心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

為了我們未來的兒女,請大家少用膠袋!!

我只是一個家庭主婦,不知甚樣去環保,但是為了我們的下一袋,請大家少用膠袋,我不是叫大家唔用,但只要我們可行的話,用少一個得一個,有很多人覺得自己環保,但係人地唔環保,都會不去少用膠袋,但只要做好自己本份,就已經係減少了地球的負擔.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

大宅

Re: 為了我們未來的兒女,請大家少用膠袋!!

wing1206 寫道:
我只是一個家庭主婦,不知甚樣去環保,但是為了我們的下一袋,請大家少用膠袋,我不是叫大家唔用,但只要我們可行的話,用少一個得一個,有很多人覺得自己環保,但係人地唔環保,都會不去少用膠袋,但只要做好自己本份,就已經係減少了地球的負擔.

係呀,依家閒閒地去超市一轉都六,七個膠袋,所以我都自備環保袋,平時少用一個得一個,下一代仲有幾多資源好睇我地今日點做!
[img align=left]http://yip.lui8.com/Q.picture/be.gif[/img]

別墅

非常讚同, 我都會積極實行
Angela

大宅

非常認同,因香港人嘅環保意識實在太差喇,有d人更因為唔會生bb,佢地嘅諗法係唔關我事 :-x

敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明
我家有2個珞豬豬,晉珞&珞怡

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我十分支持環保, 現在而身體力行, 日常買野少用膠袋, 也會將膠, 紙, 鋁的物件分類, 放在回收筒.

大宅

我都支持環保, 都係為下一代著想

子爵府

為下一代著想支持環保少用膠袋

男爵府

我絕對贊成 :-P
其實,如果我們平時放一個可以摺得好細既布袋,去超市、書局、買衫……已經可以用佢, 呢個習慣我由讀書已經開始
雖然,我不是一個像周兆祥教授那樣的環保主義者,不過,日常生活很多都是習慣而已,起碼去超市,我起碼可以自備一個購物袋
白紙,一定用埋背面先唔好浪費
至於膠樽,可以留起來再用
無用o既燈要關
唔好浪費食水

最起碼, 會跟垃圾類型,分類入o個三個筒 :mrgreen: ( 唔記得點分喇 )

the Day after tomorrow 套戲,真係會成為現實o架!
依家全球普遍的溫度已經上升,香港今年的天氣已經不同往年吧!

由一些習慣做起,要少個膠袋啦 :-P

大宅

100%贊成 :-P

侯爵府

好媽媽勳章

wing1206,

I read your message that I start to 少用膠袋, I brough a things in ParkN shop last night and without the 膠袋, I checked the bills and save $0.2. I show the bills to my son and teach him too I will keep on. Thanks.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

伯爵府

Jamesmama
有好多時我買0野都話唔要袋,點解無減我錢的,點計0家,你個做法都好好可以養成個小朋友環保及儲錢的習慣.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

大宅

[size=x-large]絕對贊成

大宅

me too !!

子爵府

小米米 寫道:
平時放一個可以摺得好細既布袋,去超市、書局、買衫……去超市,我起碼可以自備一個購物袋
白紙,一定用埋背面先唔好浪費
至於膠樽,可以留起來再用
無用o既燈要關
唔好浪費食水

還要減少嘆冷氣! 都市太重享受, 完全不理會環境污染的問題。

今天聽電台節目, 講及現在的樓宇建築, 只求美觀, 不重環保。 例如, 現在窗戶的設計, 總是有隻開不到的大窗 (話不想影響觀景喎!) 但完全影響空氣流通, 以至非開風扇或冷氣不可! --- 很沒有環保意識! :evil: 我自己就很討厭窗門設計是開不到的, 現在家中便是這樣子, 很熱很煩悶!

wing1206 寫道:
Jamesmama
有好多時我買0野都話唔要袋,點解無減我錢的,點計0家,你個做法都好好可以養成個小朋友環保及儲錢的習慣.

我覺得要做到少用膠袋, 減錢不是好方法。 應該是要膠袋時另收費用, 才能有效推行 (香港人對於減一兩毫冇mug感覺:mrgreen: )。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

非常讚成少用膠袋,我平時出街買餸都自備購物袋!

如果可以既話,超市也可以回收已用過的膠袋,那不是更加環保嗎?
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

侯爵府

我都有把廢棄物分類, 放在回收筒.
而去街市買野一定會用環保袋,而超市唔用膠袋收少兩毫真係太少,所以當無算啦!
自己做好本份,支持環保,為了我們的未來!

別墅

絕對支持! 我依家都有將d鋁罐, 報紙及膠樽分類放入回收箱。

大宅

faifai125 寫道:
絕對支持! 我依家都有將d鋁罐, 報紙及膠樽分類放入回收箱。

Me Too !!!!

首頁

尾頁

跳至