跳至
[2009年] 抽筋

首頁

尾頁

別墅

o尋晚瞓到半夜小腿抽筋呀! 痛得我丫! 好彩男朋友即刻起身幫我拉返筋咋...
依家仲係痛痛地...

其實我早一兩個星期開始已經有小小抽住抽住咁. 有d咩方法可以減少抽筋發生架?

別墅

回覆 #1 wywlee 的文章

要食多D鈣質, 就會少D抽根..., 我上一胎就成日飲奶, 所以上一胎就抽過三次, 但今胎我好驚飲奶...

大宅

原文章由 wywlee 於 08-10-17 12:10 發表
o尋晚瞓到半夜小腿抽筋呀! 痛得我丫! 好彩男朋友即刻起身幫我拉返筋咋...
依家仲係痛痛地...

其實我早一兩個星期開始已經有小小抽住抽住咁. 有d咩方法可以減少抽筋發生架? ...

芳姐建議你可以嘗試用按摩油,於大腿位置由上至下按摩,每次大約15分鐘,最好每晚或隔日按摩都可以的,希望可以幫到你啦。

陪月芳姐
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

複式洋房

我呢2個星期抽過4次筋喇,次次都係訓到半夜小腰無啦啦抽筋,真係痛到屎屎吓 我C6又唔理我wor
早2日試過朋友教的一招幾work,希望可以幫到大家啦
就係一抽筋時即用力蹈住"長"(唔識打wall)又或者蹈住地下,隔一陣就唔抽架喇,不妨試下啦

別墅

我開始食鈣片之後就冇咩抽筋喇.

大宅

好慘呀, 咁早就抽筋, 快 d 飲多 d 鈣啦.
否則你生完 d 骨會好痛的, 或者陀緊個時, d 牙都崩的.

希望我唔會抽筋啦

男爵府

乜抽筋係因為唔夠鈣咩?

複式洋房

係米真架,食多d有鈣質既食物就唔會抽筋架喇??
咁我真係要乖乖地吸收多d鈣先得,因為抽筋真係好痛架,抽筋之後個幾日小腿行路都痛痛地

大宅

我抽完筋又無行路痛噃!

每次仲要係瞓瞓下抽筋添,我連眼都無開淨係識大叫,跟住c6幫我按摩下隻腳,我又會半夢半醒再瞓過,哈哈…

有時第二朝都唔記得自己之前係唔係抽過筋,反而c6仲有印象,因為我實嘈到佢醒哂!哈哈…

原文章由 周師奶 於 08-11-10 19:26 發表
係米真架,食多d有鈣質既食物就唔會抽筋架喇??
咁我真係要乖乖地吸收多d鈣先得,因為抽筋真係好痛架,抽筋之後個幾日小腿行路都痛痛地

洋房

你地可以試下用個咕o臣墊高隻腳少少黎瞓呀~
我之前都有少少抽架﹗但同事教我用呢個方去,又真係好似好左好多架﹗

男爵府

回覆 #1 nakai 的文章

咦。。我亞媽淨係話墊高對腳來瞓會無咁水腫咋喎。。乜抽筋都會預防到? 不過我宜家都試下用個「籃枕」墊高來瞓。。都幾舒服架播!

複式洋房

今晚即刻試下用個咕o臣墊高隻腳來ZZ,睇下情況好唔好D先,唔該哂

大宅

其實抽筋同缺鈣沒有關係的。因為隨著BB逐漸長大,神經線會逐漸受壓,同時影響血液流得不夠暢順,所以有機會引致抽筋的情況發生。

陪月芳姐

原文章由 chole16 於 08-11-10 17:44 發表
乜抽筋係因為唔夠鈣咩?
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

想問搽「安美露」得唔得架?

原文章由 芳姐 於 08-11-11 23:37 發表
其實抽筋同缺鈣沒有關係的。因為隨著BB逐漸長大,神經線會逐漸受壓,同時影響血液流得不夠暢順,所以有機會引致抽筋的情況發生。

陪月芳姐

大宅

由於關於牌子,不便公開建議,芳姐PM你了。望幫到你啦。

陪月芳姐

原文章由 yyyokehk 於 08-11-12 01:36 發表
想問搽「安美露」得唔得架?

大宅

THANKS!

原文章由 芳姐 於 08-11-12 22:55 發表
由於關於牌子,不便公開建議,芳姐PM你了。希望幫到你啦。

陪月芳姐

別墅

我呢排半夜經常抽筋抽到痛醒 朋友叫我浪高小腿zz,好似好dd喇

洋房

我一直都無抽筋問題, 懷孕4個半月開始醫生給我食鈣片和補血丸, 早兩日我忘記食藥, 當晚就抽了兩次筋, 唔到自己唔信食鈣片有啲用!

別墅

我每天也有食鈣片,但最近個幾2個月以來,平均每星期都抽2-3次筋 為何呢?
原文章由 Mellisa 於 08-11-29 15:55 發表
我一直都無抽筋問題, 懷孕4個半月開始醫生給我食鈣片和補血丸, 早兩日我忘記食藥, 當晚就抽了兩次筋, 唔到自己唔信食鈣片有啲用!

洋房

原文章由 小benben媽咪 於 08-11-30 00:24 發表
我每天也有食鈣片,但最近個幾2個月以來,平均每星期都抽2-3次筋 為何呢?

以下是我在網上找到嘅資料, 分享吓啦!

[ 孕婦有時在翻身或把腳伸直時,產生抽筋的現象。
由於懷孕時,子宮會壓迫到下半身,而使血液循環不良,甚至造成血塊凝結。

預防方法:
在日常飲食中攝取足夠的礦物質(如鈣、鎂)和電解質(如鉀、鈉)。礦物質的攝取可從牛奶、綠色葉類蔬菜等食物中攝取,電解質可從香蕉、柳橙、芹菜、天然食物等或一些低糖的飲料中獲得。

晚上睡覺時易抽筋者,在睡覺前需做一些伸展操,由其是易抽筋的部位的伸展...]

我諗你亦可以學其他mami 用枕頭墊高對脚, 聽講有啲幫助!

首頁

尾頁

跳至