在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

金融海嘨就黎剎到埋身, 我c6問我驚唔驚,我話都無得驚,我公司好似要cut人,不過就先cut大陸廠先,暫未知 香港會唔會,我最壞打算咪揍仔囉,然後賣咗層樓租屋住,上年好景時,我已經叫我c6賣樓套現先,等樓價跌先入,佢又唔肯,如果真係唔好彩比人炒咗,我諗就算比你出去搵野做都唔係咁易,亦都唔知新公司隠唔隠陣,你哋會索性揍仔嗎?

大宅

我諗我唔會, 都會繼續找工做

翡翠宮

如果係比公司lay off, 我諗我會順勢係屋企攤抖下先, 因為原先已諗住辭工架嘞, 不過而家大環境咁, 又會再睇定d先....捱得一日得一日, 殺到埋身至算!

原文章由 doraemonkate 於 08-10-18 12:53 發表

男爵府

me too. 我媽咪租樓住, 貴到同供都無分別, 買樓始終好d, 老左都唔駛搵地方住咁煩!

原文章由 doraemonkate 於 08-10-18 12:53 發表

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 bb2 於 08-10-18 16:16 發表
如果係比公司lay off, 我諗我會順勢係屋企攤抖下先, 因為原先已諗住辭工架嘞, 不過而家大環境咁, 又會再睇定d先....捱得一日得一日, 殺到埋身至算!

Yes, it will be more and more difficult in job hunting in the near future.

大宅

本應我都打算今年做全職媽媽, 不過而家香港的經濟環境咁, 又會再睇定d先, 份工做得幾耐就幾耐啦, 想到這麼多人無嘢做, 又唔捨得份工.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我會繼續返工呀, 因為我地供樓加埋埋俾雙方父母嘅家用同保險已經佔咗老公收入8成有多,仲未計衣食行, 如果我唔返工, 怕連尿片都冇錢買呀.

男爵府

如果你老公份人工可以養到全家, 咁你咪全職湊仔. 我覺得而家租樓貴過供樓, 加上而家個樓市唔係咁好, 睇定啲先賣樓.

伯爵府

虎到金來勳章

如果被炒,我會做全職湊B

複式洋房

回覆 #1 pakyumama 的文章

我會做全職媽咪。。。。因為我沒信心能找到現薪金的新工。。。不如辭去印傭,自己照顧囡囡&打理頭家。。。

複式洋房

原文章由 建男媽咪 於 08-10-18 07:12 發表
金融海嘨就黎剎到埋身, 我c6問我驚唔驚,我話都無得驚,我公司好似要cut人,不過就先cut大陸廠先,暫未知 香港會唔會,我最壞打算咪揍仔囉,然後賣咗層樓租屋住,上年好景時,我已經叫我c6賣樓套現先,等樓價跌先入,佢又唔肯, ...

我公司都好似要裁員, 家陣都好擔心下, 但係搵唔到工都無辦法, 唯有做全職媽媽好了

複式洋房

原文章由 建男媽咪 於 08-10-18 07:12 發表
金融海嘨就黎剎到埋身, 我c6問我驚唔驚,我話都無得驚,我公司好似要cut人,不過就先cut大陸廠先,暫未知 香港會唔會,我最壞打算咪揍仔囉,然後賣咗層樓租屋住,上年好景時,我已經叫我c6賣樓套現先,等樓價跌先入,佢又唔肯, ...

經濟點唔好, 一頭家每個月都有定額開支, 如果做全職媽媽, 等於少了一份收入, 就算唔等 $用, 都積穀防飢啦.

首頁

尾頁

跳至