自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

想問下打左流感針嘅作用係中左時recover 得快啲定係唔會咁易中呢?

同埋記得流感針只係包幾種流感,好睇當年估唔估得中。有冇打過嘅家長可以分享下有冇咩副作甩出現過?

子爵府

SupernovaX 發表於 16-5-16 14:13
你知唔知打啲乜入身體?唔識就唔好亂講啦!上網睇睇流感疫苗嘅原理先啦! ...
流感疫苗株嘅原理係將不活化病毒注入體內即已死去或已減弱病毒
從而引起免疫系統反應
讓人體產生抗體

咁唔係打菌入去係乜嘢呢?
而且唔係每個人都必定可以產生抗體
亦有部份人會反而因此受感染
Suffer 流感癥狀,仲辛苦咗
呢個就係每個人自己要考慮嘅風險

唔該唔好開口埋口話人唔識嘢
你亦唔係識晒全世界
如果疫苗 100% 有效就唔會有咁多醫療官司啦

男爵府

回覆:打流感針的疑惑?應該打?或不要打?

冇打過
亦唔打算打,
不過我仔抵抗力係好啲,
兩個表妹有打,
打開年手打,

Ps 阿仔剛7歲

stepchk    發表於 16-5-17 15:47
kathysiu829    發表於 16-5-17 12:52

男爵府

回覆 muimui2 的帖子

我仔打左幾年,TOUCH WOOD 無副作用,但真係有用, 因之前我病左2個星期,反而個仔都有少少徵狀, 但食左2日藥佢就已經無事~

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

回覆樓主:

唔會打,因為打咗唔一定無事,有病唔一定係壞事。
仲有全香港既醫護人員有一半都無打流感針。大家諗下點解?

大宅

我本身抵抗力差,所有醫生都叫我打。第一次打後病左一個月,之後每年都打再未試過大病,就算屋企人小朋友病得好西利都野唔到我。

男爵府

我一個小學有打,呢年冇咩病過,係間唔中有d傷風咳,自己好番
一個讀幼稚園無打,病到九彩,仲要惹埋細佬
我自己都連環中左3次流感
今年會全家都打

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

引用:幾年前亞仔中咗甲流,40-42度高燒咗五日,

原帖由 rello 於 16-05-16 發表
幾年前亞仔中咗甲流,40-42度高燒咗五日,神智不清,但沒抽根。去了兩間醫院,死過翻生

之後年年一家打流 ...
冇錯!打左多一層保障,好過乜都吾做.我女年年打,我冇後悔過,因為對佢冇害,政府又有資助,今年7、8月新一輪流感高峰期又黎

男爵府

我小朋友年年打, 上年同今年都中過.... 我都唔知打咗有無用, 我只當佢無人地咁嚴重有併發症就當有用啦....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我2個細la 2年有打,都小病左,如有病都好快好反,所以會每年打

禁止訪問

子爵府

SupernovaX 發表於 16-5-16 18:26
每一百萬人中只有幾個可能對疫苗產生敏感而不適合打疫苗,你又知唔知啊!
仲有,有關疫苗的官司其實也是極 ...

說話可以客氣d,大家討論下啫,打吾打都係自己決定

Chirley    發表於 16-5-17 12:44

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

流感針只係FOR每年預測最HIT果3幾隻流感...

打唔打我覺得好個人...

我自己一家就從來冇打...亦冇病...

有朋友年年打...都冇病..佢自己覺得打左安心...

亦聽說有人因公司有包...年年打...年年打完都病一輪...雖然會病..但都冇中勁既流感....

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

loklok286 發表於 16-5-16 16:00
唔會打,因為打咗唔一定無事,有病唔一定係壞事。
仲有全香港既醫護人員有一半都無打流感針。大家諗下點解 ...

正是此原因,我地家冇打,但唔會反對人去打~可以自己考量

子爵府

SupernovaX 發表於 16-5-16 18:26
每一百萬人中只有幾個可能對疫苗產生敏感而不適合打疫苗,你又知唔知啊!
仲有,有關疫苗的官司其實也是極 ...
請提供 credible data 支持閣下論點
你所提及各項敏感、官司及出現副作用機會率
請提供數據支持
我都好想知出街被車撞嘅機率

如果權威組織公認就無風險
呢個世界多美好

禁止訪問

子爵府

小菲比 發表於 16-5-16 18:42
說話可以客氣d,大家討論下啫,打吾打都係自己決定

其實我都冇叫樓主唔好打
我淨係話自己冇打,又冇叫屋企人打
因為我覺得有風險

只係咁…

大宅

好媽媽勳章

我囡之前中了乙型流感,聽完醫生講真係要打.打完不是不會中,即好似水痘般.
但可能病發症少d..呢個先係point。
打完可能會立刻有反應已病,這是正常.始終種菌在身。
但不打也會患上,不如買一個保障.

男爵府

有興趣可以睇下呢篇文再研究打唔打

quote 幾個資料俾大家

WHO reckons that vaccines save 2.5m lives a year
世衛指疫苗每年救左250萬條人命

Smallpox was eradicated in 1980 with the help of a vaccine
天花受益於疲
疫苗而在1980年絕跡

另外,美國曾在2010年宣有麻疹絕跡,但到2014年又見數百宗個案,去年並出現十年來首宗死亡
This sorry state of affairs is offen blamed on hardline “anti-vaxxers”, parents who refuse all vaccines for their children
原因是“反疫苗”家長唔俾子女接種疫苗

Several governments are trying to raise vaccination rates by making life harder for parents who do not vaccinate their children
各地政府都想推高疫苗接種率,例如俾D麻煩唔肯俾子女打針的家長

One mother seeks advice on how to get around California\'s \"fascist\" new rule. Another casts doubt on a study on severe allergic reactions to vaccines: 33 cases from 25m jabs, she says, seems \"fishily low\"
在美國加州,有家長尋求建議規避政府類似“法西斯”(極權)措施,另外亦有質疑有研究指每250萬針才導致33宗過敏反應是“可疑地少”

譯住上面咁多先,JM 有興趣慢慢看~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至