自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我都有依d問題...依家學校教既字..同我以前學果d有出入..有時仔仔派左卷返黎..話佢錯..但係我睇黎睇去都唔知佢邊度寫錯字

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

濕同溼都係呀!而前不嬲寫濕,佢地而家要寫溼,都唔明點解要轉,抑或以前d人錯哂?mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 召藥師 於 08-10-17 14:56 發表
濕同溼都係呀!而前不嬲寫濕,佢地而家要寫溼,都唔明點解要轉,抑或以前d人錯哂?mouth:

吓!我仔都係寫濕

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

因為好多字都有2種寫法,為免小朋友混亂,

教育署(香港教育局)1988年頒佈的《小學中國語文科課程綱要(初稿)》附錄的〈小學常用表〉就說明字形以《常用字形表》為依據,表明香港教育部門對《字形表》的認同。出版社亦要推出以《字形表》為標準字形的字典和教科書。

原文章由 召藥師 於 08-10-17 14:56 發表

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 wong2323 於 08-10-17 03:01 PM 發表
因為好多字都有2種寫法,為免小朋友混亂,香港教育署(香港教育局)在1988年頒佈的《小學中國語文科課程綱要(初稿)》附錄的〈小學常用字表〉就說明字形以《常用字字形表》為依據,表明香港教育部門對《字形表》的認同。出版 ...

但大家細個係寫邊個濕字呢?
以後真係要睇書做人喇mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

原文章由 wong2323 於 08-10-17 14:26 發表
根據香港教育署香港常用字字形表最新標準制訂
是橫的,可參看:
http://www.cchar.com/chi.php

別墅

原來您都係用同一本中文書

原文章由 苯小孩 於 08-10-17 10:59 發表
我女上年小一"舌"字.......係寫"橫"架...

http://f20.yahoofs.com/hkblog/PKZ4UkOYHxKSDAV7HeuLFzg-_6/blog/ap_20081017110951206.jpg.jpg?ib_____DSDftV7lU

大宅

我個仔最近一次默書,個'訴'字同'認'字,嗰點要响側邊,唔可以橫跨嗰一楝或嗰一撇,咁就扣咗六分,幾無辜!之後上咗呢個網http://www.cchar.com/chi.php ,check晒下次默書範圍D陰濕字,好彩比我發現,原來'訊'字裡面唔係一撇一點,而係'十',奇唔奇?
2004年11月10日出世 屯門醫院 3.47kg.

首頁

尾頁

跳至