懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

若果那位陪月亞姐真係講過可以退訂,就冇理由扣起$2000元,做人要講口齒,講過就要算數.

大宅

咁想問, 扣起人HKD2000 蚊既係道理何再?? 如果能夠解釋, 我唸就可以平息LEE件事。

仲有, 我唸樓主的朋友唔會全心呃個陪月話得一個B既, 講真, 講大話, 將來只會搵自己麻煩!
好似請工人咁, 明明屋企有老人家, 唔同唔講明咩, 將來人地來到唔做, 搵自己笨咩!!!
所以我LEE個無知睇野片面的師奶總覺得樓主的朋友係唔會有心呃個陪月話得一個B。

男爵府

原文章由 bobochu123 於 08-11-17 19:25 發表

知唔知 "欺騙 " 同 " 搵笨 " 有何分別 ?

欺騙 --- 係在單方面唔知但另一方知的情況下發生.

搵笨 --- 係在雙方都知但大家又會去做的情況下發生.

1.
宜家係欺騙人在先,比人搵笨在後. 兩者都錯,

但欺騙就較 ...

你都小心你o既言論啦, 甚麼x鬱症都講得出, 全無愛心, 呢d人枉為人母, 仲要做陪月, 都相當黑心呀!

咒人之時你自己都要小心身體呀! o係呢個forum又或bk呢到咒媽媽及小生命o既行為係絕對不要得!!

我又重覆講返, 我地而家係指有人
坐地起價 + 言而無信呀!

男爵府

大家小心有人混淆視聽呀!!

當我朋友確定係孖b, 已知會阿x姐!!

只係最後有人坐地起價 + 言而無信o者!! 講過話會退訂, 最後無辜被扣起2千蚊!!

2千蚊買起某君人格比大家一眾準媽媽睇清楚, 都叫做無白費到!!

大家小心小心!!

陪月不單只要有相關的經驗, 人格都好重要的, 表面有愛心, 內裡黑蚊蚊的心, 實在要不得!!

男爵府

原文章由 YnnMa 於 08-11-18 09:47 發表
咁想問, 扣起人HKD2000 蚊既係道理何再?? 如果能夠解釋, 我唸就可以平息LEE件事。

仲有, 我唸樓主的朋友唔會全心呃個陪月話得一個B既, 講真, 講大話, 將來只會搵自己麻煩!
好似請工人咁, 明明屋企有老人家, 唔同 ...

完全同意~

別墅

yocapooh, sandynatalie, yannma,

多謝您地支持! 各位所講既都中晒point呀!

我地主要想講既問題係"講左唔算數", 如果有講都俾得心甘命抵, 仲有係專登唔講有孖b唔會有著數, 做過媽咪既都知&都想生產之前準備好晒d野, 唔會有不定因素影響產後精神&情緒架啦!為左慳幾千到時徙精神去處理呢d爭拗最後傷既只會係自己, 唔通孖b朋友會搵自己笨?

仲有係, 大家講還講, 唔鐘意既都唔好拉埋人地既家人黎講.... 您自己都有家人, bb...究竟咩野心態?

別墅

禁止訪問

大宅

sue her la

no need to talk

複式洋房

我都同意樓主朋友唔係有心欺騙。

其實依家揾得陪月既準媽媽,都係新一代準媽媽,有番咁上下知識水平,都會知道湊孖B係有唔同,所以先通知番個陪月啫。

十幾週先確定係孖B,都好正常。我覺得,如果個陪月返咗工先發覺得孖B,咁就真係欺騙啦。十幾週就通知佢,我覺得都好早啫,絕對唔構成欺騙囉。

同埋個陪月講明如果唔加錢,樓主朋友可以找第二個,同時佢會退返訂。依家好明顯係有人反悔,要扣起樓主朋友$2,000。擺明食言啦!

[ 本文章最後由 acheng 於 08-11-18 18:55 編輯 ]

男爵府

原文章由 yucopooh 於 08-11-18 17:04 發表

我同意,樓主朋友唔會有心呃人,樓主都話啦,
佢朋友係確定後就通知個陪月, 當時距離生產仲有半年有多時間!
預產期係半年後,甘即係樓主朋友當時都只係得十幾週,有好多人,都係十幾週至去照第一次超聲波咖啦,樓主個朋友 ...

完全同意!!
十幾週就通知阿x姐, 佢夠時間搵過個主人家有突啦!!

大家記住, 有陪月言而無信呀, 佢自己話明可以退訂, 到最後扣起左2千蚊!! 呢2千蚊買起佢人格!!

男爵府

原文章由 acheng 於 08-11-18 18:50 發表
我都同意樓主朋友唔係有心欺騙。

其實依家揾得陪月既準媽媽,都係新一代準媽媽,有番咁上下知識水平,都會知道湊孖B係有唔同,所以先通知番個陪月啫。

十幾週先確定係孖B,都好正常。我覺得,如果個陪月返咗工先發覺得孖B,咁就 ...

同意!!

何來"欺騙"某君之有, 係有人口口聲聲話唔用就退訂, 點知到最後都扣起我朋友2千蚊, 咁言而無信的人, 大家要小心!!

男爵府

原文章由 leungsiukin 於 08-11-18 18:22 發表
sue her la

no need to talk

你估我地唔想咁advise我朋友咩.... 有人就係持住我朋友有身孕, 而家最重要就係陀好bbs, 無咁多時間同呢d人癲呢...

睇黎, 有人持住我朋友無咁多時間同佢周旋, 先會最後無故扣起2千蚊訂, 等我fd 無得聲, 好彩仲有bk... +ve d諗, 都好o既, 起碼唔係阿b們出世後先知呢個人係咁o既, 呢2千蚊, 咪當起清佢底囉, 原來咁言而無信的!!

公爵府

好媽媽勳章

呢位bobochu123唔係歡姐真身, 都怕且有莫大關係囉
我都有請陪月, 07年3月, 人地收我$8000/8個鐘, 仲同我簽好合約. 半年前通知, 絕對可以唔需要賠訂~
呢d所謂星級陪月, 有名氣, 不過冇商譽囉~

樓主, 幫你推高d!! ^^

男爵府

樓主,唔好理impxxxx 所講既野,針唔吉肉,唔知痛, 佢可能覺得$2000 好少事,跌都跌左去, 亦覺得個陪月坐地起價好正確.
佢既睇法唔同, 又得佢, 唔好上心.

pushpush. 一定幫你推個post 上去.
好憎D 坐地起價既人!!!! 仲要扣左兩千元deposit !.
好Q過份. 和其他媽咪一樣, 個兩千元,當賣佢賣廣告.

男爵府

原文章由 ellawyc 於 08-11-19 00:20 發表
我都有請陪月, 07年3月, 人地收我$8000/8個鐘, 仲同我簽好合約. 半年前通知, 絕對可以唔需要賠訂~

樓主, 幫你推高d!! ^ ...

代我朋友多謝你~

男爵府

原文章由 kmmum 於 08-11-19 02:15 發表
樓主,唔好理impxxxx 所講既野,針唔吉肉,唔知痛, 佢可能覺得$2000 好少事,跌都跌左去, 亦覺得個陪月坐地起價好正確.

好憎D 坐地起價既人!!!! 仲 ...

代朋友多謝你的support!

別墅

原文章由 ellawyc 於 08-11-19 00:20 發表

樓主, 幫你推高d!! ^ ...

完全係&同意啦! 做陪月, "信得過"/信用都好緊要!始終呢行唔似d公司/機構, 會被監管, 所以各位媽咪都要冒一定風險.......
多謝晒!

別墅

原文章由 kmmum 於 08-11-19 02:15 發表

好憎D 坐地起價既人!!!! 仲 ...

多謝支持!
$2000都係錢... 尤其係"無那那"無預告就被人扣左...

首頁

尾頁

跳至