自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有係個 "不" 字, 我個仔又係小一, 佢老師教佢寫中間係直落黎, 我細時係寫灣灣地然後一tick上去, 但係電腦打又係直既, 到底邊個啱??-( ?-(

原文章由 kc 於 08-10-17 09:51 發表
我個仔學校都係教寫橫的,等我重同佢講應該係撇,佢係都話老師教佢哋寫橫,咁我堅持一定要佢寫撇,點知派翻黎要改正。
我覺得而家有d字好似唔係好同我哋以前學嗰d咁嘅?! ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

珍珠宮

我囡個名有草花頭,我教個囡寫 2 個十字,老師話佢寫錯
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

男爵府

總之都係嗰句啦,老師永遠是對的,千祁唔好同佢"撐",佢話咩咪咩囉!d分係佢俾嘛,同佢"撐"蝕底會係小朋友

別墅

真係咁啱﹗我小朋友前日派回來的默書, 都係錯個"舌" 字呀﹗重扣左 5分, 我當時真係好想打電話同老師講, 但係家人+朋友說唔好, 因為會影響小朋友在校的生活, 其實我已經預左唔要果 5分, 我只係想討回一個answer 的﹗

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 03:25 發表
事源今日仔仔派左中文默書返黎,老師話佢個"舌"寫錯,頭一筆應該係橫唔係撇.
所以想請問大家個"舌"應該係(撇,十,口)定係(橫,十,口)呢????

別墅

我都明白這道理﹗但我地做家長的都係希望學校老師係灌輸正確知識比小朋友, 而我地不嬲學寫個舌字都唔係橫 十 口的, 我怕印刷公司會印刷錯誤而另小朋友學錯野﹗說真呀﹗有時印刷商都會印錯字啦﹗

原文章由 山SANDRA渣 於 08-10-17 10:20 發表
總之都係嗰句啦,老師永遠是對的,千祁唔好同佢"撐",佢話咩咪咩囉!d分係佢俾嘛,同佢"撐"蝕底會係小朋友

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

咁都得﹗我下星期家長會時都要問問老師先﹗

原文章由 shirley73a 於 08-10-17 10:43 發表
我初頭都有呢個問題...

每當默書嘅時候...發覺亞囝寫d字點解唔同我地以前所學嘅字咁寫法?? 對返本書嘅課文...先發覺應該係印刷上嘅問題...不過為咗安全起見...我通常都會喺亞囝要默書前幾日...喺上堂時問清楚老師.. ...

禁止訪問

大宅

p1 教科書是橫,其實我地好多慣性錯字,如草花頭,不是雙十,快字的左面,水字一面痴一面吾痴,女字仲麻煩年年寫法都吾同

禁止訪問

大宅

我呀仔就係寫"好"呀, "媽"呀個女字無穿出黎(因為幼稚園係咁教), 而加小一, 俾老師扣晒分不特止, 仲好大個紅色圈圈住d字, 搞到呀仔好鬼唔開心....

原文章由 苯小孩 於 08-10-17 11:13 發表

單一個女字....就左右都穿....
如果"女"係部首....就右面唔穿出嚟.....
我女學校就咁樣教.....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔學校捉筆劃超級緊,
我仔細個時既默書成日比老師扣分,
我先知原來自己都寫錯左幾十年!
而家亞仔五年級了,好多都執番正,
我覺得好好呀,一生受用。

呢度可以check 筆順︰http://www.cchar.com/writing/getchar.php

大宅

原文章由 carriechan 於 08-10-17 11:24 發表
我呀仔就係寫"好"呀, "媽"呀個女字無穿出黎(因為幼稚園係咁教), 而加小一, 俾老師扣晒分不特止, 仲好大個紅色圈圈住d字, 搞到呀仔好鬼唔開心....

...

我覺得個女字最麻煩

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-10-17 11:29 發表
我仔學校捉筆劃超級緊,
我仔細個時既默書成日比老師扣分,
我先知原來自己都寫錯左幾十年!
而家亞仔五年級了,好多都執番正,
我覺得好好呀,一生受用。

呢度可以check 筆順︰http://www.cchar.com/writing/getchar.php ...

正呀
係播
要左橫去右
但鈄上mouth:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我的小朋友由幼稚園開始學寫自己的名子 ,誰知一上小學班主任說他寫錯哂! 要由一年級從新再學過!

男爵府

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 04:51 發表
係d靚妹靚仔老師無用個心教,照書讀我都冇野講~但仔仔個班主任教左十幾廿年書都係咁

唔好傻 la, 呢 d 同年齡無關 ga , 教我個仔讀"戰戰克克"果個, 都係教左十幾年書 ga! 呢 d 係關乎個人 ge 質素問題, 唔代表後生仔女就係一定唔好, 年紀大 ge 就一定係好 ga, 而且我亦見到好多後生 ge 老師, 真係攞個心出黎教 ga !

男爵府

原文章由 山SANDRA渣 於 08-10-17 10:20 發表

絕對認同 呀, 千祈唔好以為 d 老師好清高呀!

[ 本文章最後由 小李子 於 08-10-17 13:59 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

根據香港教育署香港常用字字形表最新標準制訂
是橫的,可參看:
http://www.cchar.com/chi.php

原文章由 rainbow.KC 於 08-10-17 03:25 發表
事源今日仔仔派左中文默書返黎,老師話佢個"舌"寫錯,頭一筆應該係橫唔係撇.
所以想請問大家個"舌"應該係(撇,十,口)定係(橫,十,口)呢????

[ 本文章最後由 wong2323 於 08-10-17 14:27 編輯 ]
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

其實,而家好多學校既老師,所教既筆劃,同我地以前既真係好大分別.....

我都試過好多次,覺得小朋友抄書時個字係冇問題,寫開都係咁,但點知返到黎,老師就要佢改正.....

撇、勾、劃既問題......搞到我都亂晒......

首頁

尾頁

跳至