跳至

首頁

尾頁

別墅

我先生既媽媽過左身好耐, 但係我都沒有機會去見她. 我宜家7wks+, 想問有無人知可晤可以去庵堂(放骨灰的地方)去啊? 我晤係好識哩0的野, 有無人可以答到我阿? thanks.

複式洋房

好多老人家都唔比大肚婆去墳場.....佢地話唔吉利,對bb唔好.....呢d都係迷信野,真係睇自己信唔信啦~

大宅

我兩年前陀住大仔時,同埋今年陀住小b都有去拜山,我覺得最緊要係睇下自己既狀態,樣樣小心d就唔會有問題,我奶奶都無叫我唔好去~

別墅

我亞媽話個d地方陰氣重, 叫我唔好去。
我記得半年前我爺爺走左, 我個堂家姐有左7個月, 屋企都叫佢唔好去送殯

你同你先生商量下先啦, 睇佢有咩意見, 不過, 我相信如果你唔去, 亞麻麻都會明白的, 佢都唔想個孫有事gama

別墅

我第一胎時陀到四個月左右都有去送殯,阿媽又冇話唔好喎,我自己就覺得隨心啦,自己覺得ok就可以喇.....

大宅

我10月尾爺爺走左~我有去呀~因為我係大孫~搞白事既工作人員就準備左d野比我放在身上~不過呢~你問我~如係親戚既白事就梗係一定要去啦~因為真係送佢最後一程丫麻~如果係朋友既~佢知你而家咩身世都唔會叫你一定要去啦~係咪~~

別墅

好多謝大家既意見, 我先生都話等生左再去. 宜家都係他自己去.

別墅

我爸爸剛過身,我一定有去殯儀館,不過除咗可以坐喺度鞠躬之外,其他事一律不準參與,同埋要掛一舊薑喺身,就係因為大肚,第二日上山冇得去,實在有點遺憾,所以如果係自己親人的話,我覺得去呢d地方唔係大問題,最緊要係睇自己情況同埋問清楚去唔去得....

首頁

尾頁

跳至