自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

各有各性格,人人唔同

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果認識得耐,會大約估到佢有冇錢
如果唔識人,真係無興趣知係咪有錢人我又唔係agent,無呢個心情去研究人

翡翠宮

我覺得lee 個問題好無聊

伯爵府

mabelOmabel 發表於 16-5-10 02:01
其實從外表真係冇辦法知道邊一個人係真有錢人

無, 以前住過名牌屋苑, 有個外貌似做清潔工既老女人起我前面排隊攪銀行野, 到佢先, 我聽得好清楚佢話轉美金100萬去邊個戶口, 當時個服務員都好有笑容咁叫佢x太早晨

大宅

回覆樓主:

有一次搭巴士,聽到有個阿伯大大聲講電話,聽到佢話千幾唔知幾多萬...唔放呀,應該對方係地產經紀。

子爵府

有啲好揚好高調
有啲就好低調
睇本身家族習慣

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

知又點?人地會分D比你?

水晶宮

大宅

我舊老闆身家都過億
佢既嗜好係買樓
但佢著既衫同袋完全冇牌子
同裝修師傅去睇料 d人以為裝修師傅先係老闆

子爵府

真係有錢人(身家過億),絕大部份真係一d都睇吾出,普通街坊look甚至好烏wear

中產果d(身家一兩千萬),好多都懶注重quality所以用親都係好野,周身名牌,但好多都吾會係佈滿logo,低調的奢華feel

純個人印像

男爵府

我老闆係勁有錢, 幾拾億身家, 我係上網SEARCH先知佢哋咁有錢咋, 但係佢哋一家人都唔似有錢人, 衣著係好少少嘅平民, 又未去到上等人喎, 佢哋仲要係勁慳家, 但對員工OK 架, 都捨得比員工!

男爵府

回覆:其實真有錢人係咪好難發現

我覺得上一輩好多從外表係睇唔出,尤其白手興家果d

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我老闆有個FD , 我見過佢好多次上來都係牛記笠記
完全係普通阿叔一名 (仲要似做藍領)
但原來佢有幾十間地舖 + 工商廈單位

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有時唔係從外表,而係從言行舉止發現。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老公舊同事搵十幾廿萬一個月,有次喺屋村撞到佢,佢既衣著同周身冇蚊既阿叔一啲分別都冇

公爵府

回覆樓主:

每個人對生活要求都唔同喎,我有個朋友成日開口埋口唔夠錢駛,要慳啲,衫都唔捨得買件,出街食貴少少都雪雪聲。後尾知道佢一炮過買左一層千五尺樓收租。真係好O咀。好想叫佢比返我送佢既二手衫。換我寧願食好少少著好少少買層九百尺收租就算。

複式洋房

回覆 3514 的帖子

巴士阿伯講笑?

男爵府

mabelOmabel 發表於 16-5-10 02:01
其實從外表真係冇辦法知道邊一個人係真有錢人
有些人需要靠打扮讓自我感覺良好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實係人性問題姐..

有D人本身低調的..就算發左都係低調...
有D人本身鍾意SHOW OFF的..冇錢時都LOOK爆卡SHOW OFF...真係發左就更不得了...
又有D人本身縮骨的...發左一樣咁縮骨...豪自己,孤寒其他人(包括家人)...貪小便宜..搵人著數...

不過其實我又覺得...依家係HK...就算有幾千萬都唔叫有錢人..只係中上咋...有幾個億都只係有D錢...

我覺得要起碼有10幾億以上先叫有錢囉...

因為我識得最有錢的...係有過億身家...但真係CHEAP爆賤精黎...
反而見有D得幾千近億果D都冇咁CHEAP...

而我識果D人...我都未覺得佢地好似睇電視果D有錢人咁有氣場
即係就咁睇...我唔會覺得佢地好有錢...只係普通中上家庭....有D錢...咁囉

子爵府

認識佢哋又如何~
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

首頁

尾頁

跳至