自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:租客以公司名義租,+我有什麼可以做嗎?

原帖由 3b 於 16-05-10 發表
租客以公司名義租, 我有什麼可以做嗎?
都係跟 7# 個做法....

男爵府

引用:Quote:Jasmine-4711+發表於+16-5-10+15:31+

原帖由 vet 於 16-05-10 發表
agree. 比我就算,好來好去,
講真遲幾日至10日交租我都唔會出聲,無謂搅差大家關係。
...
哈,希望下次遇到你呢啲業主
我地個個月20 號準時交租,有次出去玩唔記得櫃員機過數,諗住第二日21號先再出去轉,點知20號晚10點幾業主就打來問

複式洋房

如果按金係2個月,理論上應該OK GE

因為有時有D業主,同佢退租,叫佢比番按金同水電果D,會叫極都無影,又要等好耐

有D租客唔想煩,索性D按金當租,就算有水電按,到時扣起黎都唔會咁煩同咁大筆錢(多除少補),有時可能要等好耐都收唔番,咁損失都唔會大

仲有D無良業主,恃住d按金係手,退租果陣又呢樣果樣,又話要扣番幾多咁,想退少d錢比人

我就試過類似事件:
例如個租客(我)約期滿係今個月30號,咁都要搵到新屋,先可以同個業主退租
咁如果30號或之前交番條匙同CHECK屋,個業主會話,你退租要一個月通知,咁你20號先通知我,我就當你係租到下個月20號,即係我退番11日租比你(當第二個月係31日),拿,見你而家30號可以比番我,咁啦,按金方面,我退一半比你啦,益左你架啦,講明要一個月通知架嘛,一係你就住到20號,但我都係退番11日租比你架咋。一半同11日,你自己揀啦。

仲有試過有d集團式經營,公司買落d單位黎放租,CHECK樓交樓果日死都唔肯即時退按金,又話要上佢公司攞支票乜乜乜,我媽子就唔交匙,係單位度報警話要自殺(跳樓),理由係因為業主唔肯退按金,有本事就一獲熟,睇你間兇宅仲租唔租得出。

子爵府

所以唔係下下做包租婆既都咁大安旨意個個月有租收架.
一係驚租霸, 一係驚佢係間屋入邊自殺...
佢講聲比你聽都好, 你都係要接受,
正常一向關係良好佢都唔會整衰你間屋,
若果你太煩又話唔得又話執達吏又話小額見,
咁佢整到你間屋有咁爛得咁爛都可以, 你又唔知邊度搵佢.

怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係租霸,晨早就唔交租啦,等得執達吏,法庭判,嗰度都唔只2個月吧?反而好奇,有幾多業主,真係會為最後嗰兩個月租金/按金嚟搞訴訟,樓主唔駛諗得太負面的,業主想保障自己,租客何嘗唔係咁諗?有租霸,亦有唔好嘅業主,你就算而家搞訴訟,時間上唔見得2個月可settle, 對成件事幫唔到乜嘢,咁做反而令大家都唔開心,何不等到收樓時,發現有咩大損壞,先再用民事索償(橫掂點都諗住訴訟,只係時間上差異,咪等多陣,博佢唔會搞你間屋),而家唔驚動租客,就冇動機令佢要搞你間屋,好嚟好去。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

之前我見過呢度有人出post, 有jm係業主,話有發毛要扣人按金,油油一般保養又扣人按金,好惡的,我諗你個租客遇過衰業主,因為去到交樓的地步,反而係租客不被保障

不如傾下話按合約,其實個租客有無正當工,有佢都驚你找佢

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實規矩就死gee……我之前租夠準時啦,住兩年完全冇煩過業主,我最尾兩個月都有交租諗住交樓果日一手交樓交匙一手交錢,但佢竟然同我講冇帶錢話第二日入返比我,d錢响搬後一個月先收到(期間三崔四請)

公爵府

2024年龍年勳章

我會照入紙執達吏收樓. 因為怕佢最後賴死唔走.

宜家係個租客唔尊重合約精神在先.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Deleted

子爵府

佢係咪按金當租金呀?如果係咪由得佢囉。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Deleted

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

回覆:死約前2個月唔交租

其實冇話保障邊一方,喺租客立場,我啲錢喺你手,到時你唔比返我咁點,好多衰業主用啲藉口扣按金,門口面痴左個掛勾又扣,牆畫花左少少又扣,有啲明明係自然耗損嘅又扣,左扣右扣就話扣晒,咁個租客都好慘

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

3b 發表於 16-5-10 17:40
依家唯有等...........
唔好諗咁多,否則你哩兩個月好難捱,不過你要預有正常損耗,住咗成年,點都唔會如初入伙時咁新淨,祝你順利收樓!

翡翠宮

牛年勳章

按金抵租,間屋有破爛業主無得扣錢,而且唔合法

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

先生小姐 發表於 16-5-10 16:33
哈,希望下次遇到你呢啲業主。
我地個個月20 號準時交租,有次出去玩唔記得櫃員機過數,諗住第二日2 ...

你個業主好老土
我媽都係業主,佢退休了,日日無野做等收租,即日就去打簿,打唔到就ee哦哦,我都同佢講洗乜咁緊張,我要返工,又忙自己的活動,真係唔記得亦唔會個個月想住租客交租未。

男爵府

引用:Quote:先生小姐+發表於+16-5-10+16:33+哈,

原帖由 vet 於 16-05-10 發表
你個業主好老土
我媽都係業主,佢退休了,日日無野做等收租,即日就去打簿,打唔到就ee哦哦,我 ...
哈,但我個業主好孝生,40未到,男人來既。我同C6講下次提早都好過遲,費事被人打來問。

男爵府

引用:Quote:原帖由 boboblublu 於 16-05-10 發表

原帖由 3b 於 16-05-10 發表
因為租客遇過麻煩業主, 所以下次租屋就唔肯按合約期交租, 合約精神是?

...
其實正常黎講你都冇權從按金扣減任何損失,用按金扣一二千呢d 都係交樓時租客費事煩由得個業主扣$拿拿臨收返d 按金算,如果交樓日租客唔同意你講既損失金額扣按金,你一樣要入小額錢債索償損失(到時可能仲煩影哂相揾人證明d 損失係租客搞出黎),所以擔心都冇用啦,不如好黎好去希望佢唔好玩野仲好

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:死約前2個月唔交租

無辦法,你做得野黍都兩個月,正常都會交番間屋比你無大問題既

首頁

尾頁

跳至