自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

厚多士 發表於 16-5-15 01:13
同這個朋友熟,始於我們同期大肚。佢女大我女四個月,由BB開始,一個月總有兩三次聚會。
最初朋友個女好乖 ...

道不同不相為謀。疏遠拉。你吖女仲細。以後大把好朋友。
做人,5好難为自己

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果好friend, 我會婉轉講,最多曰後唔啱才疏遠吧

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:朋友個女越來越曳,你們會出聲嗎?

係你朋友咁教女即係你朋友根本就係咁既人,有咩好講?

大宅

回覆樓主:

算把喇~隨緣!合則來不合則去…教好自己個個先!
你都識講…佢覺得自己女醒目左,者係有心咁教女…出聲黎做咩呢?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

避之則吉

伯爵府

你朋友咁教唔錯得晒,因為我朋友個仔係好乖,升小勁俾人蝦。
宣家似你朋友咁教,剛剛才學會反抗。終於係班上無俾人被。
都唔知好唔好。。。。

你朋友太早咁教,錯在小朋友未學會分別對錯就教,好難返轉頭。

侯爵府

回覆樓主:

呢D情況我只會勸ㄧ次

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未必會出聲了

伯爵府

auhiyo 發表於 16-5-15 09:07
唔明點解你仲同你個fd做朋友,教到個女咁樣即係佢本人都係咁既人。

講真,同佢不是深交。大家成日見都係因為兩個女由細玩埋,大家又一齊去上育兒班,佢以前亦不是這樣教女。係因為佢話個女係學校成日俾某同學恰,所以要教佢强d, 咁我起初亦認同,要教佢保護自己。但佢個女不但學識保護自己,仲變到好aggressive, 原來洗腦敎育會如此勁,可以將一個人的性格改變。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

momo06 發表於 16-5-15 01:19
出聲無用,疏遠吧。價值觀相背

水晶宮

唔會,有時朋友未必接受還可能唔高興

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:同這個朋友熟,始於我們同期大肚。佢女大我

原帖由 厚多士 於 16-05-15 發表
同這個朋友熟,始於我們同期大肚。佢女大我女四個月,由BB開始,一個月總有兩三次聚會。
最初朋友個女好乖 ...
唯有見少D……

水晶宮

唔會幫人教仔女,日後聚會避免帶自己小朋友出席!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇咩好可惜。

寶石宮

回覆:朋友個女越來越曳,你們會出聲嗎?

大宅

咁教仔㗎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

絕對唔會!種咩因得咩果,人地孩子人地教。

水晶宮

閒事莫理!

珍珠宮

引用:Quote:厚多士+發表於+16-5-15+01:13+同這個

原帖由 bkfans 於 16-05-15 發表
哂氣. 疏遠.
朋友啫, 識過第二個.
少少野就疏遠,會唔會疏吓疏吓遲些會冇哂朋友?

子爵府

回覆:厚多士 的帖子

我都有類似經驗。
結論係:
友誼係吾可以世襲的。
從此我同朋友都不帶子女出席聚會。

首頁
12345...7

尾頁

跳至