自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

每星期默一課書+10個詞語,另加創意?

珊瑚宮

原文章由 失望 於 08-10-15 20:34 發表
每星期默一課書+10個詞語,另加創意?

我覺得會呀

因為我囡囡小一,而家下個月開始會用煲東瓜默中文
到時我唔係怕佢唔識寫呀,我怕佢唔識listen呀mouth:

大宅

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-15 20:37 發表

我覺得會呀

因為我囡囡小一,而家下個月開始會用煲東瓜默中文
到時我唔係怕佢唔識寫呀,我怕佢唔識listen呀mouth:

我細女今年小二,返左學兩個月默左幾次書,次次都唔合格(5x),佢唔係唔識寫係聽唔明,我同佢默書又怕自己同老師唔同,唉.......睇黎我都要上堂學發音..

有d唔明呢間學校,二女(p.3)上中文係間唔中先用普通話上堂,唔用普通話默書...大女(p.4)就正常上堂默書,乜學校教書方法唔係一致咩

珊瑚宮

原文章由 失望 於 08-10-15 20:59 發表

我細女今年小二,返左學兩個月默左幾次書,次次都唔合格(5x),佢唔係唔識寫係聽唔明,我同佢默書又怕自己同老師唔同,唉.......睇黎我都要上堂學發音..

有d唔明呢間學校,二女(p.3)上中文係間唔中先用普通話上堂,唔用普 ...

mouth: 而家好多小學推行兩文三語呀

我孖女同細囡唔同小學,孖女而家p.3都未推行兩文三語,
細囡反而p.1呢間小學就開始左啦,
不過有人話好,有人話唔好
我都唔識呀,所以而家開住隻碟比細囡自己聽,
到時默書,可能我都只可以用呢個方法,
唔係都唔知有咩計呀

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

原文章由 小傑媽媽 於 08-10-15 21:07 發表
我個仔而家P3,要用全普通話教中文,默書都係用普通話,佢暫時可以應付得到,不過如果太細既小朋友就真係會比較困難啦…

而家我個囡返學,反而有d怕中文,英文佢ok呀,日日都好似好開心,因為之前幼稚園佢學英文都ok,所以無咩壓力,反而普通話就一個星期上得一個鐘,而家佢都話比我知,mama,中文好難學mouth:

珍珠宮

我仔同你囡掉轉!! 中文用煲冬瓜上堂冇問題, 但英文就...
原文章由 phoebelamlam 於 08-10-15 21:10 發表

而家我個囡返學,反而有d怕中文,英文佢ok呀,日日都好似好開心,因為之前幼稚園佢學英文都ok,所以無咩壓力,反而普通話就一個星期上得一個鐘,而家佢都話比我知,mama,中文好難學mouth: ...

珊瑚宮

原文章由 macca 於 08-10-15 21:13 發表
我仔同你囡掉轉!! 中文用煲冬瓜上堂冇問題, 但英文就...

mouth: 我反而想中文佢學得好d,因為我無心機學煲東瓜,如果佢係學校學識,咁就唔洗我教,而家想教都唔識教,
反而,英文我可以查字典,唔洗好似而家咁,讀中文讀到我兩個on居居呀

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

原文章由 小傑媽媽 於 08-10-15 21:17 發表
其實我覺得小朋友太細學普通話唔係咁好,佢哋連廣東話都唔係太識就要學第二種語言,有機會會混淆!我個仔而家用普通話教中文,我都會教返佢d字既廣東話讀音,如果唔係佢真係會唔識廣東話點讀架…

...

我估我都要啦,因為我怕佢兩頭唔到岸就死啦

珍珠宮

我同個仔溫中文, 佢會叫我用番平時d話唔好講煲冬瓜
原文章由 phoebelamlam 於 08-10-15 21:15 發表

mouth: 我反而想中文佢學得好d,因為我無心機學煲東瓜,如果佢係學校學識,咁就唔洗我教,而家想教都唔識教,
反而,英文我可以查字典,唔洗好似而家咁,讀中文讀到我兩個on居居呀 ...

珍珠宮

我仔用煲冬瓜教中文同數學, 我又覺得ok喎!!!
原文章由 小傑媽媽 於 08-10-15 21:17 發表
其實我覺得小朋友太細學普通話唔係咁好,佢哋連廣東話都唔係太識就要學第二種語言,有機會會混淆!我個仔而家用普通話教中文,我都會教返佢d字既廣東話讀音,如果唔係佢真係會唔識廣東話點讀架…

...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 小傑媽媽 於 08-10-15 21:07 發表
我個仔而家P3,要用全普通話教中文,默書都係用普通話,佢暫時可以應付得到,不過如果太細既小朋友就真係會比較困難啦…

我個仔小四, 今年開始全中文科用PTH, 佢適應得好好, 冇問題. CHIN DICT呢, 初初同佢默, 我讀PTH, 一課默左個幾鐘. 佢既問題係將"的""地"MIX UP (因為PTH個音一樣), 不過好快改得番.

問過老師, 佢話其實我地可以用廣東話讀比佢聽, 返到學校老師再用PTH, 佢話OK架.

禁止訪問

珊瑚宮

原文章由 macca 於 08-10-15 21:21 發表
我同個仔溫中文, 佢會叫我用番平時d話唔好講煲冬瓜

mouth: 我個囡用佢個d煲冬瓜教我煲西瓜mouth:

有時真係頂佢唔順,明知d音唔啱,*因為煲碟令我知道個音有問題*

但係佢話我唔識,而家佢係小老師,所以佢教,我要跟,

有時真係想叫佢小~~~~~~~啦爸

珊瑚宮

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-10-15 21:26 發表

可以放心 ......小朋友吸收能力好高,我個囝由完全唔識普通話到依家返咗學1個月已經識寫拼音、聲母、韻母......反而我咩都唔識要佢教返我轉頭 ......我唔識嘅好處就係佢扮老師可以令佢温得更熟:goo ...

細龍識呢d

但係讀個d,真係唔似煲東瓜呀似西瓜就真呀

禁止訪問

珊瑚宮

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-10-15 21:31 發表

唔準笑細龍 .......細龍學識煲東瓜溝咗妳個趙元暢:lol :lol :lol

mouth: 佢ge身材 我怕壓死人呀

大宅

原文章由 phoebelamlam 於 08-10-15 21:28 發表

細龍識呢d

但係讀個d,真係唔似煲東瓜呀似西瓜就真呀

我唔指意細女教我讀,佢得一格水,我就半桶水,唯有唔識就叫大女教我讀

珊瑚宮

原文章由 失望 於 08-10-15 21:40 發表

我唔指意細女教我讀,佢得一格水,我就半桶水,唯有唔識就叫大女教我讀

我好d,我細囡有3份1桶水,我得一滴水mouth:

你都好呀,仲有個囡教,我而家指望細囡快d學好d,到下年家姐開始用個時,可以教下家姐呀

首頁

尾頁

跳至