自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

回覆:高燒入院 6歲童流感亡

仁濟好似出過好多事。希望家人唔好太傷心,小朋友一路好走

公爵府

OKC 發表於 16-5-13 07:59
一名6歲男童上月10日晚上因流感發高燒送往仁濟醫院搶救,其間全身抽筋、語無倫次及昏迷,母親要求院方盡早 ...

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

聽到哩d消息好難過

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆 孟母3000 的帖子

唔會,因已6歲,而且細時已出過了,已Book醫生再睇過

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主:

好心痛 明明有機會救番,而家做咩都無用。。。

大宅

yy1012 發表於 16-5-13 10:00
我仔3月時都發高燒,睇完醫生,食咗幾次退燒藥、抹埋身、沖埋涼都唔退,當時知公、私院都爆哂,唔敢拖,即 ...

請問點樣先有自己既兒科醫生架?

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:一名6歲男童上月10日晚上因流感發高燒送往

原帖由 OKC 於 16-05-13 發表
一名6歲男童上月10日晚上因流感發高燒送往仁濟醫院搶救,其間全身抽筋、語無倫次及昏迷,母親要求院方盡早 ...
好痛心……

大宅

男爵府

sauNG 發表於 16-5-13 09:26
我仔試過一次,燒咗幾日,疑似肺炎,所以入院,持續有燒,但姑娘一CHECK到有38.5就立即俾藥食喎,幾次都自動俾,但 ...

我b入院都係探到38.5以上都立即比藥wo
一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

男爵府

ngan2012 發表於 16-5-13 17:31
請問點樣先有自己既兒科醫生架?

咪自己平時睇開嘅私家醫生囉,只不過佢係兒科醫生囉,佢哋通常有緊急聯絡方法

子爵府

sangria 發表於 16-5-13 11:15
請問港島區邊間診所有快速流感測試
嘉諾撒醫院

伯爵府

回覆樓主:

宜家好多醫生好衰好冇醫得
唔諗人地生命的珍貴

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

OKC 發表於 16-5-13 07:59

Rip

大宅

我仔 3 個月大都試過甲流,我地帶佢入私家,好彩有個有經驗既醫生,即刻俾特敏福,當晚已經開始退燒,真係好好彩。個醫生當時有提過,如果入政府唔會即開特敏福,加上亞仔得 3 個月咁細個,政府醫生可能會等佢自己退燒。所以我自己做法係,半夜高燒,點都入私家。

公爵府

小姐變太太 發表於 16-5-13 17:37
我b入院都係探到38.5以上都立即比藥wo

對,所以我就覺奇怪,系咪間間公立都唔同

男爵府

judycyk 發表於 16-5-13 09:09
回覆 debby1328 的帖子

我都試過類似.....
sorry..你個concept有點錯誤...
給退燒藥退燒係不能殺菌或病毒的...
醫生建議沖涼係正確做法(最好係暖水涼),
如果有菌, 但又隨便退燒, 只會拖慢身體免疫系統既殺菌功能~~~

水晶宮

回覆樓主:

小朋友住院保好重要。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有乜事我都唔去仁濟

筺土企雖然去仁濟近

但好好彩,我個位置萬一坐白車係要車去瑪嘉烈

公爵府

「醫生求求你,這是人命,求求你救救我個仔!」6歲男童Billy上月10日因甲型流感發高燒被院,但醫生在9小時才處方治流感特效藥特敏福,男童最終不治,男童父母今日會見傳媒,質疑院方太遲用藥失當。記者會上,Billy父母戴上口罩及黑帽遘述兒子由發病,至送院,到不治死亡的經過,兩人情緒激動,幾度泣不成聲,場面哀傷。
賀母重述愛兒死亡經歷時哽咽不止,需由丈夫安慰,她含淚批評當晚仁濟的醫護輕視病情,因她早已覺得兒子病情嚴重多番求助,但醫生護士只是不停安撫她:「冇事…冇事…瞓醒就冇事」,最終孩子一睡不起,令兩夫婦及女兒(Billy姐姐)都傷心不已。她和丈夫再次促醫管局交代是否有人需負上責任,還兒子一個公道。

賀氏夫妻稱,其中一個關注的重點,是仁濟醫院有沒有盡快為兒子做流感快速測試及盡快為他施用治流感特效藥特敏福、及有冇有錯過治療的時機。根據醫管局九龍西醫院聯網昨晚的回覆,6歲賀童4月10日晚9時46分因發送抵院後,10時35分被送往兒科病房,院方隨即在同晚為病毒抽血抽鼻咽分泌以進行甲型流感PCR(快速)測試,但院方未有透露何時做測試及何時有結果。
賀母則指,兒子當晚深夜至翌日清晨在仁濟住院,她沒有聽過醫院有為孩子做快速測試,亦不知道是何時進行。鄺俊宇議員亦指,流感快速測試理應十多分鐘便可完成,不應要等待數小時,令人關注測試有沒有遲了進行。鄺議員稱其律師團隊會研究男童死亡的個案,再作跟進。Billy發病前,曾於3月30日至4月5日與姑姐及其他親戚返過內地旅行,但回程後其他人都沒有發病,故賀母相信兒子突染甲型流感應與北上無關,至今她仍不明白兒子何會染病。

好心痛

首頁
45678...13

尾頁

跳至