係就會俾人話冇家教架喇...不過敬語都係對陌生人、上司、長輩先用,都係好正常嘅

大宅

miu~miu 發表於 16-5-6 13:28
韓國多唔多人個樣好似樣?
都多架,你去一啲潮區,你會覺得啲靚仔靚女差唔多樣

大宅

蝦碌媽咪 發表於 16-5-6 13:39
樓主:韓國男生搭女仔膊頭或攬腰影相係咪真係禮儀上點到即止㗎?今日睇到話唔會成隻手掌“觸碰 ”到㗎 ...
呢個我又冇聽過喎,不過佢地好鐘意"skinship",即係身體接觸,唔清楚文化會以為佢地好咸濕

大宅

wingyeeee 發表於 16-5-6 13:39
你屋企係咪有泡菜雪框
我屋企冇啊,因為我唔整泡菜,我家C6只會買一包包黎食,所以唔係咁需要用到雪櫃,不過其他韓國親戚係真係個個屋企都有

大宅

LubiLubi 發表於 16-5-6 13:50
你奶奶對你好唔好架?會唔會好似韓劇入面既奶奶咁衰架?
我冇奶奶老爺架,C6屋企父母一早就過哂身,不過我好多同學都係嫁韓國人,so far,我諗真係個個99唔同嘅,有啲好好,有啲真係好似韓劇入面個啲咁衰

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:jolps 發表於 16-5-6 13:09 韓國年青

原帖由 mrs.ban 於 16-05-06 發表
嗯...我諗度度都有嘅...不過韓國真係好大貧富懸殊嘅問題,例如我C6就係一個好窮、又好慘情嘅代表...:nothin ...
成日睇韓國訪問節目
見好多家庭都負債 (唔係買屋果種)
負債問題係咪好常見?
之前問過韓國朋友 問佢點解學生上節目幾乎都會著服務 佢話因為校服係比較正裝
咁韓國學生係咪會著校服4圍去?

大宅

回覆:我的韓國留學荒唐古怪二三事...

留毛~好有興趣知多D
想當年我日本留學丶所有好朋友都係韓國人,男女都有~
令人懷念的時光~

大宅

Dwmn 發表於 16-5-6 14:17
我有個鬼佬friend 係韓國教過幾年書, 話d 韓妹係班男人面前就扮斯文, 返到女人堆度就大棘棘.仲有一飲完酒就 ...
我都有類似經驗啊,我讀女校,韓妹嘅真面目,直頭係多嘢爆添啊!

大宅

小歪仔 發表於 16-5-6 15:13
我想知, 韓國好多地鐵無扶手電梯, 佢地係咪唔多用bb車ga??
都多用BB車啊,係純粹地鐵落後

大宅

Dwmn 發表於 16-5-6 15:38
蛋糕姐姐咁嘅性格, 返到日本未必嫁得出
的而且確,蛋糕姐姐未婚,亦仲未有男朋友...

首頁
34567...22

尾頁

跳至