母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我唔係住喺香港,希望以下事件都可以喺香港見到.....

今朝番工搭巴士,中途有對男女上車,女嘅抱住個BB,應該有4個月大,原先都冇留意,但BB發出一D叫聲,唔係喊,好似係要求食奶果D嘅聲(做人奶媽嘅應該會明,我個女一知道有奶食真係好興奮架 )。我下意識望過去,見到個媽咪打側抱住個BB,BB隻腳仔fing fing 吓(呢BB喺度嘆緊享受緊),我望下周圍車上嘅人,大家都唔會好驚奇,又唔會有人露出厭惡嘅目光,仲冇咩人八掛(我估得我 )。其實可能係個媽咪手勢純熟,佢只係係咁依拉高件衫少少,將BB打側抱,就算係坐喺當眼地方都冇走光。

我係度諗,真係好啦,可以隨時餵,BB又唔會餓親,又唔駛熱奶唔駛等,非常方便,仲唔會覺得尷尬。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 rose-mag 於 08-10-17 07:05 發表

今朝番工搭巴士,中途有對男女上車,女嘅抱住個BB,應該有4個月大,原先都冇留意,但BB發出一D叫聲,唔係喊,好似係要求食奶果D嘅聲(做人奶媽嘅應該會明,我個女一知道有奶食真係好興奮架: ...

如果你撞到果個係我, 咪可能見到. 我都試過係巴士同火車上餵. , 其實依家d香港人都冇咁得閒睇人地, 最重要係....真係冇野睇到喎.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我都見過有mama係巴士度餵(我住係香港),都無咩人望,除左隔離個叔叔唔知係唔係有d唔好意思,全程擰轉身坐.

複式洋房

唔怕走光咩?

原文章由 emmypun 於 08-10-17 08:33 發表

如果你撞到果個係我, 咪可能見到. 我都試過係巴士同火車上餵. , 其實依家d香港人都冇咁得閒睇人地, 最重要係....真係冇野睇到喎.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

是啊!我亞媽都話她小時候個個女人都是拉高件衫就餵人奶,都唔會話走光的。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我好多時都係咁, 最初囝囝初出世都會搵條sling左遮右遮, 但當佢大d(或者技巧純熟咗)我就好似呢個mama咁餵, 喺咁易搵條sling遮一遮等亞囝埋身, 之後就有時遮下有時無遮, 因為都睇唔到乜野吧!!!

原文章由 rose-mag 於 08-10-17 07:05 發表

今朝番工搭巴士,中途有對男女上車,女嘅抱住個BB,應該有4個月大,原先都冇留意,但BB發出一D叫聲,唔係喊,好似係要求食奶果D嘅聲(做人奶媽嘅應該會明,我個女一知道有奶食真係好興奮架: ...

禁止訪問

大宅

我鍾意著無帶既全件no-cut+鬆身少少既衫, 掀起外衣, 拉低no-cut就餵得, 外衣上掀時仲有件no-cut姐住個body, 而BB個頭已經擋晒乳暈個add add部份...如果件no-cut跟外衣同色仲good fit tim...大家不妨try try呀.....

我初初餵大仔時都有試過用哺乳bra同衫, 但要整黎整去先啱位, 又要除bra扣, BB一luck咀又要再wear開件哺乳衣個口口, 嫌煩之後無著過lu...

大宅

我試過係餐廳同公園餵,個次BBQ都係用條SLING遮住就餵,火車未試過呀,不過C6唔鍾意我周街餵,佢驚俾人睇蝕我又鑑介.....
:-D

大宅

隨時餵,我話不知幾有型就真.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

別墅

我諗係因為而家多咗人估勵餵人奶,
後生個d開始接受,
而老個d以前都見唔少,
所以而家係街餵都無乜特別了,
只要唔走光就無人會理啦,
我岩岩都買咗條餵奶巾,
打算加入街上餵奶行列。

別墅

我想問如果BB食奶真係好唔專心, 一有人講野就即刻甩口周圍望, 咁係咪一甩口就會走光? 定係o係街度餵會用件衫蓋住BB個頭/咀?

男爵府

數一數,我餵奶的地方都試唔少:
酒樓
餐廳
昂坪360的吊車內
海洋公園路邊長凳、海洋劇場的座位上
飛機上
急症室等候區
泰國動物園餵長頸鹿的高台上,望住大女餵長頸鹿
滑雪場的餐廳內,望住大女玩雪兜

但就未試過係車上!宜家只餵早晚,唔會周街餵lu!

有sling遮住,咩鬼都睇唔到啦!

原文章由 Tsun~Tsun 於 08-10-17 11:41 發表
我試過係餐廳同公園餵,個次BBQ都係用條SLING遮住就餵,火車未試過呀,不過C6唔鍾意我周街餵,佢驚俾人睇蝕我又鑑介.....

禁止訪問

大宅

好好笑 ,次次我話要餵奶(係街度),跟手攞條sling出黎,就會聽到我C6'唉'咁一聲,佢又想阿B食人奶,但又唔願周街餵,但又知無計,個樣好得意,唔知想點咁,你地啲C6會唔會咁呢?
:-D

珍珠宮

原文章由 Jojolaw99 於 08-10-17 12:12 發表
隨時餵,我話不知幾有型就真.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我見果個媽咪只係着見普通背心加件外套,咁件外套都可以遮到,佢仲將BB抱低少少就位,另外有條毛巾包住BB,不過唔係遮走光,只係包住BB容易抱D。

我同囡囡出街都係周圍餵,反而又係老公唔鍾意,成日要我等返到屋企先,我話你想成程車阿女喺度大喊咩,於是次次都係番架車度餵,一路餵一路問仲有幾耐,其實有人經過見到都係只會笑下就走。有Dbaby products store 或者department store都有好大間哺乳室或者好大個洗手間,有晒BB換片台、椅、洗手盤,有D厠格內仲有埋可以俾BB坐嘅椅(有seat-belt,唔怕跌),咁媽咪就算一個人同BB出街都冇問題。

我有個阿嬸,佢都係只拎一條毛巾就隨時隨地餵,其實只係等BB食得專心D,唔好周圍望。佢仲冇特别用nursing bars, nursing pads,又冇奶泵,真正回歸最原始。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

原文章由 Tsun~Tsun 於 08-10-17 13:18 發表
好好笑 ....你地啲C6會唔會咁呢? ...

mine初初會好似玩ma鷹捉雞仔咁攤大兩隻手gong起個身來擋係我前面 . ........洗唔洗貢誇張呀...我心諗..依家佢會輕輕用個身遮住餵個邊, 亦會睇水...

子爵府

爸B勳章

基本上,bb頭果1幾2年,我都係會隨時餵奶。

試過在︰
-巴士上
-酒家裏(同朋友or家人一圍枱都係咁)
-火車上
-教會小組時
-行緊街都試過
-海灘
-廁所
-醫院、診所
............

其實真係唔記得咁多啦!

普通胸圍、普通衫,
最重要是加條披肩,唔使乜野餵奶巾,
有時甚至一件外套都可以。
其實,人地都唔會望您既,根本就無人知。

而我老公在場就更好,佢好支持我,
淨係佢個膀臂,已經幫我遮住晒。
不過,歲幾兩歲開始,我和仔仔協議,
出街唔食媽媽奶,返到屋企先食,
佢非常合作。
食到上個月(3歲5個月大)先至正式唔食啫!

Sandy

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊