嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想試買三文魚煲粥比仔仔呀!佢宜家七個月,可以食得未?如果食得又點樣買好,我見三文魚有d就係急凍(成塊冰),又d又係一片片(軟身,係超市魚檔有得買),一係就係d壽司刺身舖果d,請問各位媽咪點買好呢?

另外食唔哂又點樣儲存佢比較新鮮&衛生呢?

大宅

好媽媽勳章

我個女都係岩岩(10個月大)先至食三文魚, 你可以先俾瓜菜類俾bb試左先, 無問題先至慢慢加肉或者魚, 唔好心急!

我去刺身舖頭買新鮮三文魚, 每次買1/3磅(大約$40)分兩日食, 刺身舖啲人教我只要將未食既刺身包好放入雪櫃就ok, 食既時候就先蒸熟(大約7分鐘)然後原舊放入粥仔整碎. 三文魚粥仔要趁熱食, 因為凍左會有少少腥ga.

男爵府

我會買定2餐份量,全部蒸熟,然後將入落盒仔放入冰格下次食

大宅

我喺壽司店買, 一星期買一次($10)for一日兩餐~
蒸熟之後放入煲好既粥仔度整碎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我係超巿買咋... 我係切少少俾BB食, 用水烚熟, 之後攪碎佢, 剩低既三文魚就煎熟佢, 我同老公食.

我個BB 7 個幾月,食過一次, 由於佢係第一次食, 所以我俾好少佢食, 但之後見有人話要1歲後至俾得三文魚俾BB 食.

大宅

醒目開學勳章

想問下可唔可以唔蒸..就咁擺落煲度同d粥一齊煲?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yukiyck 於 08-10-21 00:34 發表

因為三文魚有大量油, 所以我會放落易潔鑊唔落油煎香先至拆肉同飯或粥一齊食. 如果唔煎 (當bb未滿歲時), 都會蒸完去油至俾阿女食.

間中我會在吉之島買燒鯖魚, 阿女勁鍾意, 可能比佢平時食開嘅有咸味.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都冇蒸嫁..就咁擺落煲度同d粥一齊煲...煲左出黎都唔係好油..ok
三文魚油好好嫁...
原文章由 yukiyck 於 08-10-21 12:34 AM 發表

子爵府

我就喺百佳買刺身(因為就腳) 或者壽司舖買,
一餐一片( 因為未夠一歲 ) 唔敢比咁多佢食,
因為電飯煲煲粥, 所以煲好粥后放一片魚生入去, 關蓋, 息火, 由得佢焗十分鐘, 因為就算息左制, 佢都仲滾緊架~~

食唔晒既刺身一係自己食左佢, 一係將一日所雖既魚一份份用保鮮紙包好, 放入冰格雪藏,
但留一份明天要用既放入下格,
或食用前一日放入下格解凍,
另外听講唔好 side 左 d 魚油呀, 佢 d 精华喺晒入面架, 有好多omega 3 架~~
仲有有人話唔好用三文魚壽司喎, 因為 d 飯入面架左醋, d 魚舖喺上面, 等於"夠魚" 比醋醃緊喎....

原文章由 kineey 於 08-10-19 10:53 發表
我想試買三文魚煲粥比仔仔呀!佢宜家七個月,可以食得未?如果食得又點樣買好,我見三文魚有d就係急凍(成塊冰),又d又係一片片(軟身,係超市魚檔有得買),一係就係d壽司刺身舖果d,請問各位媽咪點買好呢?

另外食唔哂又點樣 ...

大宅

我會去citysuper買三文魚,大約$35-450~ 100g,可以煮2次粥仔

首頁

尾頁

跳至