自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

急症! 呢d情緒問題急症收架。 快

ps家人有類似情況, 要去急症,即刻睇你唔洗等好耐

子爵府

要家人長期睇住佢, 再帶佢睇精神科醫生

男爵府

引用:我應該報警定点,防止自殺会無人聽,佢今日

原帖由 Ching926 於 16-05-23 發表
我應該報警定点,防止自殺会無人聽,佢今日唔返工,訓係度,好擔心
如果有自殺傾向可以帶佢睇醫生or even 急急症
有即時危險就報警

珍珠宮

回覆:先生情緒失控,寫信想自殺

佢工作咁大壓力,仲同佢鬧交冷戰咁耐??
佢情緒唔好,又唔係犯左不可原諒既過錯,
我會而家即刻返屋企睇住佢攬住佢囉。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

上次撞傷,有報警會有跟進,現在錯過了

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

Lorican 發表於 16-5-23 15:52
佢工作咁大壓力,仲同佢鬧交冷戰咁耐??
佢情緒唔好,又唔係犯左不可原諒既過錯,
我會而家即刻返屋企睇住佢 ...

冷戰今耐,我日日主動等佢,佢避開我,lock and seal ,佢話我不想再嘈

大宅

認識瑞士牛牛第四回 陪月勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 2016畫展勳章

回覆樓主:

有冇可精神料醫生介紹

大宅

oceandeepsea 發表於 16-5-23 15:54
上次撞傷,有報警會有跟進,現在錯過了

最後沒有報,我無打第三个九字

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去急症室最直接

珍珠宮

引用:Quote:Lorican 發表於 16-5-23 15:52 佢工

原帖由 Ching926 於 16-05-23 發表
冷戰今耐,我日日主動等佢,佢避開我,lock and seal ,佢話我不想再嘈
唉…叫奶奶帶佢去睇醫生先啦,唔拖得架。
祝你先生早日康復

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Ching926 的帖子

男爵府

回覆樓主:

叫佢辭工啦,到真係出事時就太遲啦,工可以再搵過,命仔冇左就乜都冇,樓主,珍惜眼前人

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

其實佢好想同你傾, 但係你又唔識同佢傾, 一味怪係佢問題(響佢角度, 係同事同題唔係佢有問題, 你叫一個有情緒病的人睇開啲...... 唉), 發脾四掉嘢仲要人執番佢, 仲要同佢嘈, 佢搵得你講唔係想同你嘈, 唔係想要呢個結局, 偏偏背道而馳, 我諗你哋一開口又嘈過, 所以佢決定唔想同你講嘢即係唔想同你嘈, 無奈男人一個去邊度聽佢心事啫?
依家冇辦法了, 開到口想自殺, 一係入急症, 一係同你奶奶講你唔想同佢嘈, 原意亦唔係咁, 等識得開解佢的人開解佢啦~
(我希望我C6都見到)

伯爵府

Pls check pm。

你叫你老公去看精神科,話治失眠,希望佢肯見醫生。

大宅

我試過屋企人有類似既情況
你可以先搵你老公其他親人一齊黎睇住
傾到就傾 傾唔到都可以默默陪住佢

我當時係凌晨打去去撒碼利亞熱線
第二朝當值社工一番工就打番黎
佢建議:
密切留意事主情況 搵定附近救護站電話 一覺得唔妥即刻打去講有人想自殺
然後救護站既人黎送佢入院 醫生會要佢留院直至情況穩定
之後都可能要繼續番醫院跟進
又或者直接去急症室
同時社工提到 有d case事主以後會對果個人唔信任/有怨氣
但萬一佢真係咁樣你都冇辦法 一定要打電話去

複式洋房

回覆:milkylok 的帖子

可能係解脱,順其自然

伯爵府

2018復活節勳章

目前最最重要係勸服你先生去見醫生,依家佢腦筋有小病,及時就醫就幫到佢。

若果勸唔到先生見專科醫生,可以考慮現時社區的一批非專業精神科醫生,你可以上“香港醫生網”,尋找個別項目中輸入“社區精神醫學深造文憑”,睇下邊位較近屋企。我有家人曾經有類似病徵,都是睇社區醫生並由他開藥及輔導,我的經驗比醫院精神病科更親切有耐心。

樓主你都要保重,同你先生努力面對這低潮,跨過呢步困難就慢慢解開的。加油,祝福你們。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

zstb 發表於 16-5-23 15:02
失眠左半年好影響情緒
樓主試下再打撒瑪利亞防止自殺會電話
唔會無人聽..可能要打多幾次

大宅

漏左唔記得講
社工建議 同情緒有問題既人講野要小心d
呢個時候唔好再講「睇開d啦/好小事姐」等等說話
可以先認同事主 例如話「俾著係我都會好唔開心」﹑「無論點都有我響你身邊支持」
令佢對你有左信任先
然後再慢慢引導佢去諗番正面既野

alicenlc    發表於 16-5-24 15:13

首頁
12345...9

尾頁

跳至