自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

唔好奢望有D咩啦,人都走左

珍珠宮

由細到大,雖然冇錢,但不缺愛。

將來亦不要求要什麼,始終自己有手有腳搞得掂

珍珠宮

15週年勳章

miemiemie 發表於 16-5-11 14:49
我只係有感而發,年紀大有啲朋友長輩陸陸續續走,
個個都有啲回憶留喺度,或可留念物品,
我諗番當年我老豆走 ...
我俾你好小小,
我阿爸臨終時同我講了 : 對不起
或者佢重病時, 去探佢最多的竟然是我

水晶宮

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

回憶,遺憾。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

回覆樓主:

我老豆留俾我既係回憶~!!!
我媽媽仲健在~同埋我媽傳統~有野留都唔會到我同我家姐~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

miemiemie 發表於 16-5-11 14:39
真心問,

我仲讀緊書,當時趕緊final year project。其實自己都好少時間分比爸爸。
佢走左,我處理佢戶口,有幾千蚊,最後用晒在儀式上都唔夠。

佢走左第三日,我仲要和同學傾project,其實自己好不在狀態,但又要好專業,唔想比人覺得的我軟弱。自己返屋係巴士上唔係喊,係流眼淚。其他人應該以為我痴線。
呢種痛,眼淚不停,維持左大半年。
所以我深深覺得失去致親才最世上最遙遠的距離,果d失戀唔該行埋一邊.......

爸爸冇野留比我,但佢好鍚我,佢留比我既只有愛,我好掛住佢。

Makeupforever    發表於 16-5-11 18:25
whalebone    發表於 16-5-11 18:04
poyy    發表於 16-5-11 16:56

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只留回憶

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

爸爸已仙遊,幸好冇留低任何嘢俾我地(因為我見前面有jm話爸爸留左債俾佢還)
媽媽仲好後生,不過我地係窮等人家,預左即使媽媽百左年都唔會好嘢留俾我地幾兄弟姊妹

大宅

阿爸留低龍鳳鐲俾我做嫁妝, 阿媽尚在

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章

父親過世後, 留下無數珍貴回憶,
我相信最疼惜我嘅人一定係爸爸,
除此之外, 爸爸名下嘅物品全都留給媽媽。

男爵府

2018復活節勳章

我老豆比咗個'姓氏'同條'命'我之外, 我諗唔到其他.........

子爵府

baby_cat 發表於 16-5-11 15:11
我都唔明, 點解要諗父母有咩留俾自己?

我就成日諗, 有咩可以回報佢地。

贊同
我什麼都不想要 只想爸媽開心健康
互相敬愛就夠了。養育之恩已好夠

公爵府

番低既野應該唔多....每人應該會有一件金牌咁. 我老豆剛買左D金, 話每個孫一人一隻 (即係我無人份, 因為我無小朋友, 不過無咩所謂)

我媽剩下的錢應該夠比埋最後的費用, 唔會有幾多剩, 剩下的可能都係入POOL, 每年拜山用.

另外, 剩低的金銀珠寶, 佢話邊個送比佢既就邊個要. 即我送了D咩比佢, 到佢過左身就留番比果個人........

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老豆立左平安紙, 有野比我同個妹, 我從來冇諗過我會有份, 我妹未嫁, 佢有係應該的, 我係外嫁女, 上有兩個哥哥, 及兩個同父異母哥哥, 但老豆都預留一份比我, 我老豆仲要係潮州男人, .........但由細到大都冇因為我同妹係女而虧待過我地, 最近仲請我同妹去歐洲及一人買左一隻勞....老豆真係好鍚好錫我地........如果佢走左, 我一定會好傷心.....80+歲了....始終會有呢一日......希望呢一日永遠都唔好來....

如果可以, 我咩都唔要, 只要老豆健健康康長命千歲
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

債就大把
不過我講到絕不認數
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

子爵府

我爸爸留咗間祖屋...!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿娘留低一個完美示範:無論人生有幾多逆境,都有面對既毅力。

natjosejim    發表於 16-5-11 19:47
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

毛都無一條.......不過, 事實真係無需要

男爵府

畀面勳章

我媽媽過生時留左隻玉扼俾我,因細個果時我話好靚好中意

首頁

尾頁

跳至