母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 sum2er7719 的帖子

開頭個仔食到我損哂我真係痛到喊 連泵都吾想。但一見到個仔食完好好訓 又咩都抵返哂,所以大家加油呀,就算吾夠佢食要補少少奶粉都好,只要大家努力密密埋密密泵 一定會成功咖

男爵府

人奶係供求關係,要多奶都要泵密D,2-3小時一次,每次半小時,冇奶出都照泵。
我女未滿月時都唔識埋身,都要全泵,初時夠食,但唔知點解慢慢少奶,為左增奶,就有3小時一次,加密為2小時一次,每次半小時,真係人都癲架。

另外,我就係每次餵樽之前都TRAIN個女埋身,慢慢到左滿月多DD時,佢就識埋身喇。

大宅

回覆:全泵媽求教!

一日最少泵6-8次,仲要有次係半夜泵先得架。唔夠血都會唔夠奶,所以要補血

已刪除用户

已刪除用户

男爵府

ymss 發表於 16-5-24 23:28
你每次半小時係一邊半小時定兩邊加埋?
我今日泵個半鐘兩邊加埋得兩安,之後第二次泵得半安:pity ...
我係用雙泵,真係泵足半小時架。我都經歷過呢段時期,BB出世時我係夠奶,但到近滿月時大食左,就開始唔夠,亦冇喇喇跌奶量,咁我就由本來三小時一泵(初時係用單泵),就改為兩小時一泵(轉用雙泵),半夜起身照泵,有時真係洗唔切泵就用手揸,每邊十分鐘度。總之要令身體覺得你有好大既需求。

我嚮呢段追奶時期,係每日都要補粉(由每日補一餐漸多至三,四餐)。所以, YOU ARE NOT ALONE.

由本來好沮喪,慢慢接受左,心情放鬆左,咁又慢慢比我追得番奶。

當然最最緊要堅持TRAIN BB埋身,我都TRAIN左成個幾月先識埋身架。

加油!!!

大宅

引用:Quote:carol0521 發表於 16-5-24 12:53 一

原帖由 ymss 於 16-05-24 發表
半夜係指幾點到幾點?
我貧血的,生完更加無血色已經 應該都唔夠血。
1-5

男爵府

唔好諗咁多, 食多d飯, 飲多d水, 密d泵, 每日機械式咁重複, 唔好俾自己得閒, 一有時間就食/飲/泵, 只要堅持就一定有奶!!
我係全泵窮媽, 經常要追奶, 頭一個月試過泵完d奶只夠舖滿個奶樽底, 我都唔知有冇2ml, 依家BB 5個月, 全人奶, 我已經有盈餘, 我得, 你都得, 加油!!

子爵府

回覆:全泵媽求教!

我個BB頭半個月都係要補奶粉,一入到一至兩餐,仲要我BB埋身啜得好慢好慢,絕成個鐘放低之後一陣又嘈過喊過

後來我都係開始咁每日泵5次,大概一個禮拜之後就已經可以全人奶。

跟著我越泵越多次,而家每日7次左右,可以泵到800毫升,相比一開始只有108多毫升,我個女未滿月我已經可以儲奶了,而家更加一日至少儲300mg

大宅

我都是窮媽媽,一直以來都是得一安左右,岩岩返工一星期多d , 上星期岩岩返工變左全日冇泵冇埋身,因為諗緊好唔好放棄,睇完你地我又有返d 希望,但問題我琴日開始泵返,都有一安,今日就底都舖唔滿,點解?係咪無都照泵?今日試緊3-4小時泵一次

大宅

其實催乳師有無用?

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊