自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

EggBB 發表於 16-5-19 02:48
回覆 濼晴 的帖子

你說得對,但想到要用大約港幣11,200才換得1,000英鎊,真是太昂貴了。

英國從來都是高消費國家,你選擇得佢去,就應該預左呢筆錢。除非叫他天天自己吃自己煮的東西,這也沒有可能吧,要現實點。現在滙率已很平,幾年前對14.x

大宅

睛靈勳章

回覆樓主:

加多張credit card,用唔晒可以返HK用埋

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

EggBB 發表於 16-5-18 21:56
回覆 mickey2013 的帖子

我都有諗過用銀聯咭在英國那邊提款,不過不知道每次要扣多少手續費?請問你知道嗎 ...
唔好用銀聯, 用PLUS卡四圍都有得禁手續費呢D就小事啦, 攞現金四圍走唔見左仲甘
成萬蚊擺係房度唔見左又係攞黎搞
午餐晚餐去邊食好睇同佢一齊去既同學,唔通個個去佢唔去咩

別墅

At least 800 pounds

子爵府

引用:加多張credit card,用唔晒可以返HK用埋

原帖由 YanHeiBB 於 16-05-19 發表
加多張credit card,用唔晒可以返HK用埋
有啲咁既卡架, 幾好喎

侯爵府

回覆:EggBB 的帖子

明白呀 但去25日袋都少少穩陣
同時教他們理財 應洗則洗回來 或將旅費 慳住洗 傍身only 可能回來時 有600英磅回來 …

子爵府

引用:Quote:EggBB 發表於 16-5-18 21:56 回覆 mi

原帖由 babyco 於 16-05-18 發表
我好多年無去過英國 ,當年㩒錢個rate差好遠 ,你俾信用卡佢去碌卡穩陣d ,而家英國好以好多地方用唔到銀聯 ...
我當年去英國反而係去到先提款。 因為一路去個 rate 一路跌 所以隔幾日再拎錢又平咗

洋房

回覆樓主:

http://www.visitlondon.com/
參考下,有入場費、交通、餐廳介紹

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

EggBB 發表於 16-5-19 02:42
回覆 MrsloMan 的帖子

請問London Pass是甚麼?有甚麼用途?在那裡購買?多少錢?有效期多久?

https://www.londonpass.com
有唔同plan , 睇下有無一個合適妳小朋友。

公廁果度只係部分地方要收錢, 同埋價錢好似都會唔同,我地試過0.5p 大概6.x 港幣。

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 濼晴 的帖子

謝謝你,希望承你貴言。

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 pchiu 的帖子

請問credit card是不是指visa card?但如果每次都簽咭,咁返來香港後找咭數咪好勁囉?英國那邊簽咭會不會每次都要收幾個%手續費?

子爵府

請問Plus咭是甚麼?是那一種咭?

子爵府

回覆 currymiko 的帖子

謝謝你幫忙提供資料參考。

子爵府

回覆 MrsloMan 的帖子

謝謝你幫忙提供資料參考。

子爵府

回覆 YanHeiBB 的帖子

好特別喎這些Master Card,謝謝你幫忙提供資料參考,但這些咭的用途是怎麼樣?怎樣用法?在那裡購買?麻煩你詳盡介紹講解給我知,唔該拜託你。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

EggBB 發表於 16-5-20 04:32

請問Plus咭是甚麼?是那一種咭?
提款卡系統同埋你個仔都大學,你應該放手由佢自己搞下,我year one 呢d野已經全部自己整,問下同學,自己打去銀行hotline 問下,細路唔撞下板唔大架,放手啦

大宅

回覆樓主:

樓主fyi,我一家4口去英國旅行21日,兌了3千英鎊。
其實出門帶多少少傍身好D,以備不時之需,但要叫仔仔將錢分開放,而且在酒店/民宿內也要小心,財不可露眼

子爵府

回覆 maccy523 的帖子

謝謝你。

子爵府

謝謝賜教,而且我唔係唔放手,只不過連我都唔知Plus card係乜咭,佢又點識點知要去邊度問呢?唔係個個year one都好成熟和有好高自理能力,除非他們的父母真是完全唔理自己的仔女,又或者他們的仔女真是好本事完全不用父母操心,我都好希望有這些仔女。

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

EggBB 發表於 16-5-20 04:31
回覆 pchiu 的帖子

請問credit card是不是指visa card?但如果每次都簽咭,咁返來香港後找咭數咪好勁囉? ...

Yes... Credit == visa / master. 簽卡可以免了帶那麼多錢在身,而且簽卡應該唔會收手續費,只會對當日嘅對換率,之後至找。你亦需要打去card center 度話聲佢地知持卡人會出國,免得以為係失卡,Block 咗張卡,順便問問手續費之類問題。怕簽過多呢個問題,你亦可以問問他們可以set 一個limit,又或者同你仔仔講卡有簽脹限額的,不能過多,過了就不能再用,應用則用,都大學生了,應學懂這些。
另外記得撹電話卡,可以打去問問漫遊服務,否則你又擔心他了。
祝他有個快樂開心的旅程。

首頁

尾頁

跳至