嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解我個女(7個幾月大)唔訓覺架???

點解我個女(7個幾月大)唔訓覺架???

佢夜晚十點幾訓....半夜一點半醒...食完奶...兩點半訓...三點半又醒...五點訓返但係六點本又醒喇....食完奶唔再訓喇.... 中午訓果一個鐘咁大把囉.... 其它唔訓覺既時候多數要玩...有時要抱.... 最奇係佢完全唔會眼訓既?!??!?!?! 但係工人好眼訓囉....晚晚都係咁...唔夠訓.... 我好驚呀工人唔夠精神湊呀B... 怕佢迷迷痴痴做錯野呀~~~

仲有...BB(尤其係個腦仔)晌訓覺時發育架嘛....呀B成日唔訓覺...我驚佢第時會蠢過人地呀~~~

點算呀????????

大宅

Re: 點解我個女(7個幾月大)唔訓覺架???

IceCrm
我同你同病相連...我都是12月mama
我阿b(8個月大)近呢個月每晚都起2-3次身,都唔知佢係肚餓定是發夢,定是唔舒服,有時哭醒一抱佢就
My name is Isaac Fong, born on 7 Dec 2003--->2.85kg 7 May 2004--->7.2kg 12 JUN 04 ---->7.52kg[img align=right]af8b[2].jpg[/img]

大宅

Keropillo.....

我直頭係無晒辦法啦.... 所以要晌呢度求救呀~~

我呀b夜晚起左身要玩成個幾鐘先訓番....但係訓個零鐘又醒過...點搞????????????

大宅

求救呀~~ Pls pls pls~ :cry:

別墅

我都係12月既媽咪呀, 個女一樣係唔訓覺, 不過佢就由一出世己經係咁, 所以我都習慣左, 反而佢而家會好d, 起碼夜晚會訓得時間長d, 但係有時佢都會響半夜2/3點醒左唔肯訓, 不過我就唔理佢, 由得佢自己響床度自己玩, 多數玩到眼訓佢又會自己訓, 有時就要比d水甚至比奶佢飲先至訓得番, 日頭就冇辦法la, 只可以同佢玩或茖公園行下low.

大宅

皮亞莉 寫道:
我都係12月既媽咪呀, 個女一樣係唔訓覺, 不過佢就由一出世己經係咁, 所以我都習慣左, 反而佢而家會好d, 起碼夜晚會訓得時間長d, 但係有時佢都會響半夜2/3點醒左唔肯訓, 不過我就唔理佢, 由得佢自己響床度自己玩, 多數玩到眼訓佢又會自己訓, 有時就要比d水甚至比奶佢飲先至訓得番, 日頭就冇辦法la, 只可以同佢玩或茖公園行下low.

我個仔都係12月出世,同你情況一樣。
仔仔06-12-2003出世

大宅

我在另一topic處看到講試下給
My name is Isaac Fong, born on 7 Dec 2003--->2.85kg 7 May 2004--->7.2kg 12 JUN 04 ---->7.52kg[img align=right]af8b[2].jpg[/img]

複式洋房

各位媽咪, 唔駛太擔心既. 放鬆d心情. 其實bb鍾唔鍾意訓覺係個個唔同既. 好似我個b咁. 都係一晚醒7-8次, 每個鐘頭都醒. 搞到我晚晚無覺好訓. 亦曾經好擔心佢唔夠訓而發育得唔好. 亦睇過醫生. 都無辨法解決. 但而家佢以經3歲啦, 都無咩唔正常. 所以我無再擔心呢個問題啦.

大宅

Wing-Mamma
多謝你的安慰,睇完你的說話,個心都定d....
但返都屋企,見到阿b個眼袋一日大過一日,都會心痛
或者做媽媽總是常常

複式洋房

keroppilo

唔好咁客氣. 袛不過係大家分享下經驗. 我以前聽人講話如果個b係晚半夜出細會比較容易有呢個問題, 因為佢地倒轉左d時間. 我個b係夜晚2點幾穿水既. 不過係天光至出世, 又好似唔係好恰喎 ?-( ?-( ?-(

大宅

Hello,

我bb11月出世都有呢個問題.我真係頭都爆.精神上支持唔住.佢每晚10點半食奶就訓.到左11點多dd就喊.抱下會訓返.跟住就係2點半或3點.跟住可能再黎多2次到6點半.醒左唔肯自己係床仔玩,到左8點半又訓返.之前一向佢8點半食奶,依家佢自己搞亂晒.早妐個星期6點半醒左自己玩玩下訓返,但自從識得坐起身同企起身就唔得啦.喊喊下就坐同企,咁又點會訓得返呢....唉!!我係全職媽媽,不過都好難頂架!

有人話比bb食保嬰丹,我試過可以去痰但對夜啼冇幫助.黎梗會試珍珠末,試左再同大家分享.希望有效啦!!!

別墅

我係全職媽咪囡囡而家一歲,佢由2個月開始至10個半月,晚晚每半個鐘至兩個鐘醒一次,日頭又係唔使瞓最多半粒鐘。我睇過幾個醫生同問過健康院姑娘都幫我唔到,你以上所講嘅我全部試過晒(完全唔得)。直至有個佛家人教我用紅繩綁舊去皮生薑係bb隻腳到20日(bb瞓覺嘅時侯,左右腳都得)。我見又無傷大雅又唔係好麻煩,咁咪綁囉。點知真係到而家都只係晚晚3至4點呢段時間起身食夜奶,食完就即刻瞓返到8點幾至起身!蝦!真係唔知舊薑有無咁勁定係咁橋 ?-(不過 如果無其它辨法不防一試,希望大家早日有覺好瞓。
但如果bb成8個月先係咁,會唔會係吽牙呢!

ps:舊薑用密實袋包好再綁落隻腳到,千祈唔好綁到bb咁緊。

大宅

多謝各位... 但最慘係我同我先生都要返工....工人仲慘...日頭要湊佢, 夜晚又係咁起幾次身....晚晚係咁好易病/做錯野架....佢病左仲弊呀~~~仲有我怕佢眼訓得滯跌阿b落地呀~

呢...今晚又醒三次喇~~ :cry:

別墅

misu:

係咪淨係夜晚訓覺先綁, 同埋舊生薑要唔要日日換, 定係唔駛換綁足20日呀!thanks!

大宅

報告下尋晚既狀況先.因為我發脾氣頂佢唔順所以自己去左隔離房訓.就由老公同佢同房.點知佢冇喊過.由12點幾喊完就訓到6點起身.然後又企係床仔,老公將佢抱到大床自己玩.到左7點半差唔多訓返,我諗住餵奶等佢食飽訓耐d,點知佢8點訓到9點就醒左,玩到依家差唔多11點.真係精力旺盛呀!!

希望今晚都合作d就好啦!

別墅

皮亞莉
係呀,淨係夜晚訓覺先綁,舊生薑唔駛日日換綁足20日.等你好消息!(記得mark低月曆幾時綁) :mrgreen:

大宅

11月媽媽
咁你bb會唔會想同你玩/想你抱,所以醒咁多次????咁你咪要同佢分房

大宅

keroppilo

我知佢好想要我抱.'痴'我'痴'得我好緊要.又報告下尋晚情況先...
佢10點半食奶,食完唔訓.咁同佢玩玩到11點半'則'佢訓.其實又唔係點'則'.只係將佢放大床陪佢怕下怕下,14分鐘訓著左.然後放床仔就訓到朝早5點喊左一聲,冇理佢佢自己訓返.跟住6點半起身,搬佢到大床拍下拍下到8點.玩到8點半食奶,食完8點15分訓返到10點.又再拍拍下訓到11點45分.
以前佢細個時可以食奶8點半餐奶訓到12點1點架...大個左就冇呢支歌仔唱lu :exclaim:

別墅

我個B又係唔訓覺,工人話佢好多時DAY TIME加加埋埋都只係訓個3-4個鐘,夜晚10:00訓,但係都仲係晚晚3,4點就起身,抱住至訓返,但就要係大床才可訓到朝早6:00。我試過半夜唔理佢,但佢都係唔識訓返,仲喊得好大聲添!點搞?

別墅

misu,

我地一家人都變咗大熊貓, 就支持唔住, 因我個仔都係咁, 現在九個月大, 雖然佢兩個月已經冇食夜奶, 但一直都瞓得好差, 試過一晚每隔三個字至半個鐘就醒一次, 真攞命!!!!!

試過好多方法都唔得, 我想同佢去睇醫生, 但又覺得呢個唔係病, 現在聽你講, 都好想試吓, 真係冇辦法之中的辦法.

但請問, --- "舊薑用密實袋包好再綁落隻腳到", 密實袋最細都好大個喎, 咁舊薑要唔要好大? 個袋咁大阿仔轉身時咪”沙沙聲”? 請指教.

首頁

尾頁

跳至