自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 巴士 的帖子

請問你點發現小朋友蛀牙?蛀門牙睇到定係小朋友話痛?

大宅

tinaleung 發表於 16-5-26 18:34
我見到有,不過收45元嗰種都可以電話book ?唔洗排隊?
小朋友不用排隊掛號,可以打電話

大宅

issacblog2 發表於 16-5-27 13:51
回覆 巴士 的帖子

請問你點發現小朋友蛀牙?蛀門牙睇到定係小朋友話痛?
門牙表面冇野,是在入面有蛀,我女表面牙齒是看不出有蛀牙的,我見大牙有蛀所以帶她去睇

大宅

pandaforever 發表於 16-5-26 21:01
我自己明白係咁,劉醫生睇牙流程唔係one man band果種。即是補牙果part係劉醫生做,但之前check up係另外 ...
睇牙同睇急症室醫生吾同,我來便是要你看牙齒,呢個係主菜,連主菜都不是你做,你又如何知道病人的實際狀況?我要買的是由你親自診斷的專業服務及意見,但你只是做計數收錢果個,咁你便應該一早話比我知,book 劉惠心牙醫並不是由她檢查你的牙齒,是由另一位牙醫操刀,但這位牙醫的來歷是什麼?冇人知道,她可能是個剛剛畢業的牙醫,又或者只是一個普通科牙醫,但你卻收我専科的收費

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

巴士 發表於 16-5-27 15:08
小朋友不用排隊掛號,可以打電話

又長知識,謝謝

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

cattz288 發表於 16-5-27 00:58
小童先可以BOOK

謝謝呀

伯爵府

bebeamazing 發表於 16-5-25 13:34
想請教, 小朋友(小學生)不是有牙科保健嗎? 牙科保健不會補牙及杜牙根等等嗎? ...

其實去到六歲先去睇牙已經遲喇。有d位好入,就咁睇唔到蛀,要去牙醫先知

伯爵府

bebeamazing 發表於 16-5-25 13:34
想請教, 小朋友(小學生)不是有牙科保健嗎? 牙科保健不會補牙及杜牙根等等嗎? ...

其實去到六歲先去睇牙已經遲喇。有d位好入,就咁睇唔到蛀,要去牙醫先知

侯爵府

巴士 發表於 16-5-25 11:07
我女有蛀牙及有一隻牙要導牙根

起初我帶她到普通牙科睇,第一次成功補了一隻牙,但再下次去時她就不肯補了 ...

我囡囡兩歲的時候我帶去睇劉醫生又好OK喎,佢喊到拆天,劉醫生好細心幫佢檢查教我地點幫佢刷牙,用咗差不多半小時

大宅

起初我帶她到普通牙科睇,第一次成功補了一隻牙,但再下次去時她就不肯補了 ...

我之前都book左劉醫生睇亞仔,但去到是另一位醫生睇,又係照完x-ray,根住劉醫生先出現,講左幾句,送左樣禮物俾亞仔就就睇完,成惠$1100,我都估唔到咁貴!

珍珠宮

回覆:兒童齒科分享,分別看了劉惠心,菲臘牙科,張婉雯

Up

大宅

humansky 發表於 16-5-27 21:52
我之前都book左劉醫生睇亞仔,但去到是另一位醫生睇,又係照完x-ray,根住劉醫生先出現,講左幾句,送左樣 ...
我覺得吾值比$1100睇一個不知來歷的醫生,而這個醫生可能只是普通牙醫,book時明明講明睇劉醫生,但由睇至檢查是另一位做,其實等於去買野要A貨,但最後比了B貨,只不過個包裝用A貨個袋,其實有冇得去消費者委員會又或者醫學委員會投訴呢?

大宅

Up

侯爵府

畀面勳章

回覆:兒童齒科分享,分別看了劉惠心,菲臘牙科,張婉雯

小學既牙保係眾多政府服務我最满意的。洗牙,補牙,remove 牙全免。

paediatric dentist 係好貴既,但佢地做oval 手術未必夠做專科O&M 咁好,只是專做兒童而已。 樓上提及Dr Lau 係好出名, Dr Cheung 也是,但我朋友仔女亦是跟Dr Cheung一段日子但都看不出有多生齒until 牙保。牙保員工其實好有經驗,日日都睇咁多小朋友MA.

paediatric dentist 當然prefer 全身anesthesia LA, 小朋友咁細,驚佢週身move, 又或者突然好驚,阻誤surgery,佢亦方便點. 我個人prefer 嗰醫生會解釋different options, 全身或partial. 佢如只提全身,可能that\'s the approach most clients accepted. 但既然之後佢都肯take partial, 即佢都有把握做。咁我會 expect 佢應—早提及。我去牙保,牙醫都propose both options and explained pros and cons for my consideration. so, 大家記住要自己問多句,唔好怕煩到人。

經驗之談,未入小學,更加小心護理,專科收費勁䀚貴。入了小學,就好好利用牙保啦!

大宅

我仔1歲幾時仆到門牙,睇張醫生話一定要剝,我覺得佢幾細心同有耐性,結果我仔全麻剝左一隻門牙,$10000,麻醉師費最貴,佔$7xxx

男爵府

catxxx727 發表於 16-5-26 18:59
回覆 巴士 的帖子

荃灣牙醫可介紹給你? 我妹妹是大人,這位牙醫是同學仔媽咪介紹,牙醫有看過兒童,我覺得 ...

可pm地址給我嗎?

大宅

catxxx727 發表於 16-5-26 18:59
回覆 巴士 的帖子

荃灣牙醫可介紹給你? 我妹妹是大人,這位牙醫是同學仔媽咪介紹,牙醫有看過兒童,我覺得 ...
其實介不介意在這公開牙醫名,有好牙醫不防介紹一下

男爵府

hashtag影視迷勳章

巴士 發表於 16-5-30 10:13
其實介不介意在這公開牙醫名,有好牙醫不防介紹一下

荃灣孫澤雲牙科醫生(電話:2408 7772 (敬請預約))
[img][/img]

大宅

大宅

請問你個女幾多歲?
可以PM張醫生資料我嗎?

首頁

尾頁

跳至