跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡多數每晚都會醒一至兩次,有時給她奶咀,她便再瞓,有時要抱一會兒,有時更要瞓在床上.
開心寶寶祉翹仔[/url]

大宅

I am so lucky, My baby sleep at 1100p.m. and then wake up at around 8:00a.m. - 9:00a.m.

複式洋房

Oh! 咁岩有人開依個topic...我個B,出世到依家係未試過一晚訓天光,一晚至少醒兩次...嚴重起來係一晚醒四五次,要抱...跟本冇得訓...曾經一度為了這個問題尋根究底,但也未有解決方法...
不過最近好開心...已差不多一星期一覺睡天光啦,原來大了,真係好多野都會解決到!

大宅

me too, 一晚起幾次, 要比奶咀, 水, 換片等, 出世到而家都係咁

複式洋房

恭喜你呀 -- 你終於有覺好瞓 -- 簡直係人生一大樂事
我個仔到而家每晚大概由零晨點零鍾開始就會碌來碌去,碌到頂住碌唔到就會喊(成晚如事),有時頂唔順就抱佢去大床瞓,照碌,不過因為空間比床仔大所以唔會唔夠位,先無喊. 佢由出世到而家都係咁.

另外,佢差唔多每日4 5 點就醒, 一定要過大床,就算唔抱佢,佢都會爬過嚟,有時會個零鍾之後瞓反, 有時就唔瞓.

唉 ! 我都唔知到幾時先有覺好瞓

不過佢日間又唔會出現呢d情況架喎, 一日兩覺, 每覺大概兩個鍾, 一次過中間唔會醒架.

原文章由 ourbb2007 於 08-10-17 14:38 發表
Oh! 咁岩有人開依個topic...我個B,出世到依家係未試過一晚訓天光,一晚至少醒兩次...嚴重起來係一晚醒四五次,要抱...跟本冇得訓...曾經一度為了這個問題尋根究底,但也未有解決方法...
不過最近好開心...已差不多一星 ...

複式洋房

um...我好明白您個苦況...我之前個情況同您真係差不多...有時佢癲到係抱住唔俾您坐,要企,要搖抱...但同好多人傾返,佢地D BB又冇咁...頭四個月...不斷追查原因...用盡方法...都唔掂...但之後習慣佐...自己開始冇咁辛苦啦...我依家睇緊一本書,叫做"教養難帶寶寶百科",書中有形容一些高需求寶寶的特徵,睇睇下又形容得好似...所以好有共鳴.
我其實都未確定佢係stable佐,都預佐有一天會返轉頭...但我會安慰自己,終有一天佢唔會咁...三歲,六歲,十歲一定唔會啦...咁就會冇咁辛苦...
所以加油啦...都希望您BB快D一晚訓天光啦!

原文章由 小魚兒07 於 08-10-17 16:05 發表
恭喜你呀 -- 你終於有覺好瞓 -- 簡直係人生一大樂事
我個仔到而家每晚大概由零晨點零鍾開始就會碌來碌去,碌到頂住碌唔到就會喊(成晚如事),有時頂唔順就抱佢去大床瞓,照碌,不過因為空間比床仔大所以唔會唔夠位,先無喊 ...

大宅

hi mommies:my bb sleeps from 7:30 to 6;30am daily since 3 months old

she only wakes up when she's dreaming/checking if i'm around or teething......other days....she just sleep thru :)

i read from the book,it says if bb is full enough durign the day then they wont wake up during the night

i aslo find that breastfeeding bbs are more prone to waking up.....our nipples is their pacificer.

i wean off her pacificer too since 6 months old ,using 3 days...she cried then she forgotten about it already.

首頁

尾頁

跳至