論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉!我都唔知點解人請工人我請工,點解我咁多麻煩野~
話説我第一之請工人, 5月尾揀印印, 個印印8月尾到(都好啱時間), 但做咗10日貨不對辦(我自己都受傷埋,宜家條疤都未消),炒咗佢, 之後9月19日再揀菲菲,比了500文件費及1000按金,但到宜家連合約都未簽,乜都未攪, 想問下有經驗的媽媽, 會有以下問題嗎?
我不斷追agent,佢地解釋:
1. 菲律賓之前打風
2. 菲律賓交通好唔方便
3. 菲菲可能要籌錢
4. 菲律賓出街好危險,個工人要睇下邊日可以出去至得
5. 請菲菲唔同請印印, D菲菲係好麻煩架
6. 請菲菲真係咁架, 菲律賓果便係咁架

究竟係咪真係如以上所講咁呢? 我真係唔知, 請各位媽媽賜教, 我而家應該點做, 佢今日又叫等埋星期五, 唔覆就再揀一個喎, 咁點呀?

男爵府

1, 2, 4 唔知, 3有可能, 5-6 好肯定係.

仲有可能係, 您揀左果位賓賓亦係度揀緊工, 但又想捉住您果一鳥在手先, 咪拖住您囉.

珍珠宮

我衣家請第4個Bun, 之前3個都冇呢D問題~ 你咩agent黎架!!!

大宅

原文章由 Fiona 於 08-10-15 12:20 AM 發表
唉!我都唔知點解人請工人我請工,點解我咁多麻煩野~
話説我第一之請工人, 5月尾揀印印, 個印印8月尾到(都好啱時間), 但做咗10日貨不對辦(我自己都受傷埋,宜家條疤都未消),炒咗佢, 之後9月19日再揀菲菲,比了500文件費 ...

我會建議你轉 agent, 你現家個 agent 好不負責任, 我個agent 如果有這個case, 佢會話你知個工人有可能玩嘢,就算嚟做都唔會安份做得好 叫我不如再選擇過, 除非自己要等, 唔會好似係個agent有咁多藉口

侯爵府

醒目開學勳章

唔敢講個agent衰, 但at least佢唔夠好就一定啦. 邊有人係咁叫你等架, 等左咁耐喎........... 同埋個bun唔理佢係mei原因要拖你咁耐(even係未借到錢), 我都情願唔要, 因....... 佢都plan左去打工架啦, 錢係一定要借架啦, 咁都搞咁耐, 佢做野都唔方好啦. so 唔博了.

禁止發言

大宅

我AGENT話一般佢地出左OFFER, 大概 7-10天個工人就要回覆是否接受個JOB或者提出問題, 若過左10天, 佢地都唔會等, 就叫你揀過第二個.
1. 菲律賓之前打風 -- > 打左好多日咩?
2. 菲律賓交通好唔方便 --> 菲律賓好大咩,有幾唔方便?
3. 菲菲可能要籌錢 --> 呢個有可能,因為我之前揀既都話籌唔到錢.不過都應該好快知道.
4. 菲律賓出街好危險,個工人要睇下邊日可以出去至得 --> 咁全菲律賓人都唔駛搵工同出街啦.
5. 請菲菲唔同請印印, D菲菲係好麻煩架 --> 天下烏鴉一樣黑.
6. 請菲菲真係咁架, 菲律賓果便係咁架 -->
不過你比左按金..... 轉AGENT,有無得退?

禁止訪問

複式洋房

咁我宜家點好呢, 比佢拖拖下都一個月了,仲想話個BUN係X'MAS前到添, 再揀一個嗎?
我都知間AGENT係衰,但因為我今次係免費換(所謂免費係要500文件費&1000按金,仲要工人到後一個月至有得攞返), 所以今次都要局住係呢間AGENT再請咋, 唉!
嗰間衰AGENT咪係BK網D媽咪成日鬧嗰間"日頭好曬"女傭囉!

[ 本文章最後由 Fiona 於 08-10-15 23:45 編輯 ]

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 貓姐 於 08-10-15 14:33 發表
你宜家可以做既, 係日日都call 個agent, 煩佢, 煩到佢一定要幫你做d野.
同佢講, 呢個工人明日再冇reply, 我唔要, 你要即時比過d新既我揀, 如果唔係, 麻煩你地即時退咩晒d錢比我.
...

一講退錢, 佢都就會招呼你.

大宅

我睇你都係要揀過啦,好明顯個賓賓係唔會黎.我咪係O甘羅.第一次請賓,我足足等O左半年,唔係講笑.6月中請,10月尾到.因為當時見呢個賓好岩條件,我地對B9月先返黎同我住,新屋又裝修緊,咪唔介意等羅.點知到10月尾,個AGNET又唔搵我,工人冇哂下文.打比個AGENT又諸多藉口好似你講D野O甘.又係叫我睇埋幾時先,唔得再揀過.最終都冇黎.揀第二個,快好多,個幾月就黎到.點知到差唔多個AGENT先打比我話個MAID驗到有乙肝.要醫好先黎得.最後我連呢間AGENT都飛埋,要佢回水.頭尾等O左足足半年,好彩我都仲搵到親戚幫手湊住先.轉O左Agent好順利.個賓賓都算係o甘,好錫我對女.又唔會黑面.叫做不幸中之大幸.

男爵府

I selected a Bun Bun on Sept 26 evening, then few days later (3 or 4 days) my agency called me back said contract already accepted by the maid, now I am await for the visa.
Total 3 maids I selected at this time; 1st one selected on beginning of Sept (2 weeks later replied maid change maid doesn't want to work overseas now), 2nd one choose on approx Sept 12 (one week later agency said this maid doesn't pass the health check, as I am now in HK at that time, so I choose the 3rd one when I back to HK).
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

首頁

尾頁

跳至