自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍塘或者學費幾貴o既學校! 乜讀名校真係咁緊要咩? 點解依家d人咁重視派頭呢??

伯爵府

好媽媽勳章

其實你又唔洗咁諗, 咁諗自己唔開心, 比小朋友讀d”有名”既學校, 我估係因為想同小朋友screen 過d朋友仔, 無可否認, 果d有名d既學校, 真係d家長會係緊個小朋友多d, 所以, 曳極都有個譜, 反之, 果d好up dup 既學校, 好多都係big six 同胞, 唔可以一概而論big six 人就一定唔好, but at least 都真係文化背景唔同, 好多分歧ma

水晶宮

唔使理人點諗, 自己先知個小朋友適合讀咩學校, 最緊要小朋友讀得開心
原文章由 tnbc926 於 08-10-16 09:59 發表
其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我暫時都無諗住俾小朋友去kln tong讀, 因為都唔係近, 幼稚園當然要近屋企啦!

如果出年報K1培正收嘅話, 有可能搬屋就BB返學!

講真, d人山長水遠都要送小朋友去kln tong, 其實都唔化嘅~ 咁鬼辛苦!

伯爵府

好媽媽勳章

樓主, 唔好唔開心. 你諗下以前都曾有單新聞, 某名校有學生高買啦~

其實讀邊間唔重要, 最重要係自己小朋友讀得開唔開心, 適唔適應個度d 學校生活及教學方式. 其實每間學校都有機會出狀元啦~

我住係屯門, 我地個邊都好多好雜既學校, 但我無諗住搬出去讀個度d 名校喎~ 自己管教得好, 再加埋小朋友既資質同適應力. 就讀邊間都唔驚啦~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我大仔都唔係讀名校,而家四年級,一路以黎成績都係名列前茅

別墅

除左面子, 名校有d 野係其他學校俾唔到, 好似中學d function, 名校好放手學生自己去搞, 其他d 學校, 係老師揀人再guide 住去做.
我覺得每間學校都有好有壞, 都要睇下細路適唔適合

複式洋房

我女系保良局入托, 我家住愉景灣, 將來佢入幼兒園都係揀保良局,有咩問題!
保良局教到我個女好乖, 有禮貌, 性格好(一半天生), 聰名(都係一半天生)!
入到名校但讀出屎片咁又咩用!

我反而唔想同果d一日到黑淨講物質主義的家長為伍wor!

[ 本文章最後由 sulamita 於 08-10-16 10:31 編輯 ]

男爵府

其實讀唔讀名校有咩所謂,我覺得最緊要小朋友讀得開心。

子爵府

好媽媽勳章

初時我都好迷惘,唔知讀唔讀九龍塘所謂名校好.因為讀緊屋邨學校旨在過日晨,睇定d.咁耐以來好ok.家長多數本地香港人,有d都係新移民但好客氣有禮貌加上諗起接送九龍塘就煩,所以決定繼續讀落去.有d 朋友問我做咩唔去九龍塘,我都費事答佢.
自己決定啦,唔使理人點講.我鐘意小班教學,至少老師都多d時間睇下自己仔女,接放學時老師又會同家長傾一陣學生日常上堂情形.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

各人有各人既生活方式, 樓主唔好上心啦.....

係架, 有d人讀名校, 就算考包尾都懶得戚架.... 無計, 全身至光亮就係尼個point..

珊瑚宮

原文章由 tnbc926 於 08-10-16 09:59 發表
其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍 ...

唔洗唔開心,我3個囡都唔係名校,幼稚園唔係,小學都唔係,
我都唔怕同人講,我無錢呀 我無可能去曬名校讀呀mouth: 不過最緊要讀到,讀邊都無所謂呀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 tkkmama 於 16/10/2008 10:33 發表
各人有各人既生活方式, 樓主唔好上心啦.....

係架, 有d人讀名校, 就算考包尾都懶得戚架.... 無計, 全身至光亮就係尼個point..

男爵府

非常同意. 我就係其中一個家長. 我因為就小朋友返九龍塘, 由偏遠地區搬出市區. 我小朋友無錯係讀九龍塘名校. 不果真心而論, 我唔係為面子, 我只係想小朋友係d好d校風的學校度讀. 有d村校(尤其多新移民的)的小朋友真係嚇死妳, 烏糟辣撻, 又唔注意個人衛生, 小朋友病到cc吓都比佢地返學.
原文章由 jlam 於 08-10-16 10:07 發表
其實你又唔洗咁諗, 咁諗自己唔開心, 比小朋友讀d”有名”既學校, 我估係因為想同小朋友screen 過d朋友仔, 無可否認, 果d有名d既學校, 真係d家長會係緊個小朋友多d, 所以, 曳極都有個譜, 反之, 果d好up dup 既學校, ...

大宅

名校都有人考包尾架, 壓力亦唔小, 連老豆做邊行, 住邊到, 用咩名牌書包, 乜都比餐包

珍珠宮

畀面勳章

即係咁, 有人鐘意由頭到腳都著名牌, 係咪代表一定係"高人一等"呢? 有人肯花心思, 花園街既平貨色一樣著得好睇.

讀書一樣, 比名牌幼稚園係咪=有錢/成功/高人一等? 讀普通幼稚園, 父母肯花心思哉培, 唔通會差過一個名牌幼稚園出黎既學生咩?

貴既幼稚園/小學唔係一定樣樣好. peer group會亦唔係好哂, 小朋友個個都係獨生子女, 屋企唔係憂柴憂米, 要乜有乜, 個個當佢金波羅, 你地覺得... 有冇"side effect"??

針冇2頭利, 冇話邊d學校會"高人一等"d, 最緊要都係父母既質素. 總之, 揀學校要衡量自己/小朋友既需要, 真係唔可以"崇尚名牌效應"!!!

[ 本文章最後由 Teresa 於 08-10-16 10:42 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最緊要小朋友讀得開心
仲有老師好好.好有愛心去教仲好la.
我心儀嗰間學校我而家等緊
都唔係名校黎ka
我早幾個月都比呀6299佢地話一定要我報名校比呀仔,佢地話呀姑仔講要講名校至有用wo:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

原文章由 sulamita 於 08-10-16 10:30 發表
我女系保良局入托, 我家住愉景灣, 將來佢入幼兒園都係揀保良局,有咩問題!
保良局教到我個女好乖, 有禮貌, 性格好(一半天生), 聰名(都係一半天生)!
入到名校但讀出屎片咁又咩用!

我反而唔想同果d一日到黑淨講物質主 ...

保良局核下好多學校都係勁野!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我從來都冇諗過要送個女去九龍塘讀書 , 一來山長水遠 ,

二來好多白鴿眼 , 我又冇工人、又冇 BENZ

唔想個小朋友比人排擠 , 睇唔起 咩都要比較 ,

同埋唔知點解 , 硬係覺得有小朋友係九龍塘讀書既家長 ,

好似好巴閉咁 , 其實都係出自家長本身既虛榮感 ,

覺得好似係名牌 , 自己與眾不同

男爵府

好媽媽勳章

明白樓主講緊邊種家長, 不過又唔係個個簡九龍塘區學校都係咁既; 我仔仔都係讀緊九龍塘私校, 唔係名校, 我地之前簡既原因係環境優雅, 課程自主, 有飯堂, 同學質素平均, 車程亦係20分鐘.......而家仔仔讀得好有自信+靈活+開心+輕鬆.

上月去個朋友屋企, 佢仔仔讀緊tko地區學校, 真係好近就係隔離街, 岩岩見佢放學返黎, 校服好似梅菜(相信返學時會好dd卦), 我仲笑話朋友點解咁懶唔熨衫, 佢麻麻即刻講校服唔駛熨架, 洗完掛起就得架啦, 佢仔仔仲好自豪話佢已經係最靚既一個; 之後見佢好似傷風咳咁, 朋友話已經成個星期, 好左好多架啦, 我話仲俾佢返學??(因我知佢一定唔會用口罩), 朋友好理所當然話唔返學又咪係屋企搞搞震, 不如返學有人睇........我真係0晒咀~~

[ 本文章最後由 IRON 於 08-10-16 11:07 編輯 ]

首頁
12345...8

尾頁

跳至