自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我兩小朋友也讀私幼, 大的已上小二...學術底算打得好, 課程應付自如...小一時大部分的英文和數學, 幼稚園已略教過, 有基本概念...現在細女也讀同一間私幼

個人覺得若負擔到, 其實絕對值得...

琥珀宮

引用:讀完私校幼稚園+然後私小+之後會否計劃去外

原帖由 carama 於 16-05-09 發表
讀完私校幼稚園 然後私小 之後會否計劃去外國讀?
讀私幼,之後應該無一半會讀私小!

就算讀私小,相信之後亦無一半會出國!

除非係intl sch先有限制,家長選擇普通私幼或私小,其實並不太影響之後升學選擇,大部分家長都係因學校程度及師資配套而選。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:有幾多人會願意每月$5800讀私校

如果俾得起,我會俾,因為小朋友細個吸收得最好最快。
如果一開始已經係村校學錯左,無論係讀書發音定跟同學仔學埋啲唔好既行為,我覺得慳幾多錢都補唔返。
當然,村校都有好嘢,有好老師有好資源。但我控制唔到佢身邊既同學,怕佢接觸到啲問題兒童啫。所以如果選讀村校無問題,不過我會留意多啲學校同其他家長,唔想俾人斬

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 16-5-9 08:26
其實抵既 如果全日。搵人湊都唔止啦
仲要學埋正宗發音喎
不過我有2件 唔夠錢俾2個讀囉

agree,就算比得起都太大壓力了

複式洋房

質素覺得值呢個學費又負擔到嘅話會願意架!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:如果覺得幾好,筆錢每月比出來又無壓力既,

原帖由 Jas.mm 於 16-05-09 發表
如果覺得幾好,筆錢每月比出來又無壓力既,就讀啦!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 16-5-9 08:15
我仔以前都是讀私幼

你讀過就覺得值

X2
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:如果俾得起,我會俾,因為小朋友細個吸收得

原帖由 lovelycats1 於 16-05-09 發表
如果俾得起,我會俾,因為小朋友細個吸收得最好最快。
如果一開始已經係村校學錯左,無論係讀書發音定跟同 ...
對,我女個班絕對無個d唔好既家長

學校每完都安排家長去陪仔女上1小時堂

見過晒d家長,個個都幾好

大宅

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 16-05-09 發表唔講

原帖由 LedTV 於 16-05-09 發表
我媽同e 媽而家覺得好值囉

尤其e媽,因為我女同佢個孫真係好大分別
唉…我好矛盾, 明知佢的好, 但偏偏向現實低頭...3年其實20萬, 一世尼説, 好少$…等於我半年人工, 但学習路途好長, 5知要多少个$20萭

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+lovelycats1+於+16-05-09+發

原帖由 LedTV 於 16-05-09 發表
對,我女個班絕對無個d唔好既家長

學校每完都安排家長去陪仔女上1小時堂
每月一次,今個星期又有,母親節
下個月就爸爸節

大宅

我!兩個都係私校

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 mmkk28 的帖子

我同事都係,5仟幾仲要係PN.....但佢哋個女將來可以真升BAND1私小......

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-05-09+發表我媽

原帖由 mmkk28 於 16-05-09 發表
唉…我好矛盾, 明知佢的好, 但偏偏向現實低頭...3年其實20萬, 一世尼説, 好少$…等於我半年人工, 但学習路 ...
不如諗下,呢3年過左先黎學,都一定無呢三年咁有成效

3-6歲,過左返唔到轉頭

但20萬洗左,半年就搵得返

第時可能3個月就搵得返20萬

呢20萬仲會返黎

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

mmkk28 發表於 16-5-9 08:05
我真心觉得間私校ok, 但每月$5800………唉…放棄改讀村校k1....$1300…已經是全日班費用, 希望我既決定是明 ...
其實大把人願意,否則唔會爭崩頭啦!
請問樓主所講係邊間?

瑪瑙宮

再講一個朋友
佢仔都讀全區數一數二學券幼稚園

個三年係不停搵嘢比佢仔學

英,數 都係狂補

但到K3,佢仔出去學monkey tree 定乜,仲知net教

佢仔全堂唔敢出聲,話驚同唔識表達

出去學呢d唔係平架..

佢見我女讀私校

就話好後悔佢無比個仔讀,佢已經睇得出分別,叫我比到就要keep 住讀晒成個幼稚園

瑪瑙宮

引用:Quote:mmkk28+發表於+16-5-9+08:05+我真心

原帖由 poonsun 於 16-05-09 發表
其實大把人願意,否則唔會爭崩頭啦!
請問樓主所講係邊間?
$5800/全日 私校 英普既話叫好平啦

一般半日都$4xxx

99dogdog    發表於 16-5-11 00:03
lovebobo    發表於 16-5-9 09:59

侯爵府

親子王國15週年勳章

見啲私校年年申請同 interview 大排長龍, 就知好多人肯比

子爵府

mmkk28 發表於 16-5-9 08:05
我真心觉得間私校ok, 但每月$5800………唉…放棄改讀村校k1....$1300…已經是全日班費用, 希望我既決定是明 ...

大把人覺得抵啦。價值觀唔同啫。高級學校係咁上下啦。

男爵府

我兩個小朋友都係讀私幼,每人學費每月 接近6000,仲要好多人競爭先考到,我亦樂意比,亦感到物超所值。一來net 老師會引入外國教學方法,對學英文好有幫助,並唔會學到一點點港式英語。二來師生比例小,關顧好好多。不過,如果覺得負擔太大或好唔想比呢畢錢,建議唔好勉強,因為個個人諗法唔同,勉強讀只會覺得格格不入。

子爵府

私幼值唔值得讀 睇您自己能力

幼稚園4 年學費:一個月6000*11個月*4年=$264000 基本

私小最平$4000 一個月 讀6 年 未計 inflation 4000* 11*6= $264000
未計中學 未計上興趣班 基本開支$500000

但其實好多津小不比直資私弱 比我會草呢筆錢
其間比佢上下興趣班 暑假出國增廣知識 預留資金出國還好

首頁
23456...15

尾頁

跳至