自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

畀面勳章

好驚訝,好多人都話作者有問題, 作者當然抄襲都有問題,部份責任都要負,最大問題係,點解全部放係書局最當眼,隨手可得既地方 任何人都可以翻閱? 書店好有問題,政府唔係有個部門去監察不良既刊物既咩? 點解冇左監察作用? 小學生好多時都會去書展,或者去書店打書釘,佢地睇左我地做家長既都唔知! 到有時間去討論可能已經遲啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:多人投訴誠品,據說書已經下咗架。

原帖由 queensroad 於 16-05-11 發表
多人投訴誠品,據說書已經下咗架。
聽講商務同其他書店仲有得賣! 點解呢類書唔係封或有警告字句,就咁就賣得??

大宅

peaceaa1122 發表於 16-5-11 14:44
聽講商務同其他書店仲有得賣! 點解呢類書唔係封或有警告字句,就咁就賣得??

...

因為文字嘅尺度同圖片嘅尺度差好遠,如果係圖片而且有明顯暴力描寫的話,通常都要有警告字句,但純粹文字嘅話通常都唔會有咁嘅需要

公爵府

回覆:轉貼 : 誠x 書店 Top 10 (好恐怖, 有少年仔囡, 必入)

本書無問題
有問題係無貼18+
同包住警告姐

公爵府

呢啲由魔鬼寫嘅書,根本不應讓它出版!作者及出版商應該受法律制裁!

chuchu819    發表於 16-5-12 18:11
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

peaceaa1122 發表於 16-5-11 14:44

...

誠品曾下架……加返個膠袋包裝後,又再上架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

睇咗少少,好驚呀!

珊瑚宮

sambb 發表於 16-5-11 14:23
超級同意。 我屋企果個都係咩恐怖野, 哲學野都會睇。 最緊要有溝通, 禁制係無用, 佢唔同你講就咩都唔知。

...

我諗最大問題係好多家長已經把子女讀書讀乜學乜外判咗俾學校、書局、出版商.......甚至社會主導, 所以一切要問責於他人。

純真同無知係兩回事, 一個無知嘅世界, 係最危險嘅世界。

只有孩子學會分辨是非好壞, 堅持擇善, 才可能跨越。

再者講淫穢兇殘......紅樓三國水滸西遊都應該封了....還有聖經。

珊瑚宮

cytjulia 發表於 16-5-11 13:51
我都睇過下,聽聞佢入面好多作出黎,或者睇個d自稱去過deep web既外國web site再翻譯出黎

...
我理解都係咁。

DEEP WEB, DEEP NET, INVISIBLE NET 個CONCEPT, 本身好可以好學術, 有段時期係形容非法/不可見人嘅網絡活動, 呢啲自然令人有好多幻想, 呢個同科幻有異曲同工嘅效果。其實類似內容, 好多外國科幻小說荷里活電影好受歡迎添,

呢本只不過係本地寫作大家看得懂嘅文字而己。

水晶宮

想哭想大叫!邊個咁賤格出書??
自由太多會令世人失去平衡

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:bobohello 的帖子

水晶宮

cindyyu73 發表於 16-5-11 13:25
就在今天早上,某小學老師沒收了一名學生正在閱讀的「deep web file‪#‎網絡奇談‬」。在了解事件後,發現 ...
另一角度看,會令更多既高智慧型行兇者如魚得水,佈局更完美,思考更細緻!亦令思維單細胞者更容易模彷情節。台灣越來越多無釐頭行兇,就係網絡遊戲追求真實感的暴力、血腥既快感轉移到真實世界!

Bye

水晶宮

當世界黑暗面理所當然、光明正大地平常化,是福是禍?我比較相信人性本惡,沒有了規管和信仰,人性會放肆地、更殘酷做出魔鬼行為。
Bye

水晶宮

網絡帶給世界便利,更令妖魔亂竄。
Bye

男爵府

畀面勳章

meow~meow 發表於 16-5-11 15:54
當世界黑暗面理所當然、光明正大地平常化,是福是禍?我比較相信人性本惡,沒有了規管和信仰,人性會放肆地 ...
Agree!

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆:轉貼 : 誠x 書店 Top 10 (好恐怖, 有少年仔囡, 必入)

唔應該出版啦,教人殺人,咩世界

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:Sumyeema1 的帖子

睇咗兩句,已經唔想再睇
好恐怖,好變態

珍珠宮

bobohello 發表於 16-5-11 11:30
小學輔導組同事share,大家都可留意一下自己嘅學生有無睇:
各位同工,今日我地同事收左學生的一本書,這本 ...

所以我早已對某些書店極度失望。
某些書店,賣弄悠閒丶自在丶貴價的書外物等等等等。更加之,把很多根本沒有半點文學性質,甚至荼毒腦袋的作品也搬出來賣,放在最當眼之處,妄作為最流行最受歡迎的讀物。
完全失去閱讀簡樸,文學修養,開本有益之本意⋯⋯

男爵府

2024年龍年勳章

打冷震

首頁
45678...9

尾頁

跳至