興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我BB搬屋企4年了,皮膚每況越下
睇左好多醫生都冇好轉,最近仲做埋致敏源測試都係冇用

而家睇到佢後腳.PATPAT, 尾巴同前手抓到冇晒毛,好心痛~~

椰子油用過, 三條毛沖涼試過全部都冇用~~究竟點先可以幫到佢啊~~

男爵府

我個女岩岩返黎既時候都係一身皮膚病,去跑馬地獸醫睇醫生,比左啲藥我地每三日搽一次,兩個星期好返左7成
最好係佢會盡量嘗試用外用的藥去醫治,除非真係完全無效先食藥,因為佢地唔想狗狗係咪都食藥
我覺得呢一點好好

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

用咩拖地
---生命無價,請支持領養---

大宅

是什麼問題呀?濕疹?我家老狗有濕疹,我當時亦試過好多方法,從狗糧,補充品都解決唔到,跟住有次帶狗睇醫生同狗有傾開佢有同隻狗做mask,之後就好好多了
我當時無問牌子就用左呢隻
Smiley Pet
死海礦物泥護理膜
用完真係好返晒,仲keep到,而且我轉左用蒸氣拖地,已解決晒佢皮膚問題啦

禁止訪問

大宅

其實我都唔知係咪濕疹
自從搬左屋之後佢既皮膚就越黎越差~~
我係住村屋3樓,唔知係咪因為間屋太熱
我每日放工返到屋企,摸佢身已經係發滾~~
久久未能散熱~~同埋呢兩日嚴重左

之前都係尾同大臀內外兩邊都有紅點粒粒
同埋間唔中會出一d好似瘡咁既粒粒
然後就會結焦...
呢兩日嚴重到曼延上個背脊同埋頭
之前睇醫生有開抗生素/類固醇同埋抗敏藥
但我唔想俾佢食太多藥所以就停左

自己試用椰子油幫佢搽身,但係搽左一星期都唔得,仲要嚴重左
所以尋日最終頂唔順都係俾佢食番藥,一食就即係散左熱
雖然仲有抓,但冇早兩日咁嚴重了~~

我平時係用茶樹油拖地水拖地架..但好似冇幫助~

大宅

呢两張係早排影嘅

大宅

好多種原因ga wor
有冇試過戒口?我個隻又係手腳甩毛...早排睇醫生
俾緊藥同食過第2 d 食物....食物敏感係佢食開既野食會因為環境各樣而令佢有敏感
或者你個度村屋多唔多蚊....蚊都係其中一樣會令佢甩毛
試下擺滅蚊器...
真係好多野要試...

大宅

回覆 keiguo 的帖子

我咩都試過晒喇
轉糧,戒零食,轉生用糧,有滅蚊~全部都唔WORK

呢兩日食番抗生素同抗敏藥先好番JA~~

同埋好明顯食左藥,佢個身已經冇之前咁熱~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我隻狗一樣由出世到依家就黎5歲無停過敏感,佢肚仔皮膚全黑了,乜都試勻,食藥食到我都唔忍心。
我依家長期開冷氣,抽濕機。
獸醫檢查過無大問題,皮膚黑左係佢自我保護,好似人某尐位長期敏感會厚少少咁。
我剛開始試用蘋果醋同佢抹身,訂左smiley pet mask,都係試一試咋。

公爵府

回覆樓主:

獸醫講過用乜清潔拖地都一定要過水,熱水更好,你試下熱水拖完個地特別爽的。
另外村屋3樓真係幾熱,冷氣真係唔少得,如無人係屋開晒窗加風扇唔安全,怕賊仔。

大宅

回覆 nicole_yan 的帖子

我隻狗以前就係紅到咁,仲嚴重到發出異味,我都係試過好多方法,現在就是用左那個MASK加轉用蒸氣地拖(清水)
就解決左,你呢個係濕疹,香港地很潮濕,好多狗狗都有呢個問題
就好似人有濕疹一樣

大宅

請問邊度可以買到個隻mask? Thanks

大宅

樓主, 睇見你狗狗的皮膚相, 我都好明白你果種心痛, 因為我狗狗之前都係有皮膚問題(算嚴重), 皮膚好紅, 脫毛, 好多皮屑(表皮有蕉), 身有異味等等, 試盡很多方法食藥,打針, 坊間搽油等等, 又抽血驗敏感源等等......轉食敏感糧, 都醫到我好心灰, 後來, 無意中知道朋友的狗狗亦有皮膚問題, 咁請教佢, 佢話轉食左生肉糧後就開始好了, 而我亦諗返, 當初我可能又係同佢試轉糧, 一隻吾岩, 又第二隻, 有可能咁搞亂左佢, 所以我就一試食生肉糧, 現在食了差不多3個星期, 真係有好轉, 身已經冇咁紅(之前似番茄咁), 現在R身& 舔身小左好多, 慢慢有進步及改善, 其實佢皮膚病依2年幾真係心力交瘁, 現在我好感恩, 算有返d希望, 以上分享, 希望幫到你同狗狗!
人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

公爵府

mdc0307 發表於 16-5-31 11:43

我隻狗以前就係紅到咁,仲嚴重到發出異味,我都係試過好多方法,現在就是用左那個MAS ...

我訂左個mask,試下得唔得,我想請問佢話full 15mins後沖洗或抹乾,因我隻係大狗,無可能日日同佢沖洗的,咁抹乾係咪用濕布抹晒後由佢自然吹乾就ok?
謝謝!

公爵府

keiguo 發表於 16-5-31 12:03
請問邊度可以買到個隻mask? Thanks

我係hktv mall見到有,不過我未試得唔得喔,你上網睇左資料睇下博唔博,因為差不多成300蚊的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陰公, 成身損晒, 試下搵粗SALT 同佢浸下身做SPA!

大宅

miname 發表於 16-5-31 12:13

樓主, 睇見你狗狗的皮膚相, 我都好明白你果種心痛, 因為我狗狗之前都係有皮膚問題 ...

我我肉糧都轉過啊,但食左一個月,佢體重急劇下降,睇醫生話佢營養不良,唔好再食生肉糧,話生肉嘅營養唔夠,轉返處方糧先肥返咋

大宅

mdc0307 發表於 16-5-31 11:43

我隻狗以前就係紅到咁,仲嚴重到發出異味,我都係試過好多方法,現在就是用左那個MAS ...

係啊,我都懷疑佢係濕疹,但佢個身係好熱,都有臭味,我都唔知點好

大宅

FA8866 發表於 16-5-31 10:56
我隻狗一樣由出世到依家就黎5歲無停過敏感,佢肚仔皮膚全黑了,乜都試勻,食藥食到我都唔忍心。
我依家長期 ...

請問有冇相或link睇下?同埋點用?如果用左可以分享下嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至