嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞B三個幾月,由出世到衣家間唔中咳吓幾聲,又冇任何徵狀,又唔係瀆親,係咪氣管唔太好呀?

複式洋房

我仔之前都係每日斷斷續續有幾聲咳,咁岩冇耐之後去打針問姑娘,佢話可能係轉天氣,或者開冷氣,唔洗太擔心,最後過多幾日就冇再咳。
我仔既情況只好當參考,如果你太擔心或者情況持續就快d帶佢睇醫生

大宅

suepaddo 發表於 16-5-23 22:39
我仔之前都係每日斷斷續續有幾聲咳,咁岩冇耐之後去打針問姑娘,佢話可能係轉天氣,或者開冷氣,唔洗太擔心 ...

Thanks

大宅

回覆:Nana1006 的帖子

我小小b仲有痰聲

別墅

我囡由2個月咳到依家5個月....初初咳時帶去睇兒科, 醫生話太細個唔會開葯, 佢話BB6個月之前應該有抗體, 叫我唔好擔心..幾日會自己好...但持續咳...3個月再睇醫生...聽個肺係清既...都唔開葯....到咗5個月覺得咳得密..再睇西醫..話氣管有HE聲...俾氣聞...開氣管擴張葯食...食咗3日都唔見好轉...琴日決定睇急証..照肺..話係支氣管炎....要留醫..隔4個鐘聞氣...
所以唔好唔理佢...覺得佢咳得辛苦就去睇急証啦~唔好拖...

大宅

Big_eYe_Yee 發表於 16-6-6 08:25
我囡由2個月咳到依家5個月....初初咳時帶去睇兒科, 醫生話太細個唔會開葯, 佢話BB6個月之前應該有抗體, 叫 ...

係呀,真係唔拖得,兒科醫生開左擴張氣管藥同咳水俾佢,佢話嚴重的話要入醫院聞氣,呢啲咁細個,睇兒科穩鎮啲

別墅

回覆:Nana1006 的帖子

就係睇咗兒科開咗氣管擴張藥,咳藥,化痰藥,食咗2日都唔得所以先入急症!😢

首頁

尾頁

跳至