自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

【on.cc 東網專訊】 廣華醫院發生跌B事故!廣華醫院新生嬰兒特別護理部內一名14日大的女嬰,日前無故從距離地面3至4呎的溫箱跌落地上,兩名當值護士聞聲響後發現出事,院方隨即安排女嬰接受X光及腦部磁力共振等檢查,發現女嬰顱內有輕微出血情況,惟經醫生評估後確認女嬰傷勢輕微,毋須介入治療。
該名女嬰於上月26日因呼吸道疾病到廣華醫院急症室求診,曾獲安排轉送兒科深切治療部接受進一步治療,其後情況好轉,女嬰再轉回新生嬰兒特別護理部繼續治療。至5月6日下午,護士安排該名女嬰在嬰兒溫箱內接受觀察,當時該病室有一位女士正在照顧其嬰兒。
約15分鐘後,該名護士與另一護士在該病室外交更時,聽到病室內傳出異常聲響及嬰兒哭聲,兩名護士入內查看,發現女嬰躺臥地上,嬰兒溫箱工作窗亦處於開啟狀態。護士當時曾向病室內的女士查問發生何事,惟她表示正集中照顧她的嬰兒,故未目睹事發經過,只聽到有物件墮地聲響。
事發後,醫院立即安排兒科醫生為女嬰進行檢查,在女嬰頭部、頸部及背部發現紅印。女嬰當時清醒,維生指數亦正常。醫生隨後為女嬰安排緊急X光檢查及腦部電腦掃描,結果顯示女嬰頭顱及內臟並無異常,情況穩定。
醫生在同日下午通知女嬰父母有關情況,並對事件表示遺憾,同時安排矯形及創傷科及腦外科醫生作會診,評估其臨床情況。為安全起見,腦外科醫生於5月11日早上安排女嬰接受磁力共振檢查,結果顯示女嬰顱內有輕微出血情況,惟經醫生評估後確認女嬰傷勢輕微,毋須介入治療。女嬰現時仍然留醫觀察,情況穩定。
院方表示,非常關注及重視今次事件,事發後已透過早期事故通報系統向醫院管理局呈報事件,醫院亦會成立跨部門專家小組深入調查,預計8個星期內向醫院管理層提交報告,並會與女嬰家人保持緊密聯絡跟進個案,提供所需協助。

侯爵府

loklok286 發表於 16-5-21 18:10
【on.cc 東網專訊】 廣華醫院發生跌B事故!廣華醫院新生嬰兒特別護理部內一名14日大的女嬰,日前無故從距離 ...

男爵府

珍珠宮

回覆樓主:

覺得好離奇,有乜可能跌得到出黎,得14日大人仔,一定係人為啦,病房又冇閉路電視,我覺得一定要搵到個傷害到bb既人出黎囉

大宅

回覆:咁驚!廣華醫院未足月B女墮地 腦內現瘀血

廣華最近都幾多新聞
之前話政府醫院生b呢度最好
好似有d動搖了

寶石宮

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

14日大BB如何跌出保温箱,好奇怪?

祝福BB早日康復!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

公爵府

回覆樓主:

水晶宮

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

好驚

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

得14日唔識轉身架窩
點跌出來呀? 冇閉路??

琥珀宮

引用:覺得好離奇,有乜可能跌得到出黎,得14日大

原帖由 BREADWING 於 16-05-21 發表
覺得好離奇,有乜可能跌得到出黎,得14日大人仔,一定係人為啦,病房又冇閉路電視,我覺得一定要搵到個傷害 ...
如果我係父母,一定立即報警要求警方調查,唔會等醫院自己查。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有可疑

可以check 閉路電視嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:覺得好離奇,有乜可能跌得到出黎,得14日大

原帖由 BREADWING 於 16-05-21 發表
覺得好離奇,有乜可能跌得到出黎,得14日大人仔,一定係人為啦,病房又冇閉路電視,我覺得一定要搵到個傷害 ...
邊到離奇呀,有人做錯野唔認姐

總有離別的時候

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

初生B跌倒, 撞親個頭真係唔係講笑, 仲話佢頭顱內有輕微出血, 對BB發展可能有好大影響,加上CTscan係好高幅射, 醫院太唔小心啦! 惟有祝福BB!

珊瑚宮

首頁
12345...10

尾頁

跳至