自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

jolo 發表於 16-5-11 10:39
當自己係皇帝皇后同公主.................

咪係擺官威的做法,高高在上,當自己的仔女係大少小姐,我係老爺夫人

水晶宮

honeybb3107 發表於 16-5-11 10:08
佢小朋友幾歲如2-3歲真係有疑點
佢話佢個女已經7歲

水晶宮

Angel_Rose 發表於 16-5-11 09:37
小朋友幾多歲AR?打人咁惡?

容乜易第時變左第2個羅小姐GA?
大女7歲,
細果個好似係4歲,唔太肯定.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果比我見到小朋友郁手打姐姐...小朋友一定會比我

父母有責任教小朋友的

公爵府

回覆樓主:

不知所謂

珊瑚宮

方方媽媽 發表於 16-5-10 11:32
我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post,應該覺得自己無問題卦,咁應該唔介意我post過來啦. ...
見到呢啲"主人",係公海我都唔會多睇。

我覺得有些傭人的確好狡詐,但有些僱主亦除了有"錢"之外,冇品做"主人"。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

父母有責任要小朋友識得專重人, 打人都仲笑得出? 父母都好有問題~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我小朋友唔講please/thank you我都即醒!唔好話郁手,唸都無唸過(無論對邊個)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:方方媽媽+發表於+16-5-10+11:32+我認

原帖由 wonderlulu 於 16-05-11 發表
見到呢啲"主人",係公海我都唔會多睇。

我覺得有些傭人的確好狡詐,但有些僱主亦除了有"錢"之外,冇品 ...
香港好多差工人亦有好多衰僱主,呢個case亦不能盡信工人,其實無必要拎出公海公審,單睇當事人幾隻字,可以有幾客觀討論?

pandamother    發表於 16-5-11 13:03

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

有點既父母就有點既女

伯爵府

回覆:我認係我多事

稱自己仔女做少主既都係擺款架啦,真係以為自己活係奴隸制度,俾小小錢可以任自己魚肉

大宅

7歲打姐姐都無可能?

我見過3歲既小朋友唔滿意已經識得搣個姐姐, 父母見到之後都有話/打個小朋友手話咁係唔岩! 又見過4,5歲既小朋友, 衝內個姐姐一野用頭撞落個姐姐到之後大笑, 姐姐無反抗, 父母見到只係出聲話唔可以咁架, 我心諗覺得個姐姐真係好慘囉! 呢2件事都係發生係我親戚身上見到的, 話7歲唔識打姐姐, 無可能囉, 唔通姐姐無呀媽生架咩?!

子爵府

引用:我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,

原帖由 方方媽媽 於 16-05-10 發表

我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post, ...
工人都係人,打份工啫,點教仔女架佢地,真係過份!!!!

幾時先上到車.....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大家入去睇原帖會好d,當事人有要個女道歉,亦有承認女兒有兩個早上踼腳,只係質疑工人話佢兩個女日日都打工人,呢度只cap單句子有點斷章取義。

子爵府

引用:7歲打姐姐都無可能

原帖由 carandvic 於 16-05-11 發表
7歲打姐姐都無可能?

我見過3歲既小朋友唔滿意已經識得搣個姐姐, 父母見到之後都有話/打個小朋友手話咁係 ...
呢個情況個家長有需要要求個小朋友同姐姐道歉

幾時先上到車.....

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲將會報應番係對父母身上

公爵府

引用:大家入去睇原帖會好d,當事人有要個女道歉

原帖由 麟媽媽 於 16-05-11 發表
大家入去睇原帖會好d,當事人有要個女道歉,亦有承認女兒有兩個早上踼腳,只係質疑工人話佢兩個女日日都打 ...
日日打真係唔奇
打開就打 佢都唔驚工人

子爵府

引用:我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,

原帖由 方方媽媽 於 16-05-10 發表

我認係我多事,係家傭版copy過來公海,不過,果位JM出得post, ...
家傭版個邊有啲人好鬼mean架....熱又唔比開冷氣(因為請佢返嚟唔係歎世界),梳化又話唔比坐,屋企有蝨就係姐姐帶返嚟,放假著衫都要管架...

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 16-5-11 12:14
香港好多差工人亦有好多衰僱主,呢個case亦不能盡信工人,其實無必要拎出公海公審,單睇當事人幾隻字,可以 ...
樓主唔係引外面傭工BLOG, 係引呢度僱傭版。。。。

有時係風氣問題,物以類聚,媳婦們係婆媳版霸道有理,99有幾多上嚟?香港傭工幾多個識上BK?主人們主塲也分外"威武"都唔出奇。

我明那些版頭係俾大家出出氣,偶然出公海可能落返地面踏實啲。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

skyfree333 發表於 16-5-11 12:35
日日打真係唔奇
打開就打 佢都唔驚工人

工人講大話真係唔奇
講開就講 佢都唔撈

我唔係話幫個僱主,
佢女郁手郁腳一定係錯,
佢有教個女道歉就係正確,
唔教由個女就抵鬧。
佢個女7歲啫,做錯就教囉,
我仔17歲都仍然常做錯,
我都要教,呢個階段仲難教。
好怕見而家呢d批鬥現象,
好負面,大家一齊閙鬧鬧。

supercrazy    發表於 16-5-11 14:40

首頁

尾頁

跳至