婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期六6299黎我地屋企,一入門又係唔願除鞋,要我姑仔出聲制止佢唔好衝入廳先肯施施然除鞋!坐左一陣62要去露台抽煙,都無問題!煙灰缸都比埋佢等佢唔好滴晒d煙灰落地啦!點知,佢抽完煙比我發現成地都係煙灰,仲有露台地下係塊塊木之間有空隙!d煙灰跌晒落d空隙到,根本就無可能清潔到!唉,都算!食飯個陣仲要一路食路跌d餸落地!我真係見到想爆炸....
食完飯坐一陣準備走啦,62仲要走前痾屎,即我又要洗多次厠所啦!
幾驚辛苦等到你地走,著晒鞋,阿62你仲乜x要著住對鞋入番間屋講呢講路!我真係好憎著住鞋入我間屋!我真係爆炸....呢度真係唔歡迎你地黎..以後

男爵府

回覆:6299攪到我屋企亂七八糟

成日都會上黎?間中一次咪當搞衛生咯

侯爵府

引用:上星期六6299黎我地屋企,一入門又係唔願除

原帖由 mavis222 於 16-05-12 發表
上星期六6299黎我地屋企,一入門又係唔願除鞋,要我姑仔出聲制止佢唔好衝入廳先肯施施然除鞋!坐左一陣62要 ...
叫c6抺麻,做物要辛苦自己呢。

男爵府

回覆樓主:

叫c6清潔啦, 佢辛苦完就識下次叫你62合作啲~

子爵府

梗係留返俾c6清潔啦!
等佢自己受返

大宅

子皓媽媽 發表於 16-5-12 21:11
成日都會上黎?間中一次咪當搞衛生咯

上親黎都唔除鞋同痾屎

lamdou    發表於 16-5-13 10:26

已刪除用户

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 16-5-12 23:26
d老一代真係好習慣唔除鞋就走入人間屋,我都好憎!!!可能係我地呢代先會係屋企唔著鞋,係咩呢?

...

如果係老一代入屋唔除鞋我可以理解,但佢地係入自己屋會除鞋,係黎我地屋企先唔除鞋!

fungwongphie    發表於 16-5-13 21:07
pi0219    發表於 16-5-13 13:55
mother904    發表於 16-5-13 10:50

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

想去廁所好難忍住唔去, 但著鞋唔除就唔鐘意啦

男爵府

我準備埋拖鞋都係咁呀...........
算啦, 反正我日日都拖地.............

男爵府

回覆:mavis222 的帖子

佢係咪唔上你度痾唔出呀?頂唔順

子爵府

lamdou 發表於 16-5-13 10:27
想去廁所好難忍住唔去, 但著鞋唔除就唔鐘意啦
依兩樣都仲算~~~~如果佢有腳癬除鞋可能仲得人驚~~~到時拖地都搞唔掂~~~
不過食煙就好過份~~仲要講到俾左野佢裝住都煙灰週圍飛~~~屋企有小朋友既話~~~吸佢d二三手煙~~~~

係街到外人既二三手煙就冇得避姐~~~返到屋企都仲要有親人係到俾二三手煙d小朋友吸~~~~

翡翠宮

以後儘量少俾佢哋上去喇,次次都咁搞好麻煩

男爵府

mavis222 發表於 16-5-12 20:19
上星期六6299黎我地屋企,一入門又係唔願除鞋,要我姑仔出聲制止佢唔好衝入廳先肯施施然除鞋!坐左一陣62要 ...

下次(如果仲有下次)叫你C6做返清潔嘛,唔好辛苦自己。

男爵府

即使唔係老爺, 朋友都會有呢D情況出現, 我唔會有問題, 因為我做足功夫:-

1. 一入門口已經拎定拖鞋比佢地換.

2. 一發現地下有條毛, 我都會即刻吸塵

3. 廁所預備滴路噴劑, 去一次噴一次. 地下也是抹一次

4. 全部人走晒, 即刻吸塵抹地. 廁所從新漂白水清身一次, 自己順便沖涼.

所以有乜好嬲, 自己清潔返咪得囉, 何必太著!

我有個潔癖朋友會在門口開始貼上箭嘴, 佢老爺要跟住條箭嘴行, 唔可以越線. 入廁所都要睇指示黎屙, 我覺得太慘啦! 所以我從來都無探過佢, 佢話接受唔到我條褲坐佢個梳化.

子爵府

littleyan 發表於 16-5-13 16:27
即使唔係老爺, 朋友都會有呢D情況出現, 我唔會有問題, 因為我做足功夫:-

1. 一入門口已經拎定拖鞋比佢地換 ...

咁你去探佢~~~佢應該會預備一套防菌裝俾你~~~由頭包到落腳~~~~你條褲應該掂唔到到佢張梳化~~~

男爵府

美菲絲 發表於 16-5-13 17:06
咁你去探佢~~~佢應該會預備一套防菌裝俾你~~~由頭包到落腳~~~~你條褲應該掂唔到到佢張梳化~~~
...
佢話唔想影響感情, 所以唔會邀請我去佢屋企坐. 佢可能會用支消毒水嘖我. 但係外面餐廳見面傾計就無問題

美菲絲    發表於 16-5-14 04:15

子爵府

畀面勳章

佢地自己係屋企係咪都著鞋入屋? 如果唔係, 係你度就咁真係衰到爆, 其實正常人屋企都唔會咁樣踩入屋, 好多細菌!
臨走就返屋企去啦, 仲要搞倒人地, 真係離哂譜
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

伯爵府

畀面勳章

我62又係痾尿痾到周地係。
次次來都一定要入主人房廁所,唔去客廁。
我唔中意家人外的人入主人房廁所。
佢係要入,痾到周地係。
老公講左好多次去客廁,佢都唔聽。
走後我要老公用漂白水同我大消毒廁所。
又好中意入主人房開尼個個個睇。

大宅

回覆樓主:

絕對要老公自己清潔返佢啦

首頁

尾頁

跳至