懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

岩岩知道 bingo 左, 想睇婦科做第一次檢查, confirm 個預產期 & then 拎 referral letter 去 QE排期, 以上兩個 doctor 邊個好 ?

據聞 , 楊立和醫生 :
1. 唔洗 booking, 少人睇, 但都不錯
2. but, 佢計 bb 週數好怪, 係由第一 day 見到 m 小姐開始計,
我係 cycle 長 d, 兼遲排卵, 分分鐘佢計大左 bb 週數, 影響預產期日子, 影響前4後6 o既安排 ?

馮樹明醫生 :
1. 多人睇, 就算 make booking 都要等好耐
2. 因為多左好多 mame 睇, 質素下降左

有無 sister 可以分享下 ? or 其他 suggestion ? 因為呢 d 我都係聽番來 mouth:
我想知兩位 doctor o既 business hour, & 如果 book 馮樹明要提早幾耐 book ? 佢地收費如何 ?

大宅

2023年兔年勳章

我就在楊立和做檢查,真係比較少人睇,唔booking都得。
我覺得佢都ok,照超聲波500元,通常照十五分鐘左右,有三張相比番你。
至於計預產期方面,我睇過三個醫生(包括楊立和)都係同一日,只係計week幾day幾果度,佢比一般計法早左一日。應該唔會點影響產假安排啩~~

楊立和  電話︰ 2473 6988
新界元朗大馬路165號閣樓(apple shop 樓上)
星期一至星期五 ︰0900-1300 , 1500-1900
星期四 ︰0900-1300
星期六 ︰0900-1300 , 1500-1700
星期日 ︰0900-1300

[ 本文章最後由 midorimama 於 08-10-19 00:12 編輯 ]

民房

I see both Fung shu ming and Dr Yeung, the only advantage for Dr Yeung is you have no need to make booking, for Dr Fung, you need to make the booking around two weeks earlier, he is cheaper, seems to be concern you more, if you want to grant sick leave for more than 2 days, don't go to Dr Yeung, he always think that you have no need to sick leave so long even if you really need it, it made me feel bad but Dr Fung is good, seems understand you more

You can see Dr Fung only after 6pm at Yuen Long, Mon to Fri, After 2pm on Sat, if you want to see him at office hour, you can go to Jordon, and just book 3 days earlier.

子爵府

thank you very much, i will go to see Dr. Yeung tomorrow !

子爵府

原文章由 midorimama 於 08-10-19 00:10 發表
我就在楊立和做檢查,真係比較少人睇,唔booking都得。
我覺得佢都ok,照超聲波500元,通常照十五分鐘左右,有三張相比番你。
至於計預產期方面,我睇過三個醫生(包括楊立和)都係同一日,只係計week幾day幾果度,佢比一般計法早左一日 ...

day 1 係30/8, 岩岩18/10 day 50 先check 到bingo (之前 check 過好多次都無 bingo) , 可能同我cycle 唔準(通常 cycle38-42 ) , 因此, 排卵都遲左 ! 受孕日子亦遲埋 !

如果以你所講o既計算方法, 到而家我可能 bingo 左 7 weeks ? 但可能我bingo 左只有 3-4 weeks, 咁預產期咪計早左幾個 week, 分分鐘到時有排都未生得 wor !

唔知我有無理解錯誤呢 ? thx !

[ 本文章最後由 QQ70 於 08-10-19 01:31 編輯 ]

複式洋房

檢查嘅時候會照超聲波,
照超聲波都會計算倒預產期!

公爵府

我就去睇開 馮樹明醫生 , 不過我都覺得元朗間診所好多mami去睇, 所以遠少少我都去佐敦, 果邊d機靚d, 又次次都幫我照 4d

伯爵府

我都係睇醫楊立和, 好處係唔駛booking就有得睇, 係貴少少啦, 不過唔駛等醫生又幾有耐性我又覺得值得....我計預產期都係睇超聲波定, 因為我m cycle over 1 mth, 計經期係唔準, 楊醫生都係睇超聲波來定的...

子爵府

原文章由 幸福黃太太 於 08-10-20 10:40 發表
我就去睇開 馮樹明醫生 , 不過我都覺得元朗間診所好多mami去睇, 所以遠少少我都去佐敦, 果邊d機靚d, 又次次都幫我照 4d

我想問下o係佐敦睇同o係元朗睇,價錢係咪一樣?我記得上一胎,$350照超聲波,連一個月葉酸同維他命,依家就要$480,貴左好多呀~~~

複式洋房

星期六見紅入咗e院,
星期日出院!
停咗一日,
今日又見紅,
約馮e生最快要星期五,
本來想睇聽日有無臨時位,
點知等咗一日先話應該無!
唯有聽日再試下會唔會有啦!
元朗真係好多人睇!

複式洋房

原文章由 pinky221 於 08-10-21 19:09 發表
星期六見紅入咗e院,
星期日出院!
停咗一日,
今日又見紅,
約馮e生最快要星期五,
本來想睇聽日有無臨時位,
點知等咗一日先話應該無!
唯有聽日再試下會唔會有啦!
元朗真係好多人睇! ...

pinky221 其實如果你唔想等不如試下睇陸加寧,我今日岩岩行過佢間野一個人都無喎...不過我睇過一次好貴, $700

子爵府

我見馮醫生果度,有D人冇預約,入到去都係照排,你約左都係排果D人先,所以次次約左都要等成個鐘先有得睇,不過我都會預約左先,通常早幾日約,儘量約頭幾個appointment,等都唔洗等咁耐。

首頁

尾頁

跳至