自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

一向不崇尚名牌的我給女兒讀九龍塘幼稚園,選這間學校原因是校風良好,教學有法。
我很怕別人問我女兒讀那間幼稚園,我怕要解釋,很多人對選名校的家長有偏見。
我會答她們女兒在家附近就讀。:;pppp:

大宅

:;pppp: 我只知道
讀名牌學校一定會無錢

伯爵府

牛年勳章

其實幼稚園都有校風唔好的嗎?
得幾歲人仔,點會學壞?
六歲之前,最大的影響力不是父母與家庭環境嗎?

對我來說,如果選擇九龍塘某間幼稚園,我只是選擇:
1) 學校環境---幼童最需要的是空間,小朋友在家裡大部份時間都困在室內,如果幼稚園大間d,會開心d!
2) 課程深淺----如果覺得自己的小朋友谷得或學習能力不錯,幼稚園打穩基礎,其實都係有利無害的。
3) 老師---基本上幼稚園老師應該都幾有愛心,問題不大。(自身經驗,多年前我們由九龍搬入新界,外甥女剛讀k2,為免舟車勞動,由九龍塘某幼稚園轉去新界某幼稚園,老師竟然有鄉音,當時最怕佢學錯發音,讀左半年,速速轉校!)

現時若硬要入讀九龍塘某幾間幼稚園,目標應該是為升某幾間小學鋪路的吧!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 雙子媽媽 於 08-10-16 10:38 發表
非常同意. 我就係其中一個家長. 我因為就小朋友返九龍塘, 由偏遠地區搬出市區. 我小朋友無錯係讀九龍塘名校. 不果真心而論, 我唔係為面子, 我只係想小朋友係d好d校風的學校度讀. 有d村校(尤其多新移民的)的小朋友真 ...

me too!

男爵府

其實香港地有好多呢類白鴿眼既人....但我會睇佢哋唔起, 各有所需, 人比人比C人.

阿女幼稚園都唔係讀名校 (名校收咗佢無讀) C6話咁細個唔好比佢搭校車咁陰公...

[ 本文章最後由 keroroee 於 08-10-17 08:02 編輯 ]

伯爵府

原文章由 雙子媽媽 於 08-10-16 10:38 AM 發表
我小朋友無錯係讀九龍塘名校. 不果真心而論, 我唔係為面子, 我只係想小朋友係d好d校風的學校度讀. 有d村校(尤其多新移民的)的小朋友真 ...

我好認同你呢一點!我個仔都係klt讀書。但我覺得有面子唔會係因爲個小朋友去klt讀書,而係個如果我阿仔讀書好呢,我就有面子啦!

大宅

原文章由 芝士腸 於 08-10-16 10:30 發表
其實讀唔讀名校有咩所謂,我覺得最緊要小朋友讀得開心。

agree.

伯爵府

原文章由 bellelau 於 08-10-16 10:40 PM 發表

我很怕別人問我女兒讀那間幼稚園,我怕要解釋,很多人對選名校的家長有偏見。

呢個問題我都覺得好煩惱,我都係好怕同其他人講阿仔係klt返學。因爲有好多人會覺得甘樣好無畏。

上個禮拜有個不愉快經歷,我同阿仔坐火車,甘阿仔好鐘意學D站名。當火車到九龍塘,阿仔認得九龍塘呢3個字,好開心甘話:“媽媽,到九龍塘啦!我就係呢度讀書架啦!我記得!”其實以上只係一個3嵗既小朋友好天真既一番説話,但我竟然見到車廂中有好多人斜望住我阿仔。我只好叫阿仔講野要細聲D.

大宅

原文章由 kellylau79 於 08-10-17 09:52 發表

呢個問題我都覺得好煩惱,我都係好怕同其他人講阿仔係klt返學。因爲有好多人會覺得甘樣好無畏。

上個禮拜有個不愉快經歷,我同阿仔坐火車,甘阿仔好鐘意學D站名。當火車到九龍塘,阿仔認得九龍塘呢3個字,好開心甘話:“媽媽,到 ...

我覺得讀得名校d家長,大都好有錢下,俾人知道小朋友讀名校,係咪都有d危險呢﹗

男爵府

小兒喺Kowloon Tong讀幼稚園, 點解揀Kowloon Tong? 因為D老師唔会將"R"讀成"鴉勞","Z"讀成"易set"! 我妹妹的女兒升小學, 報讀德雅小學(諗住幾好校風), 點知第一天返學, miss真係鴉勞, 鴉勞..., 第三日就轉校. 寧願買過曬d校服呀, 書呀 , 所以學校的質素及師資先係最重要囉.

大宅

原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:34 發表
我覺得如果唔係為小學舖路,普遍幼稚園都冇問題。
我對仔女都讀保記幼稚園,都有好多新移民學生,佢地成績麻麻,不過係老師管教下都好乖。
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我 ...

我好似o係農小個Topic見過你,你個仔仔係咪讀緊農圃道官小呀???真係o甘差嗎????死啦,原本有d想佢地入返Daddy o既舊校,而家聽你o甘講真係要同佢地另找出路.

複式洋房

心態問題

原文章由 bellelau 於 08-10-16 22:40 發表
一向不崇尚名牌的我給女兒讀九龍塘幼稚園,選這間學校原因是校風良好,教學有法。
我會答她們女兒在家附近就讀。:;pppp: ...

其實是一種得不到,所以表現出不屑吧了。
只要你覺得自己的選擇對了,小孩開心有所得便是好的。

大宅

原文章由 cynnie 於 08-10-17 10:03 發表

其實是一種得不到,所以表現出不屑吧了。
只要你覺得自己的選擇對了,小孩開心有所得便是好的。

那些不屑,以我所知,大部分都應該唔係如你所講的咁樣吧﹗

男爵府

我兒也在九龍塘讀幼稚園. 但九龍塘讀書不一定等於學費比別人貴及高尚. 人家問我兒在那裡讀. 我只會答九龍區. 其實他區學校也有比九龍塘的學校貴. 只是大家將九龍塘區神化了. 住方面就一定是九塘區貴就真.

我是認同學校的教學模式, 喜歡有較大的活動空間及校舍環境好點才給我兒讀. 絕不是面子問題. 也沒有值得炫耀的地方.

我認識我兒同學的家長, 大部份也很樸實. 其實可能我年代時在九龍塘區讀書是比較高尚也不定. 但現在已經很不同. 我認為根本不會特別有面子.

伯爵府

好媽媽勳章

that's the point!! 就係父母啦, 避開up dup 村校就係想避佢地呀, 唔想群佢地既小朋友呀!

我個大仔, k1果陣, 我貪方便, 同佢去左一間村校, 環境係ok 架, 集團式經營, 校長仲係一個有頭有面既人, 我咁掉以輕心, 係因為我有一個大女已經上左小學, 我覺得, whatever 讀邊間, 我個仔都因為家姐既原故, 一定有間好既小學既, that's why, 我既取捨係take 左"近近地" ...... finally 我真係頂唔住, k2比佢轉左去第二間, 果間亦唔係d咩名校, 都唔係響kowloon tong, but at least, moral standard 好好, 教得個仔唔曳

果一年, 我發覺, 有時並唔係老師專登唔用心去teach 小朋友, 而係, 因為學校入面, 太多對自身冇要求既family, 流住黃鼻涕, 咳哂咁返學果d ....... 整整下, 老師就變得冇心機, 我完全係understand, 咁唯有我地去改變, 比個合適既環境小朋友!

我既example 係咁架, 我個大仔讀左5個月k1, 有一日, 佢同個細佬講(yes, 我有3個kids), 你信唔信我一巴打死你啦, 我好驚訝, 我個仔, 一向都唔係咁粗魯架, 甚至好多人comment 佢乖過家姐, 男仔仲定個女仔 ...... etc. 咁我就問成why 要講d咁既說話, 佢就講左我知, 同學xxx都係咁講架, 咁我就立刻教佢, 講左一大輪道理, next day 同佢返學, 我同老師講左個情況, 我對佢講, 並唔係投訴, 只係想比佢知, 原來小朋友講左d咁既野, 想佢alert 下 ....... but finally, 佢果句comment, 我真係唔知比咩反應佢!!

唔怕既, xxx都係講下jet, 冇真係出手打到, 如果有出手打你仔仔, 你仔仔一定cry, cry 我就實知架ma, 唔怕既!!

see, 我同老師既expectation 係完全唔同架, 3歲幾人仔已經講d咁既野, which 老師同人地家長at the same time 都覺得冇問題 ....... 呢d就係我講既peer group 問題lor, 我覺得, 唔通個仔講粗口問候人媽媽, 而冇真係take action, 咁就可以接受咩!! 所以, 我覺得要嚴選peer group, 比佢知咩係好, 咩係唔好咁lor

原文章由 virgokaren 於 08-10-17 02:13 發表
其實幼稚園都有校風唔好的嗎?
得幾歲人仔,點會學壞?
六歲之前,最大的影響力不是父母與家庭環境嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

of course 仲有好多其他examples, 比我知道d家長既態度好有問題, 令到d小朋友冇左方向, 老師變得苟且 ........ 呢個, 就係我覺得why d 人想去名校既原因, 而唔係一面倒咁為左虛榮, 當然當中都有咁既人存在, but 果d人, 可以ignore 佢lor

伯爵府

讚同,最重要係小朋友讀得開心!駛乜理其他人點諗

原文章由 CINDYC 於 08-10-16 10:09 發表
唔使理人點諗, 自己先知個小朋友適合讀咩學校, 最緊要小朋友讀得開心
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我以前係名校幼稚園做過文員,
我阿妹就係普通幼稚園做文員
我做名校果時都唔係個個係有錢人, 也有d住屋邨既學生, 不過比較下名校d教材係深d, 師資真係好好多, 會比d老師讀好多課程, 每班人數又小d, 好多課外及親子活動攪, 好注重品得, 我覺得就算小朋友考第尾都唔會差得去邊

禁止發言

大宅

唔一定名校先好的. 最緊要小朋友讀得開心

首頁
34567...8

尾頁

跳至