論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

帮friend問,唔該哂
佢屋企人俾哂$3xxx請左个yanyan但黎唔到,要轉請現成(not
rtn home)但agent話要pay佢$1,700for ticket, is this a
must?乜唔係ex employer俾左rtn而agent fee包埋其他咩

男爵府

法例規定僱主係要比來程機票的. 她不用返印尼一回事, 但她仍是 entitled to have a 來程機票 - 除非佢肯益您唔使您比.

請 oversea 唔使您比係因為佢地要還果$21,000 包埋所以變相佢地自己比左.

請 oversea 果 d agent 有得分佢果 $21,000 所以可以收您好平 agent fee.

請本地完約雖然 agent 收您好貴但其實冇乜肉食, 所以 agent 係唔會幫您包來程機票.

ps 前僱主只係比完約返家一程. 如果工人同前僱主關係好, 樓主可以同前僱主商量下, 夾份出來回機票, 計落比各自出一程單程平.

原文章由 flyingmom 於 08-10-14 18:21 發表
帮friend問,唔該哂
佢屋企人俾哂$3xxx請左个yanyan但黎唔到,要轉請現成(not
rtn home)但agent話要pay佢$1,700for ticket, is this a
must?乜唔係ex employer俾左rtn而agent fee包埋其他咩 ...

大宅

tks so much for yr answer!
原文章由 咕怪媽媽 於 08-10-14 21:42 發表
法例規定僱主係要比來程機票的. 她不用返印尼一回事, 但她仍是 entitled to have a 來程機票 - 除非佢肯益您唔使您比.

請 oversea 唔使您比係因為佢地要還果$21,000 包埋所以變相佢地自己比左.

請 oversea 果 d ag ...

首頁

尾頁

跳至