自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我小時最鍾意睇係岑凱倫的 "8月櫻桃", 現在有張小嫻及寧靜的小說.

你地呢?

[ 本文章最後由 ETgohome 於 08-10-16 13:00 編輯 ]
:party:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

以前有睇....而家冇睇lu~~~以前睇岑海倫(全部睇晒)後來睇台灣嗰d
原文章由 ETgohome 於 08-10-16 12:58 發表
我小時最鍾意睇係岑凱倫的 "8月櫻桃", 現在有張小嫻及寧靜的小說.

你地呢?

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我鐘意瓊瑤的"一顆紅豆" "卻上心頭" 。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瓊瑤的全部睇哂, 係佢先可以寫到愛情咁盪氣回腸, 現代的反而無咩感覺, 窗外, 一簾幽夢, 失火的天堂, 我的一生都好好睇.

珍珠宮

岑凱倫 佢D故仔千篇一律, 成日講有錢仔有錢女.....
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

哈哈,我小學已經有睇岑凱倫嘅愛情小說啦,嗰時媽媽攞左三本番屋企,我仲以為系童話故事,所以睇左,諗番起都覺好笑^^

我第一本睇嘅系澄莊,仲記得當時五系睇得好明,之後先知佢用左倒敍手法寫女主角同男主角阿哥一齊嘅經過,好彩佢寫嘅野系幾健康,五色情咋,無教壞我,哈哈~~

我最鍾意睇嘅有:岑凱倫嘅澄莊,祝福他,幸福花; 杜默雨嘅變身老婆......其他一時諗五起

張小嫻寫嘅野都比較現實化,無論小說定散文我都鍾意睇

男爵府

瓊瑤的全部睇哂, 我好鐘意比較現實D, 全部有收藏. 都有睇岑凱倫,不過佢果D大多數公主&王子.台灣最鐘意席絹, 佢D書全部睇晒及收藏.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我第一本睇既就係瓊瑤既"失火的天堂"

個結局係 ,所以睇完好傷心,不過到左而家都仲記得!

另外岑凱倫都有睇,不過就誇張左D

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 nellyfong 於 08-10-16 13:24 發表
台灣最鐘意席絹, 佢D書全部睇晒及收藏.

me too , 最鐘意席絹,近年的的作風有d唔同,同產量好小!
我最鐘意長辮子的小靈精!孟冠人一家和他的朋友一系列的書都係我的至愛!

瓊瑤唔係唔好看, 不過現實已經唔開心, 唔想再看咁多唔開心的野!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇開台灣作者的小說,
典心同金萱 的全部睇哂, 本本都好睇.
其他作者都ok, 例如 :芃羽, 夏洛蔓, 古靈,
樓雨晴, 唐浣紗等.....

最鐘意 黑豹的牡丹, 極品淑女, 糖心淑女等....

禁止訪問

男爵府

瓊瑤D書真係好正,每次都睇到我
第一本睇既係"六個夢"
之後就一睇不能自拔,
好多都好正,
但好多名都唔記得晒,
而家講起都想重溫返。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

子爵府

我睇過瓊瑤...不過全部都係電視會播..我就去睇返原註.....
最記得 梅花烙....

大宅

睇過好多本既小說
我覺得最好睇既係
麵包樹上的女人
睇到我係咁喊

大宅

好媽媽勳章

我睇深雪,由佢第一本散文<眼晴,不要愛上我的長髮>到依家喇...佢寫啲嘢雖然超現實,又有啲變態,但佢對愛情每一方面都寫得好通透,每個角色人格都好突出,sweet苦戀生死戀純真妒忌自私貪得無厭.....甚至精神病都寫得好好...好容易就入咗個角色,最鍾意係<月夜遺留了死心不息的眼睛>,<深夜與早晨的週記>,<另一半的翅膀>,<二姝夢1,2>,<死神首曲2>....好多好多呀
張小嫻都有睇,最好睇一定係<麵包樹上的女人>

男爵府

原文章由 mcdullyiu 於 08-10-16 13:36 發表

me too , 最鐘意席絹,近年的的作風有d唔同,同產量好小!
我最鐘意長辮子的小靈精!孟冠人一家和他的朋友一系列的書都係我的至愛!

瓊瑤唔係唔好看, 不過現實已經唔開心, 唔想再看咁多唔開心的野! ...

我都係最鐘意席絹,仲有亦舒

不過席絹近年的產量真係少左好多

伯爵府

醒目開學勳章

以前讀書時就鍾意瓊瑤, 仲睇晒全部既小說, 不過她寫既感覺有時睇到好沉重, 睇到唔開心既章節喊到
e+鍾意睇台灣作者有樓雨晴, 席娟, 典心
樓雨晴+席娟寫內心感情比較深入, 典心以前作風俏皮, 最近作風就有d

別墅

覺得最感動是半生緣

首頁

尾頁

跳至