湊B百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

venusbbpig 發表於 16-5-17 14:49
我個b就黎2個月,我諗算係好湊,有時食飽飽都喊多數扭眼訓,比個奶嘴佢就會慢慢訓著,雖然好多人都話唔好比奶嘴 ...

我開頭都想唔俾,但佢喊都咁都無計局住比,屋企人都要休息,我怕佢嘈度人
嘔奶問題反而冇,我個b反有小訓d,唔知點做佢會訓多f

大宅

回覆 Nicolebb1236 的帖子

有請姐姐,其實家裏人手夠,亦因為咁所多手腳亂,執手尾仲慘過自己做

別墅

回覆 Mickey78 的帖子

對,周圍人意見多多先最煩,又成日覺得係新手媽一定唔識湊咁,講佢地又唔信。有時見佢食完奶唔訓我會同佢傾下計,播下音樂,又或者按摩下d手腳

大宅

回覆:初生媽媽傾計

3個月,湊到想喊,揮手~~~~

別墅

我bb 個半月大,3個鐘食一次奶,每次3-4安左右,一夠鐘就喊到拆天,不過半夜算ok 好湊,食飽就即訓,唔知幾時先戒到夜奶

複式洋房

dordor0506 發表於 16-5-19 04:34
我bb 個半月大,3個鐘食一次奶,每次3-4安左右,一夠鐘就喊到拆天,不過半夜算ok 好湊,食飽就即訓,唔知幾 ...

你bb幾號出世,我bb都個半月多五日
佢飲緊5安奶,呢幾日好湊,暫時介左夜奶,佢訓個轉奶我會加多小小俾佢佢會冇咁易醒

複式洋房

9am5pm 發表於 16-5-19 02:56
3個月,湊到想喊,揮手~~~~

加油,我都湊到癲,不過睇住佢一日一日大,係幾開心,過多幾個月佢大D會好好多

複式洋房

Mickey78 發表於 16-5-18 09:31
回覆 Nicolebb1236 的帖子

有請姐姐,其實家裏人手夠,亦因為咁所多手腳亂,執手尾仲慘過自己做 ...

我都想請姐姐,不過唔放心,有d姐姐好求奇

別墅

Nicolebb1236 發表於 16-5-19 06:51
你bb幾號出世,我bb都個半月多五日
佢飲緊5安奶,呢幾日好湊,暫時介左夜奶,佢訓個轉奶我會加多小小俾佢 ...

佢8號出世,你bb 呢?
我試過加俾佢不過佢唔肯食,4安都係好勉強食到咋!有試過幾晚隔4,5個鐘先食,不過尋晚又好準時3個鐘一餐

大宅

sth.byjas 發表於 16-5-12 06:30
雖然第二個,但都辛苦

辛苦在於,大女呷醋、喊到咩甘

情況一樣,大仔呷醋,好難搞

別墅

2019勳章

dordor0506 發表於 16-5-19 07:03
佢8號出世,你bb 呢?
我試過加俾佢不過佢唔肯食,4安都係好勉強食到咋!有試過幾晚隔4,5個鐘先食,不過尋 ...

你個b可以食咁多喇我個b都係8號出世呢~佢食奶食得個7,80ml到~次次都唔同份量咁~只有少冇多~都唔知係咪我唔識餵

大宅

引用:Quote:lafield+發表於+16-5-12+08:15+湊初

原帖由 angieroy 於 16-05-12 發表
我都覺最辛苦係唔知佢喊咩,仲要抱住都喊,訓又訓唔冧,望住佢喊我都想喊,99又唔聽人講
...
99永遠聽到佢喊就話佢唔夠飽,我試過係99面前餵奶,個b飽到嘔,真係嘔返晒d奶出黎,佢都仲可話唔飽....痴線....

大宅

Nicolebb1236 發表於 16-5-17 00:05
我同你調番轉,佢訓得好小,一曰訓8~10個鐘,食就三個鐘一次,每次5安
會唔會你奶粉唔岩佢到佢唔舒服?
...
我b同你一樣, 45日人仔, 淨係夜晚果轉可以訓耐啲淋啲, 日頭明明攰到爆都唔願訓, 食飽就開始扭/喊要人抱, 有時就算抱住都喊唔停, 都唔知佢想點我全埋身, 通常可以3個鐘食一餐, 都唔求佢戒夜奶喇, 淨係想佢訓好啲同唔扭抱

別墅

回覆樓主:

我bb岩岩滿月多一星期,但食奶時間好唔定,我埋身餵人奶,有時餵好耐佢都唔夠咁。最麻煩係佢擺佢落床又要扭抱,就算瞓到都唔冧,又不停伸懶腰,一伸就醒又喊,佢又唔鍾意用包被,都唔知點好,最近仲要唱到半夜3點先願瞓,但可能5,6點又要食

複式洋房

keelkying 發表於 16-5-19 18:17
我b同你一樣, 45日人仔, 淨係夜晚果轉可以訓耐啲淋啲, 日頭明明攰到爆都唔願訓, 食飽就開始扭/喊要人抱, 有 ...

我都無佢乎,下畫一定唔會訓,訓都係幾個字,起碼要到夜晚11點先會訓,希望佢大啲會好,最惨零晨喊,一放底就喊,屋企人訓哂焗住要抱幾個鐘,真係想對住佢講粗口。。

複式洋房

leonachan723 發表於 16-5-19 19:08
我bb岩岩滿月多一星期,但食奶時間好唔定,我埋身餵人奶,有時餵好耐佢都唔夠咁。最麻煩係佢擺佢落床又要扭 ...

會唔會有風係肚,同佢掃多d試下整個米袋放係心口
岩岩出細係煩d,又末摸清佢性格
加油,滿月佢會定D

大宅

Nicolebb1236 發表於 16-5-19 19:29
我都無佢乎,下畫一定唔會訓,訓都係幾個字,起碼要到夜晚11點先會訓,希望佢大啲會好,最惨零晨喊,一放 ...
我b晏晝最扭, 點安撫都唔得, 屋企又個個返哂工得我單打獨鬥, 我頂唔順果陣都會爆粗小佢一兩句凌晨佢有時食完夜奶唔肯訓, 我抱住佢喺廳一路行一路搖足幾粒鐘, 人都癲, 係咁盼望佢大啲會好啲, 但都唔知要等到幾時

複式洋房

keelkying 發表於 16-5-19 21:41
我b晏晝最扭, 點安撫都唔得, 屋企又個個返哂工得我單打獨鬥, 我頂唔順果陣都會爆粗小佢一兩句凌晨 ...

人地教我餵夜奶要係佢末醒未喊既時候餵佢,如果醒晒先飲就好難訓番,佢一路訓一邊飲,飲完拍倆下就訓我覺得幾work可以試下

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆 SK19 的帖子

我怕佢悶,坐月其間照一齊出去行個圈,希望佢心情會好d
星期六日會單獨同佢去下街、食野

而家情況好dd
你bb幾大?我細女只有兩個幾星期

大家要加油

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆 leonachan723 的帖子

令到我諗番湊大女既情況,真係人都癲我足足抱住訓左2個月,之後再慢慢改自己訓

加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊