跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

原文章由 minamina 於 08-11-2 00:00 發表

我個仔今日表現麻麻,原因一:學校門口有滑梯,我唔比佢玩,硬要佢入學校;第二:在登記後,要等一陣(起碼十分鐘),佢玩到興高采烈,又要阻止佢;第三,在另一等候區睇的電視內容完全吸引唔到小朋友,結果阿仔走左去;第四,入課 ...

minamina 你好呀!
我囝囝都有in, 不過表現好一般
玩模仿煮食/斟水飲遊戲都ok
不過見校長一同唱歌就痳痳.無咩反應.最後有say bye及握手.
聽說上午太多人報, 你有無考慮下午? (我沒有)
看來我囝囝的機會很微 mouth:

大宅

其實我覺得佢著重家長的表現多少少

大宅

醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-11-3 14:08 發表
其實我覺得佢著重家長的表現多少少

咁我又沒有為意啊!
聽他們說今年超額報名.個心已經涼左一半.沒有太大期望可以考得入. 以那天情況.除左1個半個真的表現突出之外.其他小朋友都看似差唔多 (當然老師會看出分組遊戲時的個別長處)...唯有看看信箱等結果啦.

大宅

記得當年阿女in時有一個小朋友唔敢坐在"觀眾席",要坐晌媽媽大脾上,不過最後都有收左佢

上年細仔in時,在課室放置的遊戲,都係非一般玩具,如特大積木,沙池同投影機
呢d玩意基本上都要家長帶住/教小朋友,所以我認為呢個環節可以睇到家長平時有冇同小朋友玩開,睇下家長點同小朋友溝通同教佢玩,encourage小朋友試新野

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-3 14:50 發表

咁我又沒有為意啊!
聽他們說今年超額報名.個心已經涼左一半.沒有太大期望可以考得入. 以那天情況.除左1個半個真的表現突出之外.其他小朋友都看似差唔多 (當然老師會看出分組遊戲時的個別長處)...唯有看看信箱等結 ...

唔駛太擔心, 佢年年都超額ga la, 只不過學校當日講, 如果只揀一定要返上午班個機會會細d, 相對下午班機會會大d

呢間學校除左睇小朋友表現都好留意家長同小朋友互動表演ga

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-4 10:18 發表

唔駛太擔心, 佢年年都超額ga la, 只不過學校當日講, 如果只揀一定要返上午班個機會會細d, 相對下午班機會會大d

呢間學校除左睇小朋友表現都好留意家長同小朋友互動表演ga ...

互動? 我囝囝係甩繩馬騮.自出自入其他課室 =.=''
係勞煩老師捉他回來. 他又笑笑口對著老師....唉....

複式洋房

我都有帶囝囝去in, 佢表現麻麻地啦,不過有就好欣賞謝老師,即是等校長入嚟前同小朋友唱歌仔嗰個老師,佢好識 catch小朋友主意力,好容易就令到10個小朋友都concentrate,真係厲害

大宅

有結果喇!
睇番封信上佢地website check check

大宅

醒目開學勳章

好開心....今早上靈糧website checked左了. 取錄左我集小馬騮

大宅

囝囝都取錄咗, 不過是下午班, 我正考慮比唔比佢讀, 我驚佢冇得瞓午睡, 會適應唔到, 有冇媽咪的小朋友正在返下午班, 可以比d意見我, Thanks.

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-10 08:49 發表
好開心....今早上靈糧website checked左了. 取錄左我集小馬騮

我今朝交埋留位費tim啦

大宅

醒目開學勳章

原文章由 phibow 於 08-11-10 10:17 發表

我今朝交埋留位費tim啦

嘩~ 你仲快手添 ~恭喜晒
係呢.你的小朋友係am/pm的?
我個囝囝係上午.唔知會唔會做埋同學仔呢

大宅

醒目開學勳章

原文章由 LANG060221 於 08-11-10 09:49 發表
囝囝都取錄咗, 不過是下午班, 我正考慮比唔比佢讀, 我驚佢冇得瞓午睡, 會適應唔到, 有冇媽咪的小朋友正在返下午班, 可以比d意見我, Thanks.

其實上.下午各有各好
自己就考慮埋將來升小一時要早起
所以意向k1都係上午.等佢早d習慣

珍珠宮

原文章由 LANG060221 於 08-11-10 09:49 發表

我大女上年k1係靈糧讀下午班, (今年好彩轉到返上午班), 我當時係咁安排.....早上6點幾7點比支奶佢飲, 飲完再訓到佢自己起身, 通常都係9點幾10點啦, 12點lunch, 1點返學, 放學時阿女會係校車度訓一陣, 到夜晚10點左右就訓lor

珍珠宮

原文章由 giveupaguy 於 08-11-10 10:25 發表

嘩~ 你仲快手添 ~恭喜晒
係呢.你的小朋友係am/pm的?
我個囝囝係上午.唔知會唔會做埋同學仔呢

上午班的 , 我今朝交大女返學順手交埋lor
就算唔同一班, 小朋友之間都會識ga, 因為佢地有好多活動都一齊上

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

原文章由 Jennyhui 於 08-11-10 11:36 發表
我都想知阿仔考唔考到, 但我封信留左係屋企. 想問可唔可以用阿仔個名search呀? 如果可以, 有無mami可以俾個website我查吓, 因為我好心急想知呀!!

封信上有個約見number
到以下website http://www.lingliang.org.hk/application/
用約見number 及囝囝出世紙# check 的

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

我囝囝都是下午班,我都驚佢適應唔到.

首頁

尾頁

跳至