基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問信耶穌的,參與白事有咩要留要?基督教同天主教有咩分別?

珊瑚宮

callmebabe 發表於 16-5-11 12:49
請問信耶穌的,參與白事有咩要留要?基督教同天主教有咩分別?

素色衣服就得
基督教會唱詩祈禱 會有人分享該弟兄姊妹相處點滴 牧師會為佢屋企我祈禱之類
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

伯爵府

yuexu 發表於 16-5-11 20:27
素色衣服就得
基督教會唱詩祈禱 會有人分享該弟兄姊妹相處點滴 牧師會為佢屋企我祈禱之類
...

主家係咪唔會著孝服?信封內有粒糖,我估食冇問題,係咪?

珊瑚宮

callmebabe 發表於 16-5-11 23:03
主家係咪唔會著孝服?信封內有粒糖,我估食冇問題,係咪?

我見就著黑色多 係都有所謂既吉儀 有紙巾同一蚊銀

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

別墅

我上年爸爸過身時我係有著孝服,全黑色。

洋房

主家若是基督教都會穿黑色衣服, 來賓進入禮堂前在接待簽名留念並交付帛金, 之後接待會發回吉儀, 之後步入禮堂向先人照片前默禱, 通常出殯前一晚會有安息禮, 整個儀式約需要40-45分鐘, 有唱詩, 讀經, 禱告, 家人分享, 牧師分享訊息和祝福。正式出殯當天也有牧師或傳道主持出殯禮的。

伯爵府

enoffice 發表於 16-5-13 22:44
主家若是基督教都會穿黑色衣服, 來賓進入禮堂前在接待簽名留念並交付帛金, 之後接待會發回吉儀, 之後步入禮 ...

我見主家心口有扣短的黑布,腰有黑帶?佢地話係殯儀館人叫佢地戴,好奇怪。

大宅

callmebabe 發表於 16-5-14 22:03
我見主家心口有扣短的黑布,腰有黑帶?佢地話係殯儀館人叫佢地戴,好奇怪。
...
黑布黑腰帶果d 係孝服, 代表傳統中國人儀式上對先人的尊敬, 第二天上了山後便可除孝, 不用好似其他傳統那樣守孝49天/100天/3年/etc....

如你問我點解咁做, 我都唔知, 不過why not, 作為後人, 孝道係冇律法禁止的~

洋房

我想不要太注目於孝服儀式這些表面的事物,反而可以留意下周圍的親人朋友,所謂基督徒在面對地上生命終結時的心態感受與非基督徒的是否有不同,當中這些不同建基於什麼原因?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

要留意不可跪拜死人

複式洋房

回覆樓主:

如果基督徒出席非基督徒的禮,有什麼要注意嗎

男爵府

開心吸收勳章

gimby 發表於 16-12-3 21:25
如果基督徒出席非基督徒的禮,有什麼要注意嗎
不裝香, 不燒衣紙, 不拜別的神祗及不跪拜.

複式洋房

hunterml 發表於 16-12-6 16:43
不裝香, 不燒衣紙, 不拜別的神祗及不跪拜.

咁係咪唔可以三鞠躬架?只可以黙禱?

男爵府

開心吸收勳章

gimby 發表於 16-12-8 20:15
咁係咪唔可以三鞠躬架?只可以黙禱?

鞠躬可以啦,之後默禱

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至