親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

明天出發去台北,Day2行程想去十分放天燈,再去淡水情人橋睇日落,但唔知點坐車,時間要點預,請大家幫忙

公爵府

回覆樓主:

我都plan緊行程,唔覺得淡水同十份順路喎,可唔可以分開2日

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:急:十分、淡水

如果你十分行程只為放天燈無其他附近景點,無話唔得,不過全日花大量時間去搭車

十分搭返小火車去瑞芳再台鐵回台北車站搭捷運淡水信義線尾站去到淡水,再坐船或公車去情人橋

男爵府

Mimmy 發表於 16-5-12 21:00
如果你十分行程只為放天燈無其他附近景點,無話唔得,不過全日花大量時間去搭車

十分搭返小火車去瑞芳再台 ...

如果我改去九份、十份,會唔會順路?同點坐車?唔該!

象牙宮

回覆樓主:

早兩年係西門町,一早有的士拉客包車半日,去九入十份架!

男爵府

無話可說 發表於 16-5-12 21:25
早兩年係西門町,一早有的士拉客包車半日,去九入十份架!

我問朋友,佢地都係咁講,佢上個月去完,佢話$4000台幣,但佢有9個人,所以有抵。但我得兩個人,感覺好似好貴!

象牙宮

回覆樓主:

好似無咁貴,我一家三口,無記錯計返港幣$500~600咁上下,包車就係咁架喇

侯爵府

回覆樓主:

請問淡水捷運站坐幾号巴士去情人橋?

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:Mimmy+發表於+16-5-12+21:00+如果你

原帖由 april0827 於 16-05-12 發表
如果我改去九份、十份,會唔會順路?同點坐車?唔該!
如果你兩個大人,就唔洗包車啦

去程先去十分,搭火車,放完天燈,出面有好多的士,你坐的士上九份,有限錢唔會好貴

回程,有公車回市區,或共乘的士

上次,我下完九份等司機過黎聽到共乘車兜客好似350一位出市區,但我同事搭過包的士回市區不共乘都係大約1000

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

包細的士市價8小時3000左右。大車貴d靚車又貴d,自己預下啦

男爵府

Mimmy 發表於 16-5-12 22:28
如果你兩個大人,就唔洗包車啦

去程先去十分,搭火車,放完天燈,出面有好多的士,你坐的士上九份,有限錢 ...

昨天剛去完,謝謝你的意見,昨天我們早上坐台鐵去瑞芳轉小火車去十分,在十分坐車上小瀑布,然後再包車去九份$800台幣。行完九份回程時搵共乘,一行到去司機就問係咪去台北,話$250一位,當時有四個後生仔等緊,加埋我地兩位剛好,可即開車。真的很方便!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

april0827 發表於 16-5-15 07:41
昨天剛去完,謝謝你的意見,昨天我們早上坐台鐵去瑞芳轉小火車去十分,在十分坐車上小瀑布,然後再包車去 ...

請問台鐵去瑞芳係咪去到車站即時買票,有劃位嗎?
要預早買定車票嗎?
我計劃緊8月去....

複式洋房

上網看,可以於木柵捷運站搭公車795 去十分(途經深坑老街,菁桐),但平日班次不多,假日有約二三十幾班。這可以逆時針方向玩,台北-深坑老街-菁桐-十分-猴桐-九份-金瓜石-基隆夜市-台北,但行程會趕,約12一14小時。

男爵府

請問如果玩九份, 金瓜石瀑布, 野柳, 一日得唔得?
我自駕!謝謝!

首頁

尾頁

跳至