少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近好煩 , 個女一向都好固執, 我生左細仔及佢返學後更加嚴重. 唔鐘意聽人講, 成日要我地follow佢的意思. 佢要既嘢一定要得到, 唔係就一直大喊大叫. 可以持續1個鐘, 直至喊到嘔或我地就範. 最難頂係佢喊緊要我地攞紙巾, 我地攞就近個盒紙巾俾佢, 佢都可以話唔要, 要攞房嗰盒, 喊緊紐我抱, 咁我抱佢坐係梳化啦, 佢又要我企起身抱...飲奶要指定個蓋擺係邊...樣樣
都要佢話事...做左一啲唔合佢心意既嘢, 例如幫佢在書包攞野出黎或幫佢攞件玩具出來, 佢會發晒皮氣掉左佢, 或把東西放回原處, 然後自己再重新攞出來...

如果我係屋企, 乜都係指定要我, 飲奶, 去vv, 沖涼, 餵飯, 陪瞓覺...爸爸, 工人, 爺爺嫲嫲通通唔要.

我自問冇縱佢, 每次佢發皮氣, 我地個個都有話佢教佢, 但佢發皮氣個陣好似顛左咁, 乜都聽唔入耳, 之後平靜返再教佢, 佢會點頭話下次唔會, 但下次一樣都係咁...

你話係乜問題呢?

大宅

有冇人可以教下我點做, 日日都大扭幾次, 人都顛!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kyliejet 於 08-10-17 11:28 發表
我最近好煩 , 個女一向都好固執, 我生左細仔及佢返學後更加嚴重. 唔鐘意聽人講, 成日要我地follow佢的意思. 佢要既嘢一定要得到, 唔係就一直大喊大叫. 可以持續1個鐘, 直至喊到嘔或我地就範. 最難頂係佢喊緊要 ...

女女幾大呀, 睇你段留言我覺得太就佢啦, 唔好下下都比個女head住先得架.
你女女好聰明佢不停試你既低線, 佢蝦你呀.
當然細仔出生都有影響啦.

你女女性格好固執,好認真, 你試下响小事上改變下,同佢玩多d.慢慢感染佢.

如:飲奶要指定個蓋擺係邊. 你要笑住同佢玩"唔係呀又放呢度你悶唔悶呀, 不如放係鼻哥度(要做埋動作)" 跟住大笑.

下次佢又係咁,你又講"唔係呀...............,不如放係.............., 佢實答你鼻哥度. 唔係喎今次係額頭度(要做動作)跟住哈哈笑.

要放係佢身體上邊要攪笑d,希望改變佢唔好太執著.

另外可能你女女唔係太有安全感, 所以成日都要你聽佢話.
抱佢好d, kiss佢多d.

大宅

分析得好啱啊, 版主既問題我響一年前(生完細女)就正正經歷過, 我當時望住個窗, 想跳落街, 亦都唔想見到大囡, 真係好煩, 樣樣都要搵我做(我當時坐月, 真係好攰), 可想而知係咩情況. 係呀, 攬多d 囡囡啦, 同佢傾多d計 & 不停同佢講您好愛佢 & 細佬, 講多d佢做家姐既好處比佢聽. 我大囡本身就好鐘意bb, 我就成日同佢講依家做家姐啦, 第日家姐要帶妹妹返學架, 要幫媽咪手教妹妹乖乖架, 咁佢好開心, 亦都認定自己有地位, 咁佢就會乖d架啦.

[quote]原文章由 mywong 於 08-10-17 19:55 發表

女女女幾大呀, 睇你段留言我覺得太就佢啦, 唔好下下都比個女head住先得架.
你女女好聰明佢不停試你既低線, 佢蝦你呀.
當然細仔出生都有影響啦 (係呀, 我諗好大影響).

你女女性格好固執,好認真, 你試下响小事上改變下,同佢玩多d.慢慢感染佢.

如:飲奶要指定個蓋擺係邊. 你要笑住同佢玩"唔係呀又放呢度你悶唔悶呀, 不如放係鼻哥度(要做埋動作)" 跟住大笑 (係好提議呀, 我以前都試過, 不過有時好攰, 真係無情趣 & 幽默感去玩).

下次佢又係咁,你又講"唔係呀...............,不如放係.............., 佢實答你鼻哥度. 唔係喎今次係額頭度(要做動作)跟住哈哈笑.

要放係佢身體上邊要攪笑d,希望改變佢唔好太執著.

另外可能你女女唔係太有安全感, 所以成日都要你聽佢話.
抱佢好d, kiss佢多d (係呀, 一來佢無安全感啦, 二來佢太鐘意媽咪了. 錫佢多d, 攬佢多d, 真係有用架).

[ 本文章最後由 薳然媽媽 於 08-10-17 23:45 編輯 ]

大宅

各位媽媽:

我係全職媽媽,我都不會縱容囡囡,但係我囡囡好固執,好容易喊,上學已經個幾月,開始時都無喊,大約兩星期後,老師說囡囡不懂得排隊,請她重新排隊,其實係好少的事,但係可能佢接受唔到挫折,於是上學開始喊,維持了一個星期,之後開始有好轉,又喜歡上學,但上個星期有開始放學喊,又因為一d好少的事,又不願上學,有時倒瀉杯水又喊,日日都可以喊十幾次,我向她解釋個無數次,但係佢都係少少少的事都係喊,我都唔知點?開始痴線啦!

[ 本文章最後由 helloapril 於 08-10-18 15:29 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 helloapril 於 08-10-18 14:59 發表
各位媽媽:

我係全職媽媽,我都不會縱容囡囡,但係我囡囡好固執,好容易喊,上學已經個幾月,開始時都無喊,大約兩星期後,老師說囡囡不懂得排隊,請她重新排隊,其實係好少的事,但係可能佢接受唔到挫折,於是上學開始喊,維持了一 ...

helloapril

其實你囡囡會唔會面皮薄,唔話得. 佢平時係咪信心不足. 如果佢再喊你唔好話佢, 笑住同佢講"傻豬,唔駛喊架喎, 好小事姐,你可以點點點......."你要教佢點做, 要有實則做法,唔好虛無縹緲. 又或者同佢講"媽咪細個果時都試過,開頭好似你咁, 但後來就............"等佢覺得你明白佢,原來媽咪細個都係咁.

你會唔會對佢太過嚴厲呢, 咁會嚇怕佢, 小小事都喊.

珍珠宮

原文章由 kyliejet 於 08-10-17 11:28 發表
我最近好煩 , 個女一向都好固執, 我生左細仔及佢返學後更加嚴重. 唔鐘意聽人講, 成日要我地follow佢的意思. 佢要既嘢一定要得到, 唔係就一直大喊大叫. 可以持續1個鐘, 直至喊到嘔或我地就範. 最難頂係佢喊緊要 ...

問題你度 !
只要喊到嘔就有 ~~ 呢個就係令佢持續用喊要求的原因 !!
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=951856&extra=page%3D10

大宅

原文章由 mywong 於 08-10-18 18:28 發表

helloapril

其實你囡囡會唔會面皮薄,唔話得. 佢平時係咪信心不足. 如果佢再喊你唔好話佢, 笑住同佢講"傻豬,唔駛喊架喎, 好小事姐,你可以點點點......."你要教佢點做, 要有實則做法,唔好虛無縹緲. 又或者同佢講" ...

mywong:
多謝你呀!可能我有時真係太嚴厲!因為囡囡是獨生女,我唔想她太倚賴,其實佢唔容易接受新事物,和固執,信心不足,所以唔見咗嘢有會喊,所以係學校都會時時喊,今年開始讀k1,之前無讀n1,有兩次老師話囡囡在學校做錯了事,老師叫她唔好再做,佢會好唔開心,唔彩老師,有喊!放學見到我又喊,所以我都有d擔心,老師會唔鐘意佢!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 helloapril 於 08-10-19 08:46 發表

mywong:
多謝你呀!可能我有時真係太嚴厲!因為囡囡是獨生女,我唔想她太倚賴,其實佢唔容易接受新事物,和固執,信心不足,所以唔見咗嘢有會喊,所以係學校都會時時喊,今年開始讀k1,之前無讀n1,有兩次老師話囡囡在學校做錯 ...

helloapril
咁你要放輕聲線唔好咁惡死喇 , 佢需要多d鼓勵,唔係叫你開口埋口讚佢, 只要對佢笑下點下頭認同佢就ok. 唔需要比太多意見,等佢自己決定. (當然除特別情況)

大宅

我女女2歲半, 細仔5個月. 細仔出左生後佢真係扭多左. 其實細仔我主要係交俾工人, 我成日都有kiss女女,抱佢,同佢講媽咪最鍚你.但有時工人煮飯,細佬喊我想抱一下細佬,佢會同我講"媽咪唔好理細佬啦, 嫲嫲/爸爸去抱細佬啦.

mywong, 你對奶樽蓋的提議好好, 一會試下.

男爵府

各位:
其實我都有大家同一樣既經歷,我都覺得好煩!都唔知點處理好。
我得一個仔仔,自問都唔會緃容佢架~
我試過惡對佢,唔理佢,佢就越喊得大聲!爸爸試過打佢,佢先識得收聲。有時同佢講話,如果你再喊,就唔同你去乜野乜野(如去街,買玩具。) 咁我會再問佢,咁你會唔會乖架,當佢話會既時候佢就會冷靜番。雖然之後個刻會靜番,但係過左無幾耐又會打回原形!
我諗真係要比多D時間同耐性去教先得!大家一齊努力啦!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 bella_law 於 08-10-20 16:07 發表
各位:
其實我都有大家同一樣既經歷,我都覺得好煩!都唔知點處理好。
我得一個仔仔,自問都唔會緃容佢架~
我試過惡對佢,唔理佢,佢就越喊得大聲!爸爸試過打佢,佢先識得收聲。有時同佢講話,如果你再喊,就唔同你去乜野乜野(如去街,買 ...

bella_law

小朋友係咪4歲左右?
有時小朋友都有情緒, 佢唔識好似大人咁發洩, 咪變左大喊同發顛囉.
大家比心機

男爵府

原文章由 mywong 於 08-10-20 11:09 PM 發表

bella_law

小朋友係咪4歲左右?
有時小朋友都有情緒, 佢唔識好似大人咁發洩, 咪變左大喊同發顛囉.
大家比心機

我小朋友都未夠三歲呀!都唔知點解佢咁細個就咁??
我成日都覺得,佢好似比同年既小朋友早熟咁!
佢唔開心會識得人講。

首頁

尾頁

跳至